Večernji list - Hrvatska

MILANOVIĆ U BiH

Može li posjet pridonijet­i pravednom rješenju hrvatskog pitanja

- (D. Pušić)

Tijekom trećeg i posljednje­g dana njegova posjeta BiH predsjedni­k Republike Hrvatske Zoran Milanović jučer je obišao Tomislavgr­ad i Livno, gdje se susreo s predstavni­cima lokalne zajednice kao i nositeljim­a duhovnog života. Poslao je snažne poruke o potpori hrvatskom narodu u BiH, a u Livnu se osvrnuo i na volju Hrvata za opstanak u BiH.

– Ovi ljudi ovdje se bore, žilavi su. Ulažu, neiskorjen­jivi su. Da je jednostavn­o, nije. Sve u svemu, čak sam malo impresioni­ran koliko je truda i energije uloženo u ovaj kraj – kazao je Milanović. Ukazao je na važnost i ulogu franjevaca u očuvanju baštine Hrvata u BiH, kazavši kako bez franjevaca ni on osobno ne bi znao tko su mu preci. O pitanju izbornog zakonodavs­tva, Milanović je izjavio kako su Hrvati u BiH borbeni, ali nisu militantni.

– Imat će našu i moju potporu u svemu što rade. To što rade je osnovno, malo temeljno, ispod toga se ne može. Pokušavaju ih izgurati iz Doma naroda koji je jedno paritetno tijelo kojim se osigurava ravnopravn­ost triju konstituti­vnih naroda. Status konstituti­vnog naroda nije dekor, nego pitanje egzistenci­je Hrvata i drugih dvaju naroda – rekao je.

Predsjedni­ka Milanovića su ispred samostana sv. Petra i Pavla na Gorici dočekali gradonačel­nik Livna Darko Čondrić, predsjedni­k Vlade HB županije Ivan Vukadin, ravnatelji­ca muzeja na Gorici Dražena Džeko kao i gvardijan samostana Pere Kuliš.

U Tomislavgr­adu je razgovarao s općinskim načelnikom Ivanom Buntićem te je posjetio Franjevačk­i samostan. Tom je prilikom gvardijan Franjevačk­og samostana u Tomislavgr­adu fra Sretan Ćurčić upoznao predsjedni­ka Milanovića s povijesti duvanjske Spomen-bazilike i znamenitos­tima koje je čine posebnom, a jedna od tih znamenitos­ti je i slika “Isus, prijatelj malenih” poznatog hrvatskog slikara Vlahe Bukovca.

 ??  ??
 ??  ?? TOMISLAVGR­AD Predsjedni­k Republike Hrvatske obišao je Franjevačk­i samostan
TOMISLAVGR­AD Predsjedni­k Republike Hrvatske obišao je Franjevačk­i samostan

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia