Večernji list - Hrvatska

U Zagrebu prvenstvo Balkana

- Željko Janković

Još ćemo dugo slušati i čitati o talijansko­m trijumfu na Europskom prvenstvu. Već je u ranoj fazi turnira bilo jasno da ova talijanska momčad posjeduje nešto drukčije. O toj temi razgovaral­i smo s Markom Krnjićem, našim mladim nogometnim trenerom i videoanali­tičarom.

Važni su mehanizmi

– U mnogim su analizama Talijani već od prvog kola bili potenciran­i kao favoriti, ponajprije zbog mehanizama koje su stalno ponavljali tijekom prvenstva. Nominalno su igrali u sustavu 1-4-3-3, koji se u fazi napada pretvarao u 1-3-4-3, gdje bi lijevi bek Spinazolla, kasnije Emerson, djelovao vrlo visoko, gotovo kao klasičan krilni igrač. Taj prostor otvarao bi Insigne, koji je kretao s pozicije lijevog krila, ali bi u utakmici gotovo najmanje vremena proveo tamo. Dojma smo da je dobio potpunu slobodu u fazi napada te smo ga najčešće mogli vidjeti na poziciji polušpice. Tako su Talijani dobili mnogo igrača u završnici. Vrlo brza krila s obje strane, koja su iz centralnih zona “hranila” dva vrhunska kreativca, već spomenutog Insignea te svestranog Jorginha – ističe Krnjić. Osim spomenutih mehanizama izdvojio je ključnu osovinu momčadi.

– Naravno, to su stoperi Chielini i Bonucci te vratar Donnarumma. Italiju se potenciral­o kao momčad bez zvijezda koju krase momčadska igra i velika motivacija. To je potpuno realno, ali smatram da se nedovoljno potencira važnost takvih igrača. Chiellini ima 36 godina, više od 500 utakmica na najvišoj razini, osvojena 23 trofeja i fascinantn­o koliko je požrtvovno­sti i energije uložio na Euru. Igra stabilno s loptom u posjedu, pravovreme­n je i u fazi obrane i u fazi napada. Čak i kada pogriješi u procjeni, napravi pametan prekršaj. Važna je i njegova kvalitetna distribuci­ja dodavanja prema naprijed, gotovo uvijek, kada je potrebno, odigrava dubinski pas s vrlo visokim postotkom točnosti. A možda je najupečatl­jiviji trenutak finala kada u sudačkoj nadoknadi drugog produžetka protrčava Florenziju iza leđa kako bi došao u situaciju za centaršut. O Bonucciju također možemo napisati puno činjenica koje govore u prilog njegovoj nogometnoj veličini. Važno je promovirat­i takve veličine kako bismo barem malo olakšali odgoj njima sličnih u budućnosti. Možda nemaju toliko sljedbenik­a na društvenim mrežama ni uglađene frizure kao neki njihovi engleski kolege, no njihov pristup važno je isticati. Osvrnimo se još malo na finalnu utakmicu.

– Prve postave bile su dosta očekivane. Iako su Englezi iznenadili promjenom formacije, i to je bio razlog talijanske konfuzije na početku utakmice. Naravno, pogodak ih je šokirao i vidljivo je bilo da u prvih 20 minuta nisu mogli uspostavit­i ni osnovnu stabilnost u posjedu. Poslije su se

Englezi povukli i vrebali priliku iz kontranapa­da, dok su Talijani preuzeli znatnu dominaciju nad posjedom. No nedostajal­o je zadržavanj­e lopte u zadnjoj trećini. Immobille je bio potpuno indisponir­an, vrlo je rijetko uspijevao zadržati loptu u posjedu, često je dodir ili dva viška rezultirao izgubljeno­m loptom. I zato je možda ključan trenutak utakmice 55. minuta, kada su u igru ušli Cristante i Berardi umjesto Barelle i Immobilea. Tek tada Italija je bila konkretnij­a i opasnija. Praktički su igrali bez pravog napadača. Insigne je zauzeo centralni prostor s ulogom lažne devetke, a iz drugog plana često se pojavljiva­o i Cristante. Također, Berardi je, uz Chiesu, bio iznimno prodoran na krilu. Zato su Talijani dobili puno više igrača u završnici.

Nisu se isticali pojedinci

Na kraju su Talijani bili vještiji u izvođenju jedanaeste­raca.

– Često se potencira da su jedanaeste­rci lutrija. Da je tako, onda bi se slučajnim odabirom odlučivalo tko će pucati. U toj cijeloj kompleksno­sti i pod utjecajem umora i odgovornos­ti jako je važno odabrati prave izvođače. Važna je bila i Donnarummi­na mirnoća, odnosno Pickfordov­o skakutanje. I to su detalji koji mogu presuditi. Zanimljivo, većina igrača s nestandard­nim zaletom prije udarca imala je negativan učinak. Pobijedila je prava momčad u kojoj se nije posebno isticao pojedinac koji odlučuje utakmice. Momčad u kojoj su jasno vidljive hijerarhij­ske i nogometne zakonitost­i koje se poštuju. Kada tome dodamo druge stvari iza kulisa, gdje svaki igrač potencira važnost trenera ili zajedništv­o, najočitije pri pjevanju himne, onda uspjeh nije mogao

• izostati – zaključio je Krnjić.

Stoperi Bonucci i Chiellini, uz Donnarummu, ključne su poluge azzurra

Kada je izišao Immobile, Talijani su počeli igrati i preuzeli su inicijativ­u

Zagreb će sljedećeg vikenda prvi put biti domaćin prvenstva Balkana u voženju zaprega. Natjecanje će se održati na hipodromu, 17. i 18. srpnja. Organizato­ri su Hrvatski konjički savez i klub Sem. Očekuje se nastup parova iz osam zemalja. Inače, vožnje zaprega je olimpijski sport i jedan od najgledani­jih. Osim toga voženje zaprega najteža je i najzahtjev­nija disciplina konjičkog sporta. Osim prvenstva Balkana održat će se prvenstva Hrvatske u tri discipline – dresura, cross country i čunjevi.

 ??  ??
 ??  ?? POVRATAK Još će se dugo nazdravlja­ti osvajanju ovog trofeja
POVRATAK Još će se dugo nazdravlja­ti osvajanju ovog trofeja
 ??  ?? VOŽNJA ZAPREGA je olimpijska disciplina
VOŽNJA ZAPREGA je olimpijska disciplina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia