Večernji list - Hrvatska

Hrvati pohrlili i u Grčku, Tursku i Egipat

JADRAN BROJ 1

- Radmila Kovačević

DOMAĆI GOSTI I DALJE NAJBROJNIJ­I NA NAŠOJ OBALI

Mladi zagrebački par, naviknut da svake godine ode barem na jedno daleko putovanje, a obavezno i na neko bliže, u Europi, teško je podnio zaključava­nje. Na koferima se gotovo dvije godine skupljala prašina i, nakon što je režim prelaska granica olabavljen, bilo je samo pitanje – kamo. Izbor je pao na Grčku i Kretu, u terminu između 2. i 9. srpnja. – Bilo je super! Sigurno ćemo se vratiti na taj otok – prezadovol­jni su mladi Zagrepčani, koji su na Kretu letjeli Ryanairom iz Venecije.

– Povratna karta po osobi bila je svega 69 eura za jednu osobu. Odsjeli smo u privatnom smještaju, neka srednja cijena za dvoje po danu je između 40 i 50 eura. Cijene su korektne, pića su od tri do pet eura, a za objed treba izdvojiti desetak eura. Recimo, njihova musaka je oko sedam eura, špageti sa škampima 12 eura, a otprilike toliko je i, recimo, brancin s prilogom. Grci su sjajni domaćini, raduju se svakom gostu, a najviše smo, inače, sretali njemačke i talijanske turiste. Bilo je i dosta gostiju iz Srbije – kažu naši sugovornic­i, koji su uz COVID potvrdu za ulazak u Grčku prije puta morali ispuniti i online formular. Dan prije polaska dobili su kod koji su morali pokazati pri ulasku u Grčku, a ispunjaval­i su i europski formular, koji im je kao putnicima u tranzitu trebao za Italiju.

Ljetos stotine, sada tisuće

Grčka je, svjedoče u domaćim putničkim agencijama, izbor većine Hrvata koji ovo ljeto odmoru u nekoj od zemalja u našem susjedstvu daju prednost pred onim na Jadranu. Neki su si to unatoč brojnim ograničenj­ima putovanja uspjeli priuštiti i prošlo ljeto, ali sada ih je, zadovoljno konstatira­ju putnički agenti, neusporedi­vo više. Sudeći prema upitima i rezervacij­ama, ljeto 2021. moglo bi, potraje li dobra epidemiolo­ška situacija, obilježiti povratak Hrvata u destinacij­e ne samo Grčke nego i Turske, Egipta, Tunisa, Crne Gore, Tenerifa, Madeire, Maroka... Poneki otkrivaju i albanske plaže, koje turisti iz Srbije i BiH, recimo, već naveliko pohode.

– Ljetos smo putnike za ljetna odredišta u zemljama Mediterana brojili praktički u stotinama, a sad već govorimo o tisućama – potvrđuje predsjedni­k Udruženja putničkih agencija HGK i direktor agencije Uniline Boris Žgomba.

– Trendovi su zasad apsolutno pozitivni, COVID potvrde donijele su preokret i kako Europljani dolaze k nama, tako i naši idu van. Samo da korona ostane pod kontrolom...

Ta agencija za kolovoz priprema dva čartera iz Zagreba za Tunis, a skok zanimanja za ljetovanja u inozemstvu bilježe i u agenciji Palma travel.

Blizu smo prvog milijuna

U Palmi, kažu, tjedno prodaju po desetak takvih aranžmana.

– Lani smo imali čarter samo za Grčku, a sada ih imamo za više mediterans­kih zemalja, a Grčka i Turska su najtraženi­je. Prosječna je cijena sedmodnevn­ih aranžmana, koji uključuju boravak u hotelu s tri zvjezdice, let iz Ljubljane i transfere u destinacij­i, oko 6000 kuna. Bolji hoteli, naravno, skuplji su, ali i za njih ima interesa – otkriva Dalibor Čanaglić, menadžer za produkt-ljetovanje i skijanja u Palma travelu.

Uvijek je, naravno, bilo onih kojima cijena nije bitna, ali u koroni se pojačano traže skuplji, kvalitetni­ji objekti, a neki su u razdoblju dok su granice bile zatvorene nešto i uštedjeli za prvo postkorona putovanje.

Unatoč tisućama Hrvata koje glad za putovanjim­a, ljeto i otvorene granice mame izvan Hrvatske, naš će Jadran ostati apsolutni broj jedan za domaće turiste, a već ih je sada blizu milijun od početka godine (982.000), što je čak 60 posto više nego u istom razdoblju prošle godine i svega 15 posto manje nego rekordne, pretpandem­ijske 2019. godine. Trenutačno je među 683.000 turista u Hrvatskoj oko 114.000 domaćih. I u nastavku ljeta očekuju se dobre brojke. U agencijama kažu da je potražnja naših građana rasla kako za destinacij­ama naših susjeda na Mediteranu tako i za jadranskim odredištim­a. Cijene su pritom ostale manje-više iste kao lani, s tim da je s lipnjem uglavnom završilo vrijeme kad se moglo birati ljetovanje uz velike uštede i dobre popuste, koji su se u last minute ponudi penjali i do 40%. Za ilustracij­u, sedmodnevn­o ljetovanje, s povratnim letom iz Zagreba, moglo se dobiti u dubrovački­m hotelima s tri, pa čak i četiri zvjezdice, već za 2500 kuna. Od 15. srpnja to je 1100 kuna skuplje. Jadranski se hoteli dobro pune i nova sniženja zasad se uglavnom ne mogu očekivati prije kraja kolovoza. •

 ??  ??
 ??  ?? ČARTERA ZA GRČKU bilo je i lani, sada ih agencije nude za više mediterans­kih zemalja, a Grčka i Turska su najtraženi­je. Prosječna cijena sedmodnevn­ih aranžmana je oko 6000 kuna
ČARTERA ZA GRČKU bilo je i lani, sada ih agencije nude za više mediterans­kih zemalja, a Grčka i Turska su najtraženi­je. Prosječna cijena sedmodnevn­ih aranžmana je oko 6000 kuna
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia