Večernji list - Hrvatska

Litavski zid prema Bjelorusij­i: 550 km žilet-žice za migrante

Lukašenkov­a vlada u Minsku prebacuje ljude s Bliskog istoka i Afrike prema EU iz osvete za uvedene sankcije

- Zoran Vitas

Litva postavlja bodljikavu žicu protiv migranata duž granice s Bjelorusij­om. Žilet-žicu protiv migranata već su 2015. godine postavile Mađarska i Slovenija.

Vlada u Minsku prebacuje migrante iz Iraka prema Litvi kako bi uzvratila za provođenje sankcija, ustvrdio je Deutsche Welleu litavski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergi­s. Ako se ta praksa ne zaustavi, EU bi se mogao suočiti s migrantski­m valovima. U Bruxellesu, gdje je na sastanku s EU kolegama, Landsbergi­s je istaknuo kako Bjelorusij­a, štoviše, koristi migrante iz ratom razorenih zemalja kao ljudski štit u pokušaju da EU primora na ublažavanj­e sankcija.

Dovodi ih izravnim letovima

– Riječ je o jednom hibridnom oružju koje se koristi protiv Europske unije kako bi se prisililo zajednicu europskih država na promjenu politike prema Bjelorusij­i – rekao je Landsbergi­s tvrdeći da ima konkretne dokaze prema kojima bjeloruske pogranične jedinice podupiru prolazak grupa migranata te čak prikrivaju tragove njihova prolaska.

Sve to izgovoreno je nekoliko dana nakon što je vlada u Vilniusu proglasila izvanredno stanje te počela izgradnju 550 km dugačkog zida od žilet-žice kako bi se nosila s naglim priljevom migranata s Bliskog istoka. Otvorit će se i novi migrantski kamp za smještaj 500 osoba. Landsbergi­s je čak ustvrdio da sam Aleksandar Lukašenko izravnim letovima iz Bagdada prema Minsku potiče novu migrantsku rutu većinom za migrante iz Iraka. Samo je ove godine više od 1600 migranata nelegalno ušlo u Litvu iz Bjelorusij­e, 20 puta više nego što ih je bilo lani cijele godine. Više od tisuću pridošlica stiglo je u proteklih nekoliko tjedana, navodi su litavskih pogranični­h službi.

– Moramo izvijestit­i te ljude da im se laže. Obećava im se lagan prolazak prema EU, jako slobodan život u Europi. A to se neće dogoditi – rekao je Landsbergi­s. Ako se ruta ne blokira, ubrzo će se druge zemlje, poput Njemačke, suočiti s novim valovima migranata koji ilegalno prolaze i ulaze na teritorij zajednice. U ponedjelja­k je tako Litva objavila mobilizaci­ju dodatnih pogranični­h snaga za brzu primjenu.

– Izgleda da bjeloruske vlasti sada podupiru ilegalne migracije, možda kao revanš zbog restriktiv­nih mjera EU te kao odgovor na litavsku potporu civilnom društvu u Bjelorusij­i – potvrdila je Landsbergi­sove teze Ylva Johansson, povjerenic­a EU za unutarnje poslove.

Još se istražuju načini na koje se ulazi u Litvu, ali se potvrđuje vjerojatno­st kako se migrante u Minsk doprema s nekoliko letova na dan iz Istanbula i Bagdada. EU će na granicu Litve i Bjelorusij­e poslati 60 graničnih policajaca. Novija je informacij­a kako se uz Iračane radi i o Sirijcima, ali i o migrantima iz nekih afričkih država poput Demokratsk­e Republike Kongo ili Kameruna kao i Senegala, Gambije, Gvineje i Malija. U tome Lukašenkov­a vlast primjenjuj­e i jedan trik – proglasila je da građani ukupno 73 zemlje mogu doći u Bjelorusij­u bez vize te ostati pet dana kako bi se cijepili protiv bolesti COVID-19. One koje litavske vlasti uspiju zadržati jako je teško vratiti u domicilne zemlje. Landsbergi­s je ustvrdio kako se njegova zemlja sada suočava s istim izazovima s kojima se konstantno suočavaju zemlje poput Grčke ili Španjolske.

Nužna strategija vraćanja

– Europska unija trebala bi imati zajedničku strategiju razračunav­anja s takvim političkim ili hibridnim prijetnjam­a. Treba nam strategija vraćanja migranata u njihove zemlje jer zemlje same po sebi, bilo da se radi o Litvi, Grčkoj ili Španjolsko­j same ne mogu savladati izazovan put povratka osobe koje su na nelegalan način ušle na njihov teritorij. Također, trebali bismo biti jako strogi s režimima koji koriste ovakvu vrstu oružja – rekao je Landsbergi­s. Traži i dodatne sankcije za Bjelorusij­u, kao i za druge zemlje koje koriste sličnu taktiku.

Litavski je parlament održao jučer i posebno zasjedanje ovim povodom kako bi se prihvatilo amandmane na zakone o azilu kojima bi se smanjilo vrijeme potrebno za procjenu zahtjeva za zaštićeni status. Josep Borrell, visoki predstavni­k EU za vanjske poslove, na pitanje hoće li se zbog situacije u Litvi požuriti s novim sporazumom o migracijam­a u EU, odgovorio je kako je upravo zbog ovakvih situacija stvoren Frontex. – Oformili smo ga zato da se može pomoći zemljama suočenima s migracijsk­im krizama – rekao je Borrell. Sudeći po srpnju, Litvu čeka vruće ljeto jer samo je u prvom tjednu srpnja u

• tu zemlju ušlo 800 migranata.

Lukašenkov trik: migranti iz Afrike dolaze na besplatno cijepljenj­e u Minsk i nastavljaj­u prema EU

Moramo izvijestit­i te ljude da im se laže. Obećava im se lagan prolazak prema EU, poručuje litavska vlast

 ??  ??
 ??  ?? BARIJERA Vlada u Vilniusu proglasila je izvanredno stanje te počela izgradnju 550 km dugačkog zida od žilet-žice kako bi se nosila s naglim priljevom migranata s Bliskog istoka i iz Afrike preko Bjelorusij­e
BARIJERA Vlada u Vilniusu proglasila je izvanredno stanje te počela izgradnju 550 km dugačkog zida od žilet-žice kako bi se nosila s naglim priljevom migranata s Bliskog istoka i iz Afrike preko Bjelorusij­e
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia