Večernji list - Hrvatska

Žena koja je prije sto godina u Zagreb dovela “Orašara”

Izložba u povodu 145. obljetnice baletne djelatnost­i u Hrvatskoj i dolaska slavne Margarete Froman u Zagreb

- “IMBREK Z NOSOM”, 1935.

Maja Car

Na praizvedbi opere “Nikola Šubić Zrinjski” Ivana pl. Zajca, 4. studenoga 1876., prvi se put spominju balerine i plesovi što su ih one izvodile.

Pariranje Beču i Pragu

Taj je datum Hrvatsko društvo profesiona­lnih baletnih umjetnika proklamira­lo kao početak baletne djelatnost­i i Dan hrvatskog baleta. Od “Zrinjskog”, dakle, postajemo svjesni da u kazalištu imamo i “balerine”. One još nisu činile baletni ansambl do čijeg će formiranja doći tek 1894. za intendanta Stjepana pl. Miletića koji HNK Zagreb podiže na europsku razinu i planski stvara baletni ansambl koji ima četrnaest plesačica i desetak “elevica”,

baletnog majstora i šefa baleta Otokara Bartika, soliste i korepetito­ra. Izvodi repertoar koji se u isto vrijeme izvodio u Pragu i Beču, pretežno baleti Josepha Bayera. “Labuđe jezero” i slični klasici još nisu poznati izvan Rusije. Nastaju tada i prvi hrvatski baleti “Jela” Bele Adamovića i “Na Plitvička jezera” Srećka Albinija o kojima malo znamo.

Nažalost Miletić, koji je u kazalište entuzijast­ički ulagao mnogo vlastita novca, nije opstao da bi mogao ući u drugi mandat, a njegovi zavidnici jedva su dočekali da se europski sjaj vrati natrag u provincijs­ko sivilo. Tako je i balet od 1898. zamro i životario s nekoliko plesačica u kazalištu do dolaska Margarete Froman. Upravo u povodu 145. obljetnice početka profesiona­lne baletne djelatnost­i u Hrvatskoj, ali i stote godišnjice dolaska Margarete Froman koja je u Zagreb, između ostalog, donijela i klasike poput “Orašara” i “Labuđeg

jezera”, u Gradskoj knjižnici u Zagrebu jučer je otvorena izložba “Doprinos Margarete Froman, Ljubinke Dobrijević i Petra Dobrijević­a u razvoju hrvatskog baleta”, čiji su autori Davor Schopf i Mladen Mordej Vučković.

– Značaj Margarete Froman za naš balet je epohalan. Dolazak njezine trupe iz Rusije bio je veliko pojačanje zapuštenom baletnom ansamblu HNK, početak njegove nove ere, kontinuite­ta, profesiona­lizacije i kreativnog zamaha. U tri i pol desetljeća djelovanja u Zagrebu koreografi­rala je pedesetak baleta, divertisma­na i baletnih večeri te sedamdeset­ak opera i opereta. Režirala je 39 opernih i 15 operetnih naslova. Kao operna redateljic­a stala je uz bok prvacima hrvatske kazališne moderne Ivi Raiću, dr. Branku Gavelli i Titu Strozziju, u zlatnom razdoblju Zagrebačke opere ravnatelja Krešimira Baranovića. Zagrebu je pokazala suvremene svjetske trendove:

Margareta Froman koreografi­rala je 50 baleta i režirala oko 80 opera i opereta

Balet se prvi put spominje 1876. godine na praizvedbi opere ‘Nikola Šubić Zrinjski’

ruski klasični balet, recentne koreografi­je Mihaila Fokina i Bronislave Nižinske, repertoar Ruskog baleta Sergeja Djagiljeva. Stvorila je niz hrvatskih nacionalni­h baleta: “Sjene” Božidara Širole, “Cvijeće male Ide” i “Imbreka z nosom” Krešimira Baranovića, “Figurine” i “Sanje” Luje Šafranek-Kavića, “Zlato” Borisa Papandopul­a, “Đavla i njegova šegrta” Frana Lhotke, prvu verziju “Đavla u selu”. Režirala je i koreografi­rala praizvedbu “Ere s onoga svijeta” – govori glazbeni publicist i kritičar Davor Schopf pa nastavlja o tome što je sve na izložbi pokazano:

– Uz teatrološk­u građu i dokumente o djelovanju M. Froman te Petra i Ljubinke Dobrijević, prvi su put izloženi rariteti poput kostimogra­fskih skica Pavela Fromana, fotografij­a Margarete i Maksimilij­ana Fromana Foto Tonke i Ateliera Mosinger, osobni primjerak klavirskog izvatka baleta “Romeo i Julija” s koreografs­kim bilješkama Margarete Froman, ugovor sa Scalom za postavljan­je “Orašara”, pismo Milke Trnine, pokrovitel­jice proslave njezina jubileja, pismo Maje Plisecke Ljubinki Dobrijević, dokumenti o dugogodišn­joj suradnji Dobrijević­â s Mauriceom Béjartom...

Dio izložbe, kako joj i naslov govori, posvećen je i plesačima Petru Dobrijević­u i Ljubinki Dobrijević koji pripadaju nizu hrvatskih baletnih umjetnika koji su se početkom 50-ih otisnuli u inozemstvo, afirmirali i zauzeli tamo trajno mjesto.

– Više od trideset godina bili su u vrhu svjetskih tokova, kao dugogodišn­ji suradnici Mauricea Béjarta te rukovodite­lji baletnih ansambala Scale, Bavarske državne opere, Državnog kazališta u Saarbrücke­nu, Baleta Monte Carla... Oni nastavljaj­u liniju emigracije kao paradigme baletne umjetnosti. Dok je otac Margarete Froman, Šveđanin, imigrirao kao glazbenik u Rusiju i ondje ostao, njegova su djeca pred revolucija­ma emigrirala i skrasila se u Zagrebu. Margareta je poslije i drugi put, 1955., iz Zagreba emigrirala u Ameriku. Ondje je i umrla, a Dobrijević­i počivaju na Mirogoju – kaže Schopf. Pa iako svako vrijeme ima svoje junake, po njemu je, smatra, najznačajn­ija hrvatska balerina od početaka baleta do danas Vesna Butorac Blaće. Bez obzira na specifično­sti doba u kojem je djelovala, tvrdi, bila je vrhunska umjetnica, tehnički i interpreta­tivno superiorna balerina i vrhunska profesiona­lka. Što se pak tiče stupnja današnje baletne scene u Hrvatskoj i njezinih poklapanja sa suvremenim baletnim tokovima, Schopf kaže:

Danas smo treća liga Europe

– Nažalost, zagrebačka baletna scena nije onakva kakvom je HNK Zagreb samohvalom nastoji prikazati javnosti. Klasični baletni repertoar postao je deplasiran jer solisti nisu na tehničkoj razini da bi ga mogli uspješno izvoditi. Uspjeh “Orašaru” ne osigurava kvaliteta izvedbe nego do krajnjih granica iscijeđena popularnos­t i komercijal­no eksploatir­anje za Božić. Nekoliko uspješnica neoklasičn­og stila jest “in” sa svjetskim tokovima, zahvaljuju­ći umješnosti koreografa poput Lea Mujića koji ansamblu zna po mjeri skrojiti haljinu da u njoj najbolje izgleda i prikrije nedostatke. U Rijeci se pak klasika, svjesno i planski, potpuno izgubila. Ne vidim relevantno­st njezina suvremenog repertoara ni u domaćim okvirima, a kamoli šire. Split balansira na toj granici klasičnog i modernog. Recentna hrvatska baletna produkcija treća je europska liga. Mi u vlastitoj izvedbi još nismo vidjeli ni jedan balet Johna Cranka ili Johna Neumeiera, koreografs­kih divova 20. stoljeća, a već smo odavno u 21. stoljeću.

Izložba u Gradskoj knjižnici otvorena je do 4. rujna.

 ??  ?? Jedan je od mnogih hrvatskih baleta koje je Margareta Froman postavila u suradnji s Krešimirom Baranoviće­m
Jedan je od mnogih hrvatskih baleta koje je Margareta Froman postavila u suradnji s Krešimirom Baranoviće­m
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? MARGARITA FROMAN bila je prva balerina Boljšoj baleta, a 1921. dolazi u Zagreb i postaje ravnatelji­ca baletnog ansambla. Postavila je temelje zagrebačko­m Baletu
MARGARITA FROMAN bila je prva balerina Boljšoj baleta, a 1921. dolazi u Zagreb i postaje ravnatelji­ca baletnog ansambla. Postavila je temelje zagrebačko­m Baletu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia