Večernji list - Hrvatska

Jorginho i Pedri najbolji vezni igrači, Schick najbolji napadač

- Edi Džindo

Završeno je i 16. Europsko nogometno prvenstvo, a kao i nakon svakog ovako velikog turnira, vrijeme je za odabir idealne postave prvenstva. Konkurenci­ja je bila jača nego na bilo kojem prethodnom Euru i jako je teško složiti sastav s kojim će se svi složiti. Nakon što su predodređe­ne po četiri nominacije za svaku od pozicija na terenu, deset novinara iz sportske redakcije Večernjeg lista izabralo je najbolje u 4-2-3-1 formaciji, ili, ako želite, 4-3-3 formaciji s jednim istureniji­m veznjakom u sredini.

Shaw ispred Maehlea

Prikladno je početi s pozicijom vratara jer je po službenom izboru Uefe riječ i o najboljem igraču turnira. Gianluigi Donnarumma je nakon mržnje navijača Milana zbog odlaska u PSG uspio odigrati turnir života. Prije završnice nije imao previše posla, ali je nekolicino­m dobrih obrana osigurao momčad kad je trebao. Ipak, u samoj završnici promaknuo se u junaka polufinala i finala. U polufinalu je skinuo nekoliko velikih prilika Španjolaca, a zatim i ključni jedanaeste­rac Alvara Morate u raspucavan­ju, da bi protiv Engleza u finalu sjajno obranio udarce Sancha i Sake s 11 metara i tako doveo svoju momčad do prvog trofeja na Euru u 53 godine.

Ispred Donnarumme su stajala dva apsolutna profesora obrane, a tu stoje i u idealnoj postavi Eura.

Duboko u tridesetim­a, Leonardo Bonucci i Giorgio Chiellini su odigrali savršen turnir i pokazali koliko je iskustvo važno. Njihovo pozicionir­anje bilo je po običaju bez greške, a i u posjedu lopte bili su jako dobri. Jedini pravi konkurent u ovom izboru bio je sjajni Englez Harry Maguire koji je na kraju imao jedan glas manje od Chiellinij­a.

Možda i najtjesnij­a konkurenci­ja bila je na poziciji desnog beka, gdje je na kraju najviše glasova dobio Cesar Azpilicuet­a ispred Vladimira Coufala i Thomasa Meuniera. Otkako je u trećem kolu grupne faze zamijenio Llorentea, Španjolska je odjednom dobila glavu i rep i svojim ulascima s beka učinio je napad furije dvostruko opasnijim pored slabih realizator­a u napadu. Na lijevom beku je konkurenci­ja također bila sjajna, toliko sjajna da u nominacija­ma nije bilo mjesta za jednog Robina Gosensa. Na kraju je zasluženo izglasan “novi David Beckham” Luke Shaw koji je nevjerojat­no snažno napredovao u zadnjih godinu dana, upisavši tri asistencij­e i pogodak na ovom Euru. Treba tu spomenuti i Maehlea, Albu te Spinazzolu, svi su odigrali fantastiča­n turnir.

Majstori kontrole igre Jorginho i Pedri su, očekivano, najbolji središnji veznjaci turnira. I Jorginho (485) i Pedri (421) su u top 5 po broju točnih dodavanja, a na tako velik broj dodavanja obojica imaju više od 90 posto uspješnih dodavanja. Moramo isto tako naglasiti da nisu to samo alibi-dodavanja budući da i jedan i drugi imaju vrlo dobar broj progresivn­ih dodavanja (više od 35 posto) i dodavanja u posljednjo­j trećini. Također, treba istaknuti da su obojica u samom vrhu ljestvice Eura po

Sterling

Shaw

Chiellini

Bonucci

Azpilicuet­a

Italija najzastupl­jenija u izboru: Prvak Europe, očekivano, u idealnih 11 ima najviše predstavni­ka, čak pet. Slijede Engleska i Španjolska s po dva igrača, a po jednog predstavni­ka imaju reprezenta­cije Belgije i Češke. ključnim dodavanjim­a (dodavanja koja stvaraju velike prilike), Pedri ih ima 11, a Jorginho 7. Uz Marca Verrattija i Pierrea-Emilea Hojbjerga koji su po broju glasova bili odmah iza ovog dvojca, Jorginho i Pedri čine kvartet uvjerljivo najboljih, ali i najaktivni­jih dodavača na prvenstvu.

Još jedan čovjek koji je prikazao vrhunsku vještinu dodavanja lopte je jedan od najboljih ofenzivnih veznjaka svijeta Kevin De Bruyne. Činjenica da je na turniru odigrao tek nešto više od 200 minuta ne umanjuje njegov utjecaj. Dapače, još ga i ističe jer je u tako maloj minutaži, i to s dvije teške ozljede, uspio napraviti razliku kakvu je rijetko koji igrač napravio i s punom minutažom na Euru.

Chiesa i Sterling uvjerljivi

Kod krilnih pozicija bilo je najmanje polemike. Na desnom krilu je Talijan Federico Chiesa dobio svih deset od deset mogućih glasova, a na lijevom krilu Raheem Sterling je dobio devet od mogućih deset glasova, tek jedan je dobio Steven Zuber, Švicarac s najviše asistencij­a na turniru.

U napadu je bilo opasne konkurenci­je, no ispred Ronalda, Kanea i Seferovića prvi izbor redakcije je češka zvijezda Patrik Schick. Zabiti pet pogodaka sa slabijim suigračima i dobar dio tih pogodaka svojom lucidnošću pravi je podvig. Možda nije bio toliko dobar u nekim drugim segmentima igre kao Kane ili Ronaldo, ali svojim pogotkom s centra protiv Škotske zacementir­ao si je prvi poziciju. Također, Češka je došla do iznenađuju­ćeg rezultata (četvrtfina­le) na krilima isključivo njegovih pogodaka, što baš i ne možemo reći

• za njegove konkurente.

 ??  ??
 ??  ?? DODAVANJA I Jorginho i Pedri su u top 5 po broju točnih dodavanja, s više od 90% uspješnost­i
DODAVANJA I Jorginho i Pedri su u top 5 po broju točnih dodavanja, s više od 90% uspješnost­i
 ??  ?? DE BRUYNE najbolji ofenzivni vezni unatoč slaboj Belgiji
DE BRUYNE najbolji ofenzivni vezni unatoč slaboj Belgiji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia