Večernji list - Hrvatska

Cilj ECB-a je osigurati gospodarst­vu povoljne uvjete kreditiran­ja

Preispitiv­anje smjernica – neće biti preranog zaoštravan­ja monetarne politike u eurozoni

- Ana Blašković/Poslovni dnevnik

Nakon što je prošlog tjedna podigla ciljanu stopu inflacije Europska središnja banka preispitat će smjernice monetarne politike na idućoj sjednici s ciljem očuvanja povoljnih uvjeta financiran­ja u gospodarst­vu eurozone, najavila je čelnica ECB-a Christine Lagarde. Nakon 18-mjesečne revizije monetarna vlast u Frankfurtu objavila je da će odsad u srednjoroč­nom razdoblju ciljati godišnju stopu inflacije o dva posto umjesto kao “blizu, ali ispod dva posto”.

Nastavak labave politike

Poruka je to tržištima da bi ECB u razdobljim­a slabog rasta BDP-a mogao ‘zažmiriti’ na neko vrijeme viših stopa inflacije premda je službeno priopćeno da je odudaranje ispod ili iznad granice od dva posto nepoželjno. Najava preispitiv­anja smjernica monetarne politike na idućoj sjednici tumači se kao signal da središnja banka neće prerano zaoštriti monetarnu politiku, iako bi cijene u sljedećem razdoblju morale rasti nešto snažnije, ali tek nakratko, procjenjuj­u u ECB-u, a prenosi Reuters.

Prošlog vikenda u Veneciji je održan sastanak skupine G20 nakon kojeg je Lagarde izjavila da će srpanjska sjednica ECB-a “donijeti zanimljive varijacije i promjene”.

– Bit će važna, moramo kroz dulji rok dobivati željene rezultate kako bismo pokazali da ćemo ispuniti preuzete obaveze, pa će smjernice sigurno biti preispitan­e – rekla je Lagarde. Prema aktualnim smjernicam­a Europska središnja banka obvezala se kupovati obveznice sve dok to bude potrebno te držati ključne kamatne stope na važećim, rekordno niskim razinama sve dok se izgledi za inflaciju “snažno ne približe” ciljanoj razini, piše Reuters.

Iako nije preciziral­a u kojem smjeru će se i smjernice revidirati, čelnica banke ustvrdila je da je ECB-ov cilj osigurati gospodarst­vu eurozone povoljne uvjete kreditiran­ja.

– Procjenjuj­em da ćemo i dalje odlučno održavati povoljne uvjete financiran­ja u našem gospodarst­vu – izjavila je Christine Lagarde za Bloomberg TV. Naglasila je kako zasad nije vrijeme za raspravu o smanjivanj­u monetarne potpore.

ECB-ov krizni program kupnje obveznica u pandemiji, poznat po skraćenici PEPP, vrijedan 1,850 milijardi eura, trajat će barem će do ožujka 2022., a nakon toga mogao bi dobiti “novi format”, zaključila je Christine Lagarde.

Cjenovna stabilnost

– Idućeg tjedna razgovarat ćemo o novim smjernicam­a koje uključuju novu definiciju cjenovne stabilnost­i Formulacij­a smjernica mora se modificira­ti da uključi novu definiciju stabilnih cijena– rekao je potpredsje­dnik ECB-a Luis de Guindos.

Premda se, prema njegovim riječima gospodarst­vo 19 članica eurozone, oporavlja, situacija je i dalje “krhka” zbog pandemije i neke zemlje poput Španjolske ne stoje tako dobro kao Njemačka. – Moramo održavati povoljne uvjete financiran­ja. Povlačenje fiskalnih i monetarnih stimulusa mora biti vrlo razborito, vrlo postupno i ne smije biti preuranjen­o – poručio je potpredsje­dnik ECB-a Luis de Guindos i bivši španjolski ministar gospodarst­va.

U Hrvatsku je stigla vodeća OTT platforma jugoistočn­e Europe – EON, a korisnici je mogu isprobati uz posebnu promotivnu pogodnost – 30 dana besplatnog korištenja. Platforma EON donosi više od 19 tisuća naslova u Video klubu i više od 160 kanala koji se mogu gledati sedam dana unatrag, uključujuć­i više od 80 kanala u HD-u. Tu je i mobilna aplikacija koja korisnicim­a omogućava da sav sadržaj gledaju bilo kada i bilo gdje, neovisno o pružatelju internetsk­ih usluga. Uz bogat programski sadržaj, svim gledatelji­ma ponovno su dostupni sportski kanali Sport Klub i vodeći regionalni kanal i podružnica CNN-a N1, zajedno s portfeljem kanala Discovery, uključujuć­i Eurosport.

EON je dostupan putem Smart TV-a, EON SMART BOXA, tableta i pametnih telefona, računala i putem internetsk­og preglednik­a, a sadržaj je moguće istodobno gledati na trima različitim ekranima. Tu je i podrška slike u slici (Picture in Picture) zahvaljuju­ći kojoj korisnici mogu nastaviti gledati kanale, nadopunjav­ati sadržaj i sadržaj na zahtjev tijekom pregledava­nja interneta ili čak i dok rade.

Ova platforma gledatelji­ma donosi vrhunsku i inovativnu tehnologij­u te izvrsno korisničko iskustvo. Korisnici mogu unutar jednog korisničko­g računa kreirati i do pet profila, a platforma za svaki profil nudi opciju personaliz­iranog sadržaja. EON gledatelji­ma omogućuje i gledanje sadržaja do čak sedam dana unatrag, kako bi u bilo kojem trenutku nadoknadil­i propušteni program. Dodatna je opcija personaliz­acija profila i mogućnost prilagođav­anja svijetlog i tamnog načina rada, ovisno o preferenci­jama korisnika.

I roditelji imaju razloga za veselje jer EON donosi bogat dječji program te mogućnost kreiranja profila EON Kids na bilo kojem uređaju. EON uči što dijete voli gledati i preporučuj­e mu sadržaj koji ga zanima, prikladan njegovoj dobi. TV kanali i sadržaji Video kluba unutar profila EON Kids odabrani su isključivo za djecu, a tu je i roditeljsk­a zaštita, koja omogućava da se određeni sadržaj ograniči zaštitom PIN-om.

Sve to ovu platformu čini jednostavn­om za korištenje, a istodobno pruža nevjerojat­no iskustvo gledanja. EON je stoga više od same televizije.

Kako bi uživali u vrhunskom programsko­m sadržaju, korisnici mogu odabrati jedan od triju paketa koja EON nudi – EON START TV, EON FULL TV i EON PREMIUM TV.

Korisnici se mogu pretplatit­i na EON putem internetsk­e stranice (www.eon.tv), na ovlaštenim prodajnim mjestima ili putem prodajnih predstavni­ka Telemacha Hrvatska u svojstvu trgovinsko­g zastupnika društva Solford Alpine GmbH, kao pružatelja usluge EON, odnosno telefonski­m pozivom na broj službe za korisnike Telemacha Hrvatska. Posebna promotivna pogodnost omogućuje korisnicim­a da isprobaju EON besplatno, odnosno bez naknade tijekom prvih 30 dana korištenja uz odabir plaćanja bankovnom karticom ili uz naknadu od samo 1 kune za prvo obračunsko razdoblje za sve korisnike koji ugovore pretplatu uz odabir plaćanja putem mjesečnog računa.

1,850 milijardi eura vrijedan je ECB-ov krizni program kupnje obveznica u korona krizi

 ??  ??
 ??  ?? KRIZNI PROGRAM ECB-a trajat će barem će do ožujka 2022., najavila je Christine Lagarde
KRIZNI PROGRAM ECB-a trajat će barem će do ožujka 2022., najavila je Christine Lagarde
 ?? L. DE GUINDOS potpredsje­dnik ECB-a ??
L. DE GUINDOS potpredsje­dnik ECB-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia