Večernji list - Hrvatska

HAC otvorio ponude unatoč žalbi Turaka

- Josip Bohutinski

Dvaput je već turska tvrtka Tenta Yapi u zadnji tren zaustavlja­la natječaj za gradnju dionice Lekenik – čvor Sisak na autocesti Zagreb – Sisak i time odgađala otvaranje ponuda za taj posao čija je procijenje­na vrijednost 300 milijuna kuna plus PDV.

Prvi put su Turci svoju žalbu podnijeli dva dana prije roka za podnošenje ponuda, a ta je žalba ekspresno odbačena kao nedopušten­a. No HAC je ipak morao za 10 dana pomaknuti rok za otvaranje ponuda. Dan prije tog novog roka opet je stigla žalba Tenta Yapija s istim navodima i opet je odmah odbačena kao nedopušten­a, ali HAC je opet morao pomaknuti rok za otvaranje ponuda za 10 dana, na 13. srpnja u 12 sati.

Kupovanje vremena

I onda je tog dana, odnosno jučer, stigla i treća žalba Turaka, s istim žalbenim navodima kao i u prethodna dva slučaja. No ovaj put u HAC-u su odlučili stati na kraj tim očito zlonamjern­im žalbama pa nisu zaustavili nadmetanje ni sekunde i uredno su jučer u 12 sati otvorili ponude. Inače, prema prijedlogu izmjena Zakona o javnoj nabavi, nedopušten­e žalbe neće više moći zaustavlja­ti natječaj. A žalbe podnesene u zadnji čas prije otvaranja ponuda često se na hrvatskim javnim natječajim­a koriste za kupovanje dodatnog vremena za sastavljan­je ponude.

Na natječaj za dionicu Lekenik – čvor Sisak stiglo je čak devet ponuda. Najnižu cijenu ponudio je konzorcij Colasa Hrvatska i Geotehnike – 281,3 milijuna kuna. Ponuda talijansko­g RDE-a i hrvatskog GP-a Krka iznosi 349,4 milijuna kuna, dok je austrijski Swietelsky ponudio 365 milijuna kuna. Na natječaj za dovršetak autoceste prema Sisku javio se i austrijski Strabag koji je ponudio da taj posao izvede za 299,7 milijuna kuna. Zajednica ponuditelj­a koju čine Kamgrad, Kolektor Koldig i Zagorje Gradnja ponudila je 341,2 milijuna kuna, a hrvatsko-bosanskohe­rcegovački konzorcij GIP Pionira i Heringa ponudio je 343,1 milijun kuna. Ponuda makedonsko­g Betona teška je 319,5 milijuna kuna, dok je slovenska Gorenjska Gradbena Družba ponudila 360,8 milijuna kuna. Albanska tvrtka Gener 2 ponudila je da će ovaj posao odraditi za 293,6 milijuna kuna. Tako su ponude za gradnju posljednje dionice autoceste Zagreb – Sisak stigle, moglo bi se reći, od Vardara do Triglava.

Osim Turaka, ovaj natječaj zaustavlja­le su i druge tvrtke, a zanimljivo je da na kraju nijedna od njih nije podnijela ponudu, a radi se o crnogorsko­j tvrtki Medijus i bugarskom Trace Groupu.

U Sisku za 20 minuta

Gradnjom te zadnje dionice autoceste duge 11 kilometara Sisak će od Zagreba biti udaljen samo 20-ak minuta vožnje. Sad vožnja između ta dva grada traje otprilike jedan sat. Trenutačno je u prometu 30 kilometara ceste A11. Dionica Jakuševec – Velika Gorica jug duga je 10 kilometara, a dionica Velika Gorica jug – Buševec devet kilometara. Vijadukt Ranžirni kolodvor sa spojem za Sarajevsku ulicu u Zagrebu koji je u planu dug je jedan kilometar. U HAC-u kažu da dosadašnji troškovi gradnje autoceste A11 iznose oko 3,1 milijardu kuna. Što se tiče dionice Lekenik – Sisak, navode da će taj projekt financirat­i vlastitim novcem.

Najnižu cijenu ponudio je konzorcij Colasa Hrvatska i Geotehnike – 281,3 milijuna kuna

 ??  ?? ZADNJA DIONICA autoceste duga 11 kilometara teška je 300 milijuna kuna plus PDV
ZADNJA DIONICA autoceste duga 11 kilometara teška je 300 milijuna kuna plus PDV

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia