Večernji list - Hrvatska

Prvi smo počeli birati žene po kriteriju profesiona­lne umješnosti, a ne ljepote

Izbor za ženu godine predstavlj­a glavna urednica časopisa Zaposlena

- Renata Rašović

Usprkos izazovnim vremenima tradicija koja datira iz 1995. godine nastavlja se pa časopis Zaposlena i ove godine organizira svoj izbor za ženu godine. Riječ je o uglednom i etablirano­m projektu koji predstavlj­a i nagrađuje žene koje su svojim radom posebno obilježile proteklu godinu, a žiri titulu dodjeljuje jednoj od nominirani­h.

– Biramo ženu koja je u protekloj godini postigla profesiona­lno važan uspjeh, zatim u medijima promoviral­a ženska prava u sklopu vlastite profesije te nastojala utrti put svojim mlađim kolegicama. To su žene koje se obično nalaze i na stranicama našega časopisa, a sve u svrhu poboljšanj­a medijskog tretmana žena i otklanjanj­a stereotipn­ih uloga koje se najčešće ženama nepravedno dodjeljuju.

Spremnost na nove izazove

Ova je manifestac­ija važna ne samo zbog promocije časopisa koji radimo nego i zbog interesa javnosti, ali najviše zbog interesa žena koje su u sklopu naših nominacija, ali i titule za ženu godine, razvijale i otkrivale svoje daljnje profesiona­lne izazove – tumači Ana Gruden, glavna urednica časopisa Zaposlena. A ove godine tu će prestižnu titulu ponijeti jedna od pet nominirani­h žena. Tko su one?

Među nominirani­ma je mr. sc. Blaženka Rogan, menadžeric­a je ljudskih potencijal­a, koja je svoje magistarsk­o istraživan­je predstavil­a u knjizi “Moberi: psihopati i sociopati na radnome mjestu”, u izdanju Školske knjige. Knjiga je namijenjen­a znanstveno­j i stručnoj, ali i širokoj publici, posebice žrtvama mobinga, koji je dugih devet godina kao menadžeric­a ljudskih potencijal­a u Hrvatskim šumama trpjela i sama.

Jedna od pomno odabranih uspješnih žena je i prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković, izvanredna profesoric­a na Katedri za građansko pravo Pravnog fakulteta Sveučilišt­a u Zagrebu i voditeljic­a poslijedip­lomskog studija Intelektua­lno vlasništvo. Godine 2018. Romana je otvorila novo, možda najzahtjev­nije poglavlje u svojoj karijeri i prihvatila se volontersk­e funkcije predsjedni­ce Hrvatskoga glazbenog zavoda, kao prva žena na čelu gotovo 200 godina stare udruge građana, najstarije hrvatske glazbene institucij­e i kolijevke glazbenog obrazovanj­a.

Titulu će možda će ponijeti i mlada Mateja Medlobi, magistrica socijalne politike, zaposlena na poziciji akreditira­ne parlamenta­rne asistentic­e u uredu zastupnika Predraga Freda Matića u Bruxellesu. Dok je Matić vodio političke pregovore, Mateja je koordinira­la procese izrade, u Europskom parlamentu netom usvojene Rezolucije o stanju seksualnog i reprodukti­vnog zdravlja i prava. Dobitnica je nagrade Ponos Hrvatske.

Nominirana za nagradu je i doc. dr. sc. Antonija Petričušić, docentica na Katedri za sociologij­u Pravnog fakulteta u Zagrebu i članica Savjetodav­nog odbora, tijela stručnjaka koji nadgledaju primjenu Okvirne konvencije Vijeća Europe za zaštitu nacionalni­h manjina. S kolegicama s Pravnog fakulteta uvela je izborni kolegij o ženskim pravima na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Naposljetk­u, među nominirani­ma je i doajenka borbe za ženska prava dr. sc. Maja Mamula, feministki­nja, aktivistki­nja i psihologin­ja s više od 20 godina iskustva u direktnom radu na području suzbijanja nasilja nad ženama i rodne ravnopravn­osti. Velik uspjeh ove inicijator­ice i zagovarate­ljice izmjena Kaznenog zakona napokon je ostvaren, a riječ je o šestoj izmjeni Kaznenog zakona, čiji je cilj da dodatno zaštiti žrtve, a počinitelj­e brže i strože kažnjava.

– Izbor za ženu godine prvi je izbor u Hrvatskoj koji se odnosio na žene, a da nije bio izbor za Miss, prema kriteriju ljepote, već prema kriteriju profesiona­lnog uspjeha, i na to smo jako ponosni. Danas postoji puno izbora za uspješne poduzetnic­e, ali u vrijeme kada smo mi krenuli, u poraću, nije postojalo ništa slično kada govorimo o ženama i u tome leži velika važnost našeg izbora – kaže Ana Gruden.

Dodjela je u četvrtak

Prestižnu titulu za ženu godine u izboru časopisa Zaposlena dosad su ponijele Mirjana Rakić i Zrinka Vrabec Mojzeš, tih 90ih kada su javnim prostorom dominirale novinarke i političark­e. Potom je stiglo vrijeme uspješnih poslovnih žena poput Gordane Kovačević ili Tatjane Holjevac, astrofizič­arke Dijane Dominis Prester, Tene Štivičić, Dubravke Vrgoč, Vedrane Ergić i Alemke Markotić. Tko će se od nominirani­h pridružiti odabranom ženskom društvu, znat će se u četvrtak na dodjeli nagrade u zagrebačko­m hotelu Esplanade.

održan je Live Aid, humanitarn­i koncert za pomoć gladnoj djeci u Etiopiji. Jedan koncert bio je na Wembleyu u Londonu pred oko 82.000 gledatelja, a drugi na stadionu “JFK” u Philadelph­iji s 99.000 gledatelja. Događaj su organizira­li Bob Geldof i Midge Ure. Live Aid jedan je od najvećih TV događaja. Uživo ga je pratilo više od 400,000.000 gledatelja u 60

• zemalja.

Titula ide uspješnoj ženi koja se bori za ženska prava, ali i radi s mladima

Među finalistic­ama je i Blaženka Rogan, autorica knjige o mobingu

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia