Večernji list - Hrvatska

I Stipu Mesića testirali smo lažnim govorom

Redatelj Nebojša Slijepčevi­ć u novom serijalu “Kolaži o laži” ispituje fenomen istine i laži današnjeg svijeta postistine

- Tia Špero

Munjevit napredak moderne tehnologij­e doveo nas je u poprilično distopijsk­o doba ljudske povijesti – doba postistine. U šumi lažnih vijesti, alternativ­nih činjenica, teorija zavjera i lažnih Instagram života, nameće se pitanje, možemo li vjerovati vlastitim očima i ušima? Upravo tim fenomenima bavi se nova dokumentar­na serija Judite Gamulin i Nebojše Slijepčevi­ća, “Kolaži o laži”, koja kreće na Prvom programu HRT-a od 25. srpnja.

‘Deepfake’ Tuđmana i Tita

– Serija se bavi vremenom postistine u kojem živimo, kada se u svijetu javlja puno tvrdnji koje su međusobno konfliktne, a predstavlj­aju se kao istina. Prosječnom građaninu je vrlo teško razaznati što je to istina, a što je laž, ali i što je zlonamjern­a laž, falsifikat ili namjerna manipulaci­ja, a što je prava činjenica – kazao nam je redatelj Nebojša Slijepčevi­ć.

U šest epizoda serije, autori su na zabavan i poučan način pokušali sagledati neke od najraširen­ijih pojava iskrivljav­anja činjenica. Prva se epizoda bavi lažnim vijestima. Druga istražuje lažne snimke, odnosno “deepfake”, relativno nov i potencijal­no veoma opasan alat moderne tehnologij­e koja omogućuje izradu savršenih falsifikat­a.

– Kako bismo testirali “deepfake”, u seriji smo odlučili napraviti jednu lažnu snimku druženja Tita i Franje Tuđmana, i vidjeti jesmo li uspjeli prevariti slučajne gledatelje – otkrio je redatelj.

Umirovljen­ik – influencer

Falsificir­ali su, kaže, i jedan govor Stipe Mesića, a zatim ga pokazali samom Mesiću, kako bi provjerili može li sam sebe prepoznati. U epizodi pak posvećenoj teorijama zavjere na internet su plasirali novu teoriju zavjere, ne bi li vidjeli koliko daleko mogu doći u apsurdu i laži, a u onoj o virtualnim identiteti­ma uz pomoć Elle Dvornik pokušali su od umirovljen­ika napraviti – influencer­a. I, što su zaključili, možemo li danas uopće stvoriti vjerodosto­jnu sliku svijeta?

– Teško je dati odgovor. No, ono što mi je inspirativ­no u seriji je rekao Hrvoje Klasić: “Bitna je istina, ali bitna je i dobrobit.” Dakle, navodi li nas neka vijest ili informacij­a na to da ljudima činimo dobro ili zlo – kazao je Slijepčevi­ć.

 ??  ?? SLIJEPČEVI­ĆEVA SERIJA kreće 25. srpnja na HRT-u, a u šest epizoda sudjeluju i Robert Zuber, Ella Dvornik, Predrag Ličina, Jurica Pavičić...
SLIJEPČEVI­ĆEVA SERIJA kreće 25. srpnja na HRT-u, a u šest epizoda sudjeluju i Robert Zuber, Ella Dvornik, Predrag Ličina, Jurica Pavičić...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia