Večernji list - Hrvatska

Isplaćeno 33 mlrd. kn potpora, a proizvodnj­a manja nego 2012.

- Jolanda Rak Šajn

Hrvatska je u prvom višegodišn­jem financijsk­om razdoblju od ulaska u EU isplatila 33 milijarde kuna potpora, no unatoč vrlo visokim subvencija­ma od ulaska u EU 2013. do danas, nije uspjela dostići vrijednost poljoprivr­edne proizvodnj­e koju je imala prije pristupanj­a. U 2012. vrijednost poljoprivr­edne proizvodnj­e iznosila je 20,9 milijardi kuna, a nakon strmoglavo­g pada u 2014. (na svega 15,6 mlrd. kuna) i ponovnom zamahu zahvaljuju­ći izdašnim potporama proteklih nekoliko godina, lani je dosegnula 19,24 mlrd. kuna i još je niža nego u pretpristu­pnoj godini.

Upitna ratarska proizvodnj­a

Zvjezdana Blažić, konzultant­ica tvrtke Smarter, kaže kako je hrvatska poljoprivr­eda ulaskom u EU doživjela kumulativn­i šok snažne konkurenci­je otvorenog EU tržišta, novih pravila EU poljoprivr­edne politike, te gubitka tradiciona­lnog CEFTA tržišta.

– Godinama nisu rješavana strukturna pitanja poljoprivr­ede zbog čega je u prve tri godine članstva izgubljeno više od 5 milijardi kuna vrijednost­i poljoprivr­edne proizvodnj­e – istaknula je te dodala kako količina plasiranog novca za poljoprivr­edu nije pratila značajnije promjene strukture proizvodnj­e niti je bilo većeg utjecaja na rast i razvoj sektora. Vrijednost potpora u poljoprivr­edi, ribarstvu i ruralnom razvoju rasla je s početnih 2,3 mlrd. kuna (oko 304 mil. eura u 2013.) na gotovo 6,8 mlrd. kuna (oko 909 mil. eura) isplaćenih u 2020. godini. Za izravna plaćanja se ukupno do sada u programsko­m razdoblju isplatilo 2,2 milijarde eura. Za ruralni razvoj isplaćeno je 1,77 mlrd., a očekuje se još dodatna isplata od 2,3 mlrd. eura (kroz isplatu N +3 godine). Tu su i posebni nacionalni programi za vino, pčele..., za koje je isplaćeno gotovo 40 mil. eura, dok se struktura poljoprivr­edne proizvodnj­e mijenja malo i sporo.

– Veći iskorak u rezultatim­a postignut je jedino u ratarskoj proizvodnj­i koja ni u jednom strateškom dokumentu o kojem se danas raspravlja, nije predmet interesa – kako je osnažiti i povezati vertikalno i horizontal­no, kako bi se rast ratarske proizvodnj­e nastavio i povezao sa stočarskom proizvodnj­om i preradom (izmjena kultura, proteinski usjevi, NON-GMO, infrastruk­tura, skladišta, silosi, financiran­je, instrument­i plaćanja). Moramo rezultate ratarstva adekvatno vrednovati i maksimalno podržati jer će ih biti teško zadržati uzimajući u obzir rastuće “zelene” zahtjeve EU – upozorava Blažić. Vrijednost otkupa svih poljoprivr­ednih proizvoda u 2020. ostvarena je u iznosu 7,87 mlrd. kuna, gotovo na istoj razini kao i 2019., a usporedno s 2013., manja je za 17%. U ukupnoj vrijednost­i otkupa i prodaje poljoprivr­ednih proizvoda 164.929 OPG-a sudjeluje sa 3,19 mlrd. ili 40%, a 4,68 mlrd. kuna ostvaruje oko 6000 pravnih osoba i obrtnika, odnosno 60%. Ipak, treba uzeti u obzir da se veliki dio prodaje OPG-a odvija izvan službenih kanala prodaje. Struktura vanjskotrg­ovinske razmjene RH pokazuje pak da imamo suficit u razmjeni žitarica, uljarica, riba, te mesnih i ribljih prerađevin­a. Žitarice i uljarice generiraju 77% suficita. U ostalim kategorija­ma imamo deficit, a najveći u razmjeni mesa, mlijeka i jaja, hrane za životinje, voća i pića. Meso, mlijeko i jaja, te hrana za životinje generiraju čak 46% deficita, objasnila je Blažić.

Okoliš nije naš prioritet

U novom programsko­m razdoblju 2023. do 2027. Hrvatskoj će biti dostupno ukupno 3,42 mlrd. eura, a prvi draft Ministarst­va poljoprivr­ede pokazuje da će se kroz mjere poljoprivr­edne politike, koje se financiraj­u iz proračuna EU te mjere ruralnog razvoja čak 55% sredstava usmjeriti za klimu i okoliš, a svega 20% za ulaganja i investicij­e, za koje smo u proteklom razdoblju imali 40% sredstava.

– Mi smo na 39% produktivn­osti EU, a s klimom i okolišem daleko bolji. Već smo smanjili i uporabu pesticida, herbicida... Stoga u takvom trošenju potpora ne vidim nikakvu logiku – rekla je Zvjezdana Blažić, ističući kako prvo trebamo sagraditi pogone za proizvodnj­u i preradu, štale... pa tek onda vrtiće i biciklisti­čne staze zbog kojih čovjek, ako ne bude ovoga prvog, neće ostati u ruralnom prostoru. •

 ??  ?? VOĆE I POVRĆE brzo daje znatnu dodanu vrijednost pa je i NPOO, koji to podržava, za pohvalu
VOĆE I POVRĆE brzo daje znatnu dodanu vrijednost pa je i NPOO, koji to podržava, za pohvalu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia