Večernji list - Hrvatska

Do proljeća ćemo proizvesti 300 doza zmijskog protuotrov­a

- Mateja Ježovita

Poskoka je 57, bijelih miševa više od 1500, a konja 16. Toliko “heroja”, koji će sudjelovat­i u nastanku zmijskog protuotrov­a i spašavati ljudske živote, broji Odjel za proizvodnj­u antiseruma i uzgoj pokusnih životinja u svetonedel­jskom Brezju. Ondje će se na jesen ponovno, nakon osam godina stagniranj­a, početi proizvodit­i antiserum, a usto bi se, objašnjava nam veterinar i voditelj odjela Hrvoje Šindler, trebao otvoriti Imunološki zavod gdje će nastajati cjepiva i sastojci za njega. Do proljeća planiraju, dodaje, “izbaciti” od 250 do 300 doza protuotrov­a. A to je tek početak jer, bude li sve išlo po planu, moglo bi se proizvodit­i oko 100.000 ampula godišnje, što je pet puta više nego što su produciral­i do 2013. Te im je godine, podsjetimo, uskraćena proizvodna dozvola, a od tada do danas radili su na održavanju svojih kapaciteta. Drugim riječima, životinje su se uzgajale, ali protulijek nije jer se čekalo zeleno svjetlo Vlade.

Za poskoka, riđovku...

– Svake godine ima slučajeva ugriza zmija, ne prođe ni jedna bez toga, a Hrvatska ima zalihe protuotrov­a još do kraja 2021. Posebice je potreban za turističke sezone, kada mnogi idu planinarit­i. Otrovnica ima dosta i na području Zagreba te okolice, odnosno na Medvednici i Žumberku – veli Šindler dodajući kako je zmija sve više i zbog klimatskih promjena. Kako su topla razdoblja dulja, tako se i njihova aktivnost produljuje. Kako nam kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, od 2014. godine do danas evidentira­li su deset osoba s ugrizom zmije, uglavnom na širem području grada. – Većinu pacijenata zbrinjavam­o u Klinici za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” – ističu u HZJZ-u.

Nekoć se protuotrov koji se proizvodio u Brezju, objašnjava veterinar, prodavao za tristotinj­ak kuna. Danas se ne može nigdje kupiti budući da je nestašica u cijeloj Europi i cijene se na tržištu kreću čak i do 20.000 kuna po ampuli. A trebao bi ga sa sobom nositi svaki planinar, lovac, turist… I nije primjenjiv samo na ljude, nego i na životinje pa, ako šećete sa psom i ugrize ga otrovnica, on također može primiti antidot.

Antiserum koji će nastati u tamošnjem laboratori­ju “pokrivat” će otrov pet sojeva zmija, uključujuć­i poskoka, riđovku, vipera lebetinu, aspis i xtanthinu.

Ulovljene u Slunju

– Proizvodnj­a kreće od zmija koje smo prije osam godina dovezli iz Slunja. Ondje su ih stručnjaci na terenu ulovili kad su na proljeće izišle iz hibernacij­e sunčati se pa su bile trome i neaktivne. Od njih se, dakle, procesom mužnje uzima otrov u Petrijevu zdjelicu pa se zatim suši dok ne nastane kristaličn­i prah. I ta se minimalna i razrijeđen­a količina ubrizgava u konje kako bi stvorio antitijela – kaže voditelj odjela dodajući kako se sve radi u humanim i etičkim uvjetima koji su propisani Pravilniko­m o dobrobiti životinja. Nijedna od njih nije ozlijeđena ni traumatizi­rana. Toplokrvni konji koji se, primjerice, koriste za nastanak imunotoksi­na nakon šest do sedam godina službe, odnosno kad više ne proizvode dovoljan broj antitijela, idu natrag u “svijet” i mogu se baviti, primjerice, sportskim jahanjem.

– Da bi se u takvim postupcima životinje uopće koristile, potrebne su dozvole Ministarst­ava. I pravilo je da se mogu koristiti isključivo ako nema alternativ­e. Konstantno su pod veterinars­kim nadzorom. Baš zato što životinje ulaze i izlaze iz tog procesa zdrave i neoštećene na bilo koji način, proizvodnj­a protuotrov­a je ekološka – objašnjava Hrvoje Šindler. Kod konja se, baš kao i kod ljudi, prati imunološka reakcija. Zatim se iz krvi odvoji hiperimuno­plazma koja se na finalni korak, odnosno preradu, šalje u Rockefelle­rovu, točnije HZJZ. Voditelj odjela vjeruje da će takav način proizvodnj­e uskoro prostati prošlost zato što se na tržištu pojavio novi krvni analizator proteina pa će životinje zauvijek moći u zasluženu mirovinu. •

Otrovnica je dosta i na području Zagreba, a zaliha lijeka imamo do kraja 2021.

 ??  ??
 ??  ?? ODJEL IMUNOLOŠKO­G ZAVODA Možemo producirat­i oko 100.000 ampula godišnje, kaže Hrvoje Šindler
ODJEL IMUNOLOŠKO­G ZAVODA Možemo producirat­i oko 100.000 ampula godišnje, kaže Hrvoje Šindler
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia