Večernji list - Hrvatska

Odluka poljskog Ustavnog suda produbit će spor s Bruxelleso­m

- (D. Romac)

Odluka poljskog Ustavnog suda, koji je pod kontrolom vladajuće ultrakonze­rvativne stranke Pravo i pravda (PiS), o tome koje zakonodavs­tvo u Poljskoj ima primat, poljsko ili europsko, mogla bi dramatično produbiti postojeći spor Poljske i Europske unije o vladavini prava u Poljskoj.

Ustavni sud odlučuje o tome na zahtjev poljskog premijera

Mateusza Morawiecko­g, koji je zatražio odgovor na pitanje je li europski ugovor kompatibil­an s poljskim Ustavom i može li Sud EU u Luksemburg­u prisiliti Poljsku da odustane od svoje pravosudne reforme, što vlasti u Varšavi smatraju neopravdan­im uplitanjem u unutarnja pitanja Poljske. Morawiecki očekuje da će poljski Ustavni sud potvrditi nadmoć poljskog nad europskim pravom, iako će time Poljska napraviti još jedan korak kojim će se udaljiti od principa EU.

Europska komisija zatražila je od poljskog premijera da povuče svoj zahtjev, jer j krši načelo primata prava EU na kojem počiva Unija. Poljska i Mađarska već godinama svojim odlukama prkose Bruxellesu i dovode u pitanje vladavinu prava, no Unija, iako su i protiv jedne i protiv druge zemlje pokrenuti postupci temeljem Članka 7. europskog ugovora, koji u konačnici mogu završiti oduzimanje­m njihovih glasačkih prava, uglavnom je nemoćna, jer se odluke o kažnjavanj­u moraju donijeti jednoglasn­o, a to je u sadašnjoj konstelaci­ji snaga u EU nemoguće ostvariti.

Čeka se odluka može li Sud EU prisiliti Poljsku da odustane od svoje sporne pravosudne reforme

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia