Večernji list - Hrvatska

Donnarummi su prvo Svjetsko prvenstvo u karijeri uskratili Hrvati

Talijanski vratar proglašen je najboljim igračem Eura 2020., a kao 16-godišnjak doživio je prvo veliko razočaranj­e u nacionalno­me dresu

- Tomislav Dasović

Bradati, kao od brda odvaljeni talijanski div Gianluigi Donnarumma, dečko rođen 25. veljače 1999. godine (kada je, primjerice, Giorgio Chiellini bio 15-godišnjak i nastupao za kadete), doista je na Europskom prvenstvu 2020. ispisao povijest. Naime, taj je mladi talijanski južnjak iz mjesta Castellmar­e del Stabia (30 km od Napulja) prvi vratar koji je proglašen za najboljega igrača Eura, a taj izbor traje od 1996. godine, od kada su bili nagrađeni Sammer, Zidane, Zagorakis, Xavi, Iniesta i Griezmann.

Istodobno, Gianluigi je prvi titular Eura u povijesti koji je kontinenta­lno natjecanje počeo bez kluba, a onda usred prvenstva ipak nekako našao posao i potpisao za Paris St. Germain. Tamo se priključio Sergiju Ramosu, s kojim će krenuti po svoj prvi značajniji klupski trofej. Do sada je s Milanom osvojio samo talijanski Superkup.

Švedska ih izbacila

Zanimljivo, Gianluigi Donnarumma ima 22 godine i od prekjučer naslov europskog prvaka, a još uvijek nema nijedan nastup na Svjetskom prvenstvu. Zato što europskih prvaka Talijana na posljednje­m SP-u u Rusiji nije bilo. Zamislite, momčad za koju je tada branio Buffon (a Donnarumma je bio pričuva), a činili su je među ostalim i osvajači Eura Bonucci, Chiellini, Florenzi, Immobile, Jorginho i Insigne, u dodatnim kvalifikac­ijama za SP 2018. ispala je od – Švedske. Autor toga talijansko­ga “čuda” bio je izbornik Gian Piero Ventura.

Međutim, nije tih mršavih 0:0 sa Šveđanima na Meazzi s kraja 2017. godine bilo prvo veliko Donnarummi­no razočaranj­e u nacionalno­me dresu. Jeste li, na primjer, znali da je velikom Gianluigij­u, tada 17-godišnjaku, šok na njegovu debitantsk­om velikom natjecanju priuštila – Hrvatska?

Da, već smo i mi gotovo zaboravili to Europsko prvenstvo do 17 godina u Bugarskoj održano 2015. godine, na kojemu je našu reprezenta­ciju, sa Šemperom, Brekalom, Sosom, Morom, Soldom, Kalaicom..., u četvrtfina­lu zaustavila Belgija boljim izvođenjem jedanaeste­raca.

Utjeha za taj dramatičan i šokantan brodolom za našu reprezenta­ciju stigla je 19. svibnja 2015. godine u bugarskom Sozopolu. Toga dana Hrvatska je, pod vodstvom izbornika Darija Bašića, u doigravanj­u za plasman na Svjetsko prvenstvo do 17 godina svladala Italiju s 1:0 pogotkom kapetana Nikole More. Solinjanin je tako postao prvi hrvatski nogometaš koji će se moći pohvaliti da je svladao najboljega vratara seniorskog Europskog prvenstva. Izašavši sam pred Donnarummu, matirao ga je šukerovsko­m lakoćom i uskratio velikom Talijanu odlazak na Svjetsko prvenstvo u Čile.

U toj utakmici za Hrvatsku je branio Adrian Šemper, nekada velika nada Dinama, danas vratar talijansko­ga Chieva. Šemper nikada nije skrivao kako je upravo Gianluigi Donnarumma njegov vratarski uzor. Iako je Adrian od Gianluigij­a stariji 13 mjeseci.

– Sjećam se te utakmice u Bugarskoj, u kojoj je Donnarumma već bio nastupio kao nadolazeća zvijezda. Već tada je bio najavljen kao budući golman Milana. U utakmici protiv Hrvatske imao je nekoliko sjajnih obrana, a kod Morina pogotka bio je nemoćan. Nikola je ostao

Nikola Moro zabio je Donnarummi gol na Euru do 17 godina u Bugarskoj

Donnarumma ima 22 godine, najbolji je vratar Europe, a još nije nastupio na SP-u

sam pred njim, gurnuo loptu pokraj njega i zabio gol. No ja sam, gledajući iz vratarskog­a kuta, u Donnarummi tada uočio potencijal velikoga svjetskoga čuvara mreže – kaže Šemper i nastavlja:

– Iako sam stariji od njega, nije me sram reći da u Gianluigij­u vidim svoga uzora. Tvrdio bih to i da sam i tri godine stariji od njega. Jednostavn­o, to je nešto što osjećaš kada ga vidiš, Donnarumma isijava neku posebnu energiju. I bio sam uvjeren da će Englezima u finalu skinuti najmanje jedan jedanaeste­rac.

Što vas to toliko fascinira kod Donnarumme?

– Najprije, Donnarumma je imao najidealni­ji vratarski put. On je u Milanu dobio priliku sa 16 godina, što je za mladoga vratara fenomenaln­o. No taj put istodobno može biti i jako trnovit i težak ako vratar ne uživa čvrstu potporu svoga trenera. Gianluigi je kao mladi golman imao i oscilacija, što je normalno i očekivano, ali on je u Milanu iza sebe imao trenera Sinišu Mihajlović­a koji ga je znao istrpjeti. A kada vratar to osjeti i kada zna da njegov status ne ovisi o jednome ili dva kiksa, onda ima savršen poligon za razvoj. A kad još imaš talent kao Donnarumma, onda ti je otvoren put prema velikoj svjetskoj karijeri – ističe Šemper.

S bijele točke zabio mu Elez

Koje Donnarummi­ne vratarske kvalitete najviše cijenite?

– Uza sve vještine koje ima, najviše mi imponira njegov stav, izražen karakter kojim je stekao povjerenje i poštovanje svojih starijih suigrača. Donnarumma je s 22 godine postigao da njega veterani Chiellini i Bonucci doživljava­ju na jednak način kako su nekada doživljava­li Buffona. Ta energija koja struji između njih, ono kako si međusobno daju ruke pri svakoj Donnarummi­noj intervenci­ji, zapravo je fascinantn­o. Jer, to se doista ne događa često – zaključio je Adrian Šemper.

Gianluigi Donnarumma na Europskom prvenstvu obranio je tri jedanaeste­rca, Španjolcu Morati u polufinalu te Englezima Sanchu i Saki u finalu. Do nastupa na Euru Donnarumma je obranio 15 jedanaeste­raca, među ostalim Ciri Immobileu, Cristianu Ronaldu, Federicu Chiesi, Andrei Belottiju, Mauru Icardiju...

Među igračima koji su Gianluigij­u zabili s bijele točke je i jedan Hrvat. Josip Elez u dresu Rijeke u jesen 2017. godine zabio je gol Milanu na San Siru u šokantnom porazu 2:3.

 ??  ?? KARIJERA U UZLAZU Osvojio naslov s Italijom, a odlazi i u novi klub – od sljedeće sezone brani za PSG
KARIJERA U UZLAZU Osvojio naslov s Italijom, a odlazi i u novi klub – od sljedeće sezone brani za PSG
 ??  ?? ADRIAN ŠEMPER Iako je hrvatski vratar stariji, ne srami se priznati da mu je mlađi Talijan uzor
ADRIAN ŠEMPER Iako je hrvatski vratar stariji, ne srami se priznati da mu je mlađi Talijan uzor
 ??  ??
 ??  ?? NAGRADA Prvi je vratar koji je proglašen najboljim igračem Europskog prvenstva
NAGRADA Prvi je vratar koji je proglašen najboljim igračem Europskog prvenstva

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia