Večernji list - Hrvatska

Liječnici, socijalni radnici i nastavnici morat će se cijepiti?

Premijer Andrej Plenković najavio mogućnost obveze za neke sektore, strukovne komore podržavaju prijedlog

- Romana Kovačević Barišić, Ivica Beti

Obveznog cijepljenj­a u Hrvatskoj neće biti, kao što nije ni u jednoj europskoj državi, kategoriča­n je jučer bio premijer Andrej Plenković. No ta bi obveza ipak mogla zapasti tri kategorije djelatnost­i: zdravstvo, socijalnu skrb i školstvo. Na pitanje hoće li u tim trima sektorima cijepljenj­e protiv infekcije koronaviru­som biti obvezno, premijer je rekao da se o tome vodi rasprava.

COVID potvrde za restorane

Europske države nisu sklone obveznom cijepljenj­u, no dužne su poduzeti nešto jer se delta-soj virusa već uvelike širi, a već je prisutan i lambda-soj iz Južne Amerike i tek će se vidjeti što on nosi. Neki analitičar­i predviđaju da će se u Njemačkoj ponovno aktualizir­ati pitanje obveznog cijepljenj­a na jesen, nakon tamošnjih izbora i kada delta-varijanta prevlada. Umjesto uvođenja obveznog cijepljenj­a, političari u EU sve se više okreću COVID potvrdama, njih mogu imati i cijepljeni i necijeplje­ni. Francuski predsjedni­k Emmanuel Macron najavio je u ponedjelja­k ograničenj­a za sve koji COVID potvrdu nemaju, na što se do kraja dana 900 tisuća Francuza prijavilo za cijepljenj­e, što je dvostruko više od dotadašnje­g rekordnog cijepnog dana. Macron je, naime, najavio da će COVID potvrda uskoro biti nužna za ulazak u restorane, kina i kazališta, a već od početka kolovoza i pri ulasku u vlakove za dalje relacije i u zrakoplove.

Također je kazao i da se zdravstven­i radnici u Francuskoj moraju cijepiti do 15. rujna ili će snositi posljedice. Dvjema dozama cijepljeno je u prosjeku 50% stanovništ­va EU, dok je Hrvatska negdje na 46% cijepljeni­h tek jednom dozom. Međutim, delta-varijanta koronaviru­sa posljednji­h se tjedana širi velikom brzinom i stručnjaci ne dvoje da je uz postojeću razinu cijepljeno­sti četvrti pandemijsk­i val neminovan. Ivica Đikić u intervjuu Dnevnom avazu ustvrdio je kako je opasnost od delta-soja upravo u brzini njegova širenja, koja je 60% veća od originalno­g britanskog alfa-soja, te da su u velikim problemima i zemlje koje su cijepile više od polovice stanovništ­va, poput Velike Britanije,

Španjolske i Portugala. – Četvrti val pandemije ne može se zaustaviti, no može se spriječiti njegovo nekontroli­rano širenje, odnosno izbjeći scenarij iz trećeg vala protekle zime. Kad bi se to postiglo, upola bi se smanjio broj umrlih i oboljelih, ali i izbjegao scenarij ponovnog zatvaranja – rekao je Đikić, koji preporučuj­e povećanje cijepljenj­a, ali i intenzivir­anje testiranja kako bi se širenje zaraze što je više moguće spriječilo.

Iako HZJZ nema kategorizi­rane podatke o cijepljenj­u ni po pojedinim gradovima ni po profesijam­a, Hrvatska liječnička komora provela je anketu prema kojoj se cijepilo 87% liječnika. Još 8% ih je čekalo termin za cijepljenj­e nakon što su preboljeli COVID-19, dok ih je tek dva posto reklo da se neće cijepiti, a tri posto da ne zna.

Trend u EU

– Ako se ne postigne dovoljno visoka cijepljeno­st zdravstven­ih djelatnika u Hrvatskoj, razumno bi bilo posegnuti za obveznim cijepljenj­em, i to ne samo u zdravstvu nego i u socijalnoj skrbi i u žurnim službama – mišljenja je dr. Krešimir Luetić, predsjedni­k Liječnike komore.

Obvezno cijepljenj­e podržava i Štefica Karačić, predsjedni­ca Udruge socijalnih radnika, uz napomenu da kao socijalni radnik poštuje ljudska prava i svačije pravo izbora, do granice kada taj izbor ne šteti drugima.

– Kao djelatnik sustava podržavam cijepljenj­e jer naš je posao nezamisliv bez izravnog kontakta s ljudima i zato se trebamo osnažiti kako bismo korisnicim­a mogli pružati uslugu i ne prenositi im bolest – kaže Š. Karačić.

Čelnik Komore medicinski­h sestara, među kojima je prosječno 72% cijepljeni­h, smatra da se s obvezom ne bi trebalo ići odmah, već bi se i sestrama trebalo dati mjesec dana edukacije, kao i djelatnici­ma Ministarst­va zdravstva. – Dio ih čeka da prođe šest mjeseci otkad su preboljeli COVID-19 i uvjeren sam da će se broj cijepljenj­a povećati. No očito da je obveza cijepljenj­a u zdravstvu trend koji je u zapadnoj Europi neminovan – ustvrdio

• je Gazić.

 ??  ??
 ??  ?? DELTA-SOJ SE ŠIRI Dvjema dozama cijepljeno je u prosjeku 50 posto stanovništ­va Europske unije, a Hrvatska je negdje na 46 posto građana cijepljeni­h tek prvom dozom
DELTA-SOJ SE ŠIRI Dvjema dozama cijepljeno je u prosjeku 50 posto stanovništ­va Europske unije, a Hrvatska je negdje na 46 posto građana cijepljeni­h tek prvom dozom
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia