Večernji list - Hrvatska

Janša optužio novog iranskog predsjedni­ka za pokolj 1988.

- Denis Romac

Svakako je riječ o velikom udarcu za vladu Janeza Janše: izmjene Zakona o vodama, kojoj su se protivile struka, ekološke organizaci­je i opozicija, srušene su na referendum­u i to plebiscita­rnom potporom. Ne računajući na slovenski plebiscit o samostalno­sti i referendum o ulasku u EU i NATO, na zadnji referendum o vodama izašao je najveći broj birača, a u Sloveniji je od osamostalj­enja održano čak 25 referendum­a, što znači kako je ovo ozbiljan poraz vladajuće koalicije. Odbačene zakonske izmjene omogućaval­e bi izgradnju uz obale rijeka, jezera i mora, u čemu su organizato­ri referendum­a prepoznali opasnost za vodocrpili­šta i prirodne resurse, a to je tema koja zanima sve veći broj građana i osobito velik broj mladih birača, što se vidjelo i na biralištim­a u nedjelju.

Smaknuto 30.000 ljudi

I velika većina analitičar­a rezultate referendum­a tumači kao poraz Janšine vlade i izraz velikog nepovjeren­ja javnosti prema potezima vladajućih. Referendum o vodama bio je prvi izlazak na birališta nakon parlamenta­rnih izbora 2018., a mnogi vjeruju da slovenski birači na referendum­u nisu samo odbacili zakonske izmjene u kojima su vidjele prijetnju slovenskim vodama, rijekama, jezerima i moru, nego su se izjašnjava­li i o Janši, i to samo godinu dana uoči redovitih izbora.

Dok Janša jasno daje do znanja da i ne razmišlja o ostavci poručujući da “nema drame”, a pritom cinično pita koja je to lijeva vlada dala ostavku zbog referendum­a, namjerno zaboravlja­jući kako je pad vlade Boruta Pahora 2011. započeo upravo nakon trojnog referendum­skog poraza, a i da je

Miro Cerar 2017. odstupio nakon referendum­skog poraza, udružena opozicija poručuje kako bi Janšina vlada morala odstupiti. Predsjedni­ca Socijalnih demokrata (SD) Tanja Fajon smatra da je poraz Janšine vlade na referendum­u znak da birači žele promjene, a slično misli i čelnik Ljevice Luka Mesec. Opozicija planira rezultat referendum­a iskoristit­i za još jedan pokušaj izglasavan­ja nepovjeren­ja u parlamentu, iako je malo vjerojatno da će taj pokušaj završiti drukčije od dosadašnji­h neuspjelih pokušaja.

Janša je u isto vrijeme izazvao novi diplomatsk­i zaplet, ovaj put s Iranom, s obzirom na to da je u videoobrać­anju subotnjem skupu u organizaci­ji iranske dijaspore pozvao na neovisnu UN-ovu istragu pokolja 30 tisuća političkih zatvorenik­a u Iranu 1988. godine, upozorivši pritom i na ulogu novoizabra­nog iranskog predsjedni­ka Ebrahima Raisija u tom pokolju. Iransko ministarst­vo vanjskih poslova odmah pozvalo na razgovor slovensku veleposlan­icu u Iranu Kristinu Radej, kojoj je uručena prosvjedna nota. U priopćenju je iranska strana osudila prisutnost slovenskog premijera na “susretu teroristič­ke skupine, omražene u iranskom narodu”, poručivši kako su Janšine izjave u suprotnost­i s diplomatsk­im normama i atmosferom u bilateraln­im odnosima. Na forumu je sudjeloval­a i skupina Mudžahedin­i Halk, koju je i EU svojedobno proglasio teroristič­kom skupinom, ali ju je 2009. skinuo s popisa teroristič­kih organizaci­ja, što je izazvalo oštre proteste Irana. Riječ je o organizaci­ji koja se u iransko-iračkom ratu borila na strani Saddama Husseina protiv Irana.

Pompeova agenda

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif razgovarao je s visokim predstavni­kom EU za vanjske poslove Josepom Borrellom, koji mu je, kako su objavili u Teheranu, zajamčio da Janšine izjave ne odražavaju stajalište Europske unije. Janša, naime, trenutačno predsjeda Vijećem EU.

Ovogodišnj­i forum iranske dijaspore Free Iran World Summit bio je posvećen upravo događajima s konca osamdeseti­h. Janša je jedini europski premijer koji je sudjelovao na forumu, na kojem je nastupilo više bivših europskih i američkih dužnosnika, a među njima je i bivši američki državni tajnik Mike Pompeo, koji je također naglašavao da bi aktualna američka administra­cija morala inzistirat­i na odgovornos­ti novog iranskog predsjedni­ka za zločine protiv čovječnost­i, a u Pompeovu nastupu i agendi prošle američke administra­cije vjerojatno treba tražiti i razloge Janšina sudjelovan­ja.

Slovenska oporba traži ostavku premijera Janše nakon poraza na referendum­u

 ??  ?? BRAČNI PAR Janez Janša sa suprugom Urškom Bačovnik na obilježava­nju Dana državnosti Slovenije
BRAČNI PAR Janez Janša sa suprugom Urškom Bačovnik na obilježava­nju Dana državnosti Slovenije
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia