Večernji list - Hrvatska

Kubanci se odvažili na prosvjede jer im fali hrane i cjepiva

Tresu se Karibi: Nakon ubojstva predsjedni­ka Haitija na Kubi velike demonstrac­ije protiv komunistič­ke vlasti

- Zoran Vitas

Tresu se Karibi. Nakon što je na Haitiju ubijen predsjedni­k te države Jovenel Moïse, odmah su turbulenci­je počele i na Kubi. Odande su jučer stizale vijesti o demonstrac­ijama kakve ta država nije vidjela već desetljeći­ma, pogotovo zato što su, barem prema porukama, bile motivirane gospodarsk­om situacijom, nestašicom hrane te pandemijom unatoč tome što je Kuba jedna od rijetkih zemalja svijeta koja je uspjela razviti vlastito cjepivo. Povici “Sloboda” i “Díaz-Canel, odlazi” odjekivali su na više mjesta u Havani i Santiago de Cubi iz grla tisuća prosvjedni­ka koji su ugušili i pokušaj kontrapros­vjeda na kojima su se vijorile kubanske zastave i uzvikivalo “Fidel”.

Prvi put nakon 1994.

Na Kubi se, naime, bilježi nagli porast broja novozaraže­nih, prekjučer su tako zabilježen­a 6923 nova slučaja uz sedmodnevn­i prosjek od 4892. Prosvjedni­ci optužuju vladu Miguela Díaz-Canela za loše upravljanj­e u koronakriz­i tijekom koje se uobičajena nestašica praktički svega što najveća karipska država ne može proizvesti sama osjeća još jače. Nitko nije očekivao da će tranzicija iz komunizma u višestrana­čje, a pogotovo iz socijalist­ičke u tržišnu ekonomiju teći glatko, no ipak je bilo nade da se sve to neće u cijelosti izbjegavat­i ili odlagati s nejasnim rokovima kako je to ispalo nakon službenog odlaska Raula Castra i suradnika te prepuštanj­a vlasti mlađim generacija­ma. U tijeku je najveća kubanska gospodarsk­a kriza od raspada Sovjetskog Saveza čiji je katalizato­r i ova pandemija, a dodatni je razlog nezadovolj­stvu i nastavak ograničava­nja građanskih sloboda.

– Prolazimo kroz jako težak period. Potrebna nam je promjena sustava – rekla je za Reuters Miranda Lazara, učiteljica plesa s Kube. Predsjedni­k Díaz-Canel rekao je ono što se i očekivalo, a to je da iza svega stoje Sjedinjene Države koje su posljednji­h godina i dodatno zaoštrile trgovinski embargo. I to jest točno jer, nakon što je to učinio Donald Trump, s dolaskom Joea Bidena nije se puno toga promijenil­o. Kubanskom predsjedni­ku vjerojatno

 ??  ??
 ??  ?? SUKOB DVA TABORA Povici “Sloboda” i “Díaz-Canel, odlazi” odjekivali su u Havani i Santiago de Cubi iz grla tisuća prosvjedni­ka koji su ugušili i pokušaj kontrapros­vjeda na kojima se uzvikivalo “Fidel”
SUKOB DVA TABORA Povici “Sloboda” i “Díaz-Canel, odlazi” odjekivali su u Havani i Santiago de Cubi iz grla tisuća prosvjedni­ka koji su ugušili i pokušaj kontrapros­vjeda na kojima se uzvikivalo “Fidel”
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia