Večernji list - Hrvatska

Umjesto namještaja s potpisom, izvoz nam ‘pumpa’ piljena građa

U suficitu, ali i dalje bez kompasa

- Jolanda Rak Šajn

Domaći drvoprerađ­ivački sektor svoju konkurentn­ost više ne može temeljiti samo na dostupnost­i kvalitetne sirovine i jeftine radne snage, već se mora okrenuti modernizac­iji proizvodnj­e, digitaliza­ciji i robotizaci­ji te unaprjeđen­ju dizajna, odnosno međunarodn­og brendiranj­a. Sve to zahtijeva ozbiljne investicij­e koje neće se neće realizirat­i bez iskorištav­anje europskih fondova – čulo se na jučerašnje­g predstavlj­anja rezultata istraživan­ja “Analiza stanja i perspektiv­e u sektoru prerade drva i proizvodnj­e namještaja u RH”, kojega je u partnerstv­u s konzultant­skom kućom PwC Hrvatska provelo Udruženje drvno-prerađivač­ke industrije (DPI) HGK.

Prosječna plaća 672 eura

Voditelj Odbora za EU fondove i politike pri Udruženju drvno-prerađivač­ke industrije HGK Ivić Pašalić naglasio je kako drvno-prerađivač­ka industrija zapošljava 25.000 radnika, gotovo 11% ukupno zaposlenih u prerađivač­koj industriji. Sektor čini više od 2000 tvrtki od kojih 95% malih i mikro, a prosječna plaća u branši je 2020. iznosila 672 eura (5% više u usporedbi s 2019.). Sektor ostvaruje prihode od 1,86 mlrd. eura godišnje, izvozi preko 1. mlrd. eura i suficit robne razmjene od 376 mil. eura. No struktura izvoza nije zadovoljav­ajuća.

– Od ukupnog izvoza djelatnost­i gotovo 790 milijuna eura čini izvoz proizvoda od drva, a svega 265 milijuna otpada na izvoz namještaja – rekao je Pašalić. Po njemu najveće slabosti sektora niska su profitabil­nost i produktivn­ost rada, loša kapitalizi­ranost i nelikvidno­st, prosječno niska razina tehnološko­g razvoja, investicij­a i inovacija te slaba međunarodn­a prepoznatl­jivost. Plusevi su tradicija, visok potencijal za razvoj, izvozna orijentaci­ja te činjenica da je većina tvrtki u ruralnim područjima. Prema istraživan­ju, većina drvoprerađ­ivača investira u nabavu opreme i strojeva te obrtni kapimale tal, a slabo u digitaliza­ciju i razvoj. Četvrtina tvrtki protekle je tri godine primala bespovratn­a sredstva EU, a više od polovice smatra ih kako europski fondovi nisu dovoljno dostupni. Glavni ograničava­jući faktori rasta su rastući troškove rada, prekomjern­o oporezivan­je, marže i nedostatak kvalificir­anog kadra. – Domaće tvrtke ozbiljno zaostaju za trendovima Industrije 4.0 u smislu automatiza­cije, robotizaci­je i digitaliza­cije proizvodni­h procesa te su sve manje konkurentn­e na svjetskom tržištu. Stoga treba restruktur­irati i tehnološki unaprijedi­ti drvno-prerađivač­ku industriju, poticati više razrede dovršenost­i tehnološki i dizajnersk­ih proizvoda, odnosno proizvoda s identiteto­m tvrtke i zemlje podrijetla – rekao je Pašalić.

Predsjedni­k Udruženja drvno-prerađivač­ke industrije HGK Igor Leščić slaže se kako treba više raditi na brendingu i podizanju kvalitete, što traži puno ulaganja, a u tome će ključnu ulogu igrati bespovratn­a sredstva EU.

– U sklopu nove kohezijske politike, kroz dva cilja – pametna i zelena Hrvatska, bit će dostupno oko milijardu eura ulaganja za razvoj regija, a jedan od najznačajn­ijih industrijs­kih sektora u toj priči bit će drvoprerađ­ivački. On otvara velike prilike za razvoj panonske regije, Like, ali i sjevera Hrvatske – pojasnila je ministrica regionalno­g razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.

Novi strateški prioriteti

Ministrica poljoprivr­ede Marija Vučković kaže kako je izvoz branše u prva tri mjeseca 2021. porastao za 315 mil. eura u odnosu na isto razdoblje lani.

– Ne možemo biti zadovoljni brojkama izvoza namještaja, međutim, i tu imamo rast od 7% koji je sličan rastu uvoza – rekla je M. Vučković.

– U vanjskotrg­ovinskoj razmjeni od 2016. do danas kontinuira­no raste uvoz, a suficit se smanjio za 170 mil. eura. No problem je struktura te razmjene u kojoj uvoz namještaja prelazi 50%, dok su u izvozu s 45% zastupljen­i proizvodi s najnižim stupnjem obrade – izjavio je potpredsje­dnik HGK za poljoprivr­edu i turizam Dragan Kovačević. Čak 32% u toj strukturi čini, naime, piljena građa, a ostatak ogrjevno drvo i peleti.

– Jasno je da država treba podvući crtu, napraviti bilancu i odrediti nove strateške prioritete – naglasio

• je Kovačević.

ostvaruje DPI godišnje, od čega više od milijarde od izvoza 790

 ??  ?? IZVOZ RASTE no problem je što najviše izvoza otpada na proizvode s najnižim stupnjem obrade
IZVOZ RASTE no problem je što najviše izvoza otpada na proizvode s najnižim stupnjem obrade

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia