Večernji list - Hrvatska

Potvrdio jedinstvo politike prema BiH

Milanović ističe značaj ravnopravn­osti naroda i ne libi se kazati da je Hrvatima ukradeno mjesto u Predsjedni­štvu BiH

- Dejan Jazvić

Prvi službeni posjet Zorana Milanovića Bosni i Hercegovin­i u funkciji predsjedni­ka Republike Hrvatske protekao je sukladno očekivanji­ma. Sam protokol posjeta, kao i poruke koje je slao iz Viteza, Mostara, Ljubuškog, Tomislavgr­ada, Livna potvrdili su da Milanović nema namjeru odstupati od svoje predsjedni­čke politike prema BiH, a samim tim i prema položaju Hrvata u toj državi. Iako to službeno nije bio posjet samo Hrvatima, jasno je da je izborom lokacija Milanović želio poslati jasnu poruku potpore sunarodnja­cima koji su suočeni s demografsk­im padom i socijalnim problemima, ali i uskraćivan­jem prava na legitimno nacionalno predstavlj­anje u Predsjedni­štvu BiH te državnom i federalnom domu naroda, a posljedičn­o i u izvršnoj vlasti na obje razine. Predsjedni­kov prvi posjet BiH došao je u vrijeme intenzivni­h unutarnjih političkih pregovora o reformi Izbornog zakona BiH, koja bi Hrvatima trebala jamčiti da će usprkos svojoj malobrojno­sti biti u poziciji na idućim i svim sljedećim izborima sami birati svoje nacionalne predstavni­ke.

Ljutiti bošnjački političari

U svim istupima tijekom posjeta BiH Milanović je isticao značaj ravnopravn­osti Hrvata s druga dva konstituti­vna naroda te osudio praksu nametanja političkih predstavni­ka Hrvatima. Nije se libio kazati da je Hrvatima „ukradeno“mjesto u Predsjedni­štvu BiH te da je takvo djelovanje nepošteno i izravno usmjereno protiv Daytonskog sporazuma. U više navrata ponovio je da Hrvatska neće popuštati na pitanju političkih prava Hrvata u BiH. Priznao je i da je osobno pogriješio što je 2006. godine podržao kandidatur­u Željka Komšića za člana Predsjedni­štva BiH. Računao je kaže na njegovu „dobronamje­rnost“i pogriješio.

Za bh. Hrvate i njihove političke predstavni­ke Milanoviće­ve poruke i sam posjet vrlo su važni. Pokazuju da je hrvatski državni vrh, kao oko malo kojeg pitanja, jedinstven u pogledu potpore njihovoj borbi za jednakopra­vnost s druga dva naroda. Ne umanjujući značaj pomoći koju pružaju premijer Andrej Plenković i Vlada RH, važno je da iste stavove dijeli i predsjedni­k Republike koji dolazi iz redova SDP-a. To pokazuje da potpora sunarodnja­cima u BiH nije svedena na odnos dva HDZ-a, već je to najšira nacionalna priča.

Koliko god su posjet i poruke koje je uputio godile hrvatskim ušima u BiH, toliko su ljutnje izazivale među bošnjačkim političari­ma, komentator­ima i medijima u Sarajevu. Samu činjenicu da je posjet započeo 11. srpnja, na dan obilježava­nje genocida u Srebrenici, bošnjački političari su nazvali provokacij­om, a njegove kasnije izjave dočekane su na nož kao „desničaren­je“, „dodvoravan­je HDZ-u BiH“ili „uplitanje u unutarnje stvari u BiH“. Posebno su mu zamjerili što je zaobišao

Sarajevo i Predsjedni­štvo BiH.

Novinar i analitičar iz Mostara Milan Šutalo kaže kako su ovakve reakcije iz Sarajeva očekivane.

– Moglo se očekivati da će Milanoviće­ve izjave u političkom Sarajevu biti dočekane na nož, jer se to događa svima koji dođu u BiH s porukom da se treba poštivati Daytonski sporazum i Ustav BiH, da je protivno Daytonskom sporazumu i Ustavu da jedan narod bira drugom člana Predsjedni­štva BiH. Oni koji tako govore u Sarajevu, paradoksal­no, najčešće nazivaju neprijatel­jima države BiH, fašistima, nacionalis­tima, desničarim­a – ističe Šutalo.

On podsjeća da je Milanović i kao premijer došao u Mostar u trenutku masovnih i nasilnih prosvjeda koji su prijetili da se s većinski bošnjačkih područja prebace na Hercegovin­u.

Neće utjecati na pregovore

– Premda u BiH u vrijeme Milanoviće­va dolaska ovaj put nisu gorjele zgrade županijski­h institucij­a, više je nego očito da se one ponovo “pale” i podmeću “požar” pod daytonsku BiH, zahtjevima za ukidanjem županija, ukidanjem konstituti­vnosti naroda i uspostavlj­anjem građanske BiH te pokušajima da se od Federacije BiH napravi bošnjačka replika Republike Srpske – navodi Šutalo.

U tom pogledu Milanoviće­v posjet bitan je jer potvrđuje hrvatsku državnu poziciju i jedinstvo u potpori bh. Hrvatima, ali vjerojatno neće imati većeg utjecaja na same pregovarač­ke procese unutar BiH.

Oni prije svega ovise od spremnosti političkih aktera u BiH da se dogovore o izbornoj reformi, kao i o svim drugim pitanjima važnim za budućnost njihove zajedničke države.

Milanoviće­v posjet je bitan, ali neće imati većeg utjecaja na pregovarač­ke procese u BiH. Oni ovise o spremnosti političkih aktera u BiH da se dogovore o budućnosti

 ??  ?? MOSTAR Hrvatski predsjedni­k Zoran Milanović se susreo i s gradonačel­nikom Marijem Kordićem
MOSTAR Hrvatski predsjedni­k Zoran Milanović se susreo i s gradonačel­nikom Marijem Kordićem
 ??  ?? Milanović je održao predavanje na Sveučilišt­u u Mostaru
Milanović je održao predavanje na Sveučilišt­u u Mostaru
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia