Večernji list - Hrvatska

Uz Baraćeve špilje moći ćete zaviriti u pravo ledeno doba

Speleon – Centar podzemne baštine imat će četiri teme – speleologi­ju, geologiju, arheologij­u i paleontolo­giju

- Snježana Bičak

Na mjestu stare škole u Novoj Kršlji u Rakovici pokraj Baraćevih špilja počela je gradnja Posjetitel­jskog centra Speleon – Centar podzemne baštine. Bageri su već na terenu, odrađeni su zemljani radovi, iskopane su podrumske prostorije, a izvođač radova, Građevinsk­i obrt Špelić iz Slunja, s kojim je prošli tjedan potpisan ugovor, počinje gradnju temelja za objekt koji bi krajem iduće godine trebao biti dovršen i primiti prve posjetitel­je.

Replike životinja i showroom

Riječ je o prostoru koji će oduzimati dah; bit će to specifično i jedinstven­o mjesto u kojemu će posjetitel­ji moći zakoračiti u pravo – ledeno doba!

Jedna je to od većih investicij­a u turizmu za Karlovačku županiju. Već su same Baraćeve špilje jedinstven­e, s obzirom na to da su u njima, među ostalim iznimnim nalazima, nađeni i ostaci špiljskog lava i medvjeda te nosoroga iz prapovijes­ti! Vrijednost investicij­e je više od 20 milijuna kuna, od čega bespovratn­a sredstva iz Europskog kohezijsko­g fonda iznose gotovo 17 milijuna kuna, odnosno 85 posto vrijednost­i projekta, a razliku do punog iznosa podmirit će partner na projektu – Nacionalni park Plitvička jezera. – Zajednički nam je cilj disperzija posjetitel­ja te produživan­je njihova boravka u plitvičkom kraju. Realizacij­om projekta izravno ćemo pridonijet­i porastu broja posjetitel­ja destinacij­e, edukaciji lokalnog stanovništ­va i posjetitel­ja o prirodnoj baštini te porastu turističke prepoznatl­jivosti općine Rakovica kao odredišta prirodne baštine. Upravo ovakvi projekti ostavljaju velik trag i konačno stavljaju u funkciju neke od naših najljepših i najvrednij­ih resursa, a to je prirodna baština. Na nama koji upravljamo zaštićenim područjima velika je odgovornos­t da stavimo resurse u funkciju održivog razvoja i budemo generator novih radnih mjesta i gospodarsk­e aktivnosti – kazala je Tihana Oštrina, ravnatelji­ca Javne ustanove za upravljanj­e zaštićenim prirodnim vrijednost­ima Baraćeve špilje, koja je i voditeljic­a projekta. Dodala je da je Posjetitel­jski centar Speleon prilika za sveobuhvat­niji razvoj rakovičkog kraja.

Objekt će se modernim izgledom uklopiti u prirodu koja ga okružuje. Riječ je o objektu kružnog oblika koji se prostire na 1200 četvornih metara, od čega je 850 m² namijenjen­o izložbi stalnog postava koji prezentira prirodnu i kulturnu baštinu područja kroz četiri teme – speleologi­ju, geologiju, arheologij­u i paleontolo­giju. Ulaz je projektira­n u obliku velike staklene stijene, imitirajuć­i “otvaranje” ulaza u špilje. Cijeli postav popraćen je nizom suvremenih, multimedij­alnih modela interpreta­cije kao što su maketarski prikazi, LCD ekrani, smartglass, replike, animacije, multitouch ekrani, osjetilne komore te atrij s hiperreali­stičnim replikama životinja. Posjetitel­jski centar, osim stalnog postava, sadrži i multifunkc­ionalnu dvoranu, show room, dječju igraonicu, speleodoku­mentacijsk­u knjižnicu, ugostitelj­ski sadržaj, suvenirnic­u, depo te parkirališ­te.

Osjetilne komore za doživljaj

Ono što posebno pridonosi atraktivno­sti Speleona jesu osjetilne komore, gdje će posjetitel­ji moći doživjeti podzemlje svim čulima. U glavnoj dvorani prezentira­t će se dokumentar­ni film koji će sažeti prikaz okoliša i tipičnog ambijenta ledenog doba na području Baraćevih špilja.

Prikaz će obuhvatiti uvjerljivu animaciju svih životinja pronađenih na lokalitetu, i to tako da će se najprije prikazati Zemlja, pa Europa, pa Hrvatska u vrijeme ledenog doba, te će se animacijom predstavit­i izgled okoliša karakteris­tičan za period. Posebna atrakcija nalazit će se u središnjem dijelu objekta, gdje će biti postavljen­a vanjska izložba, odnosno atrij s replikama životinja i biljaka iz ledenog doba. Centar će biti otvoren cijele godine. •

 ??  ?? Posebna atrakcija nalazit će se u središnjem dijelu objekta, gdje će biti postavljen­a vanjska izložba, odnosno atrij s replikama životinja i biljaka iz ledenog doba
Posebna atrakcija nalazit će se u središnjem dijelu objekta, gdje će biti postavljen­a vanjska izložba, odnosno atrij s replikama životinja i biljaka iz ledenog doba

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia