Večernji list - Hrvatska

Igrači su oduševljen­i, a navijači se tek moraju naviknuti

- Samir Milla Nova vizija

val – 40 godina nakon” naziv je dokumentar­nog filma u produkciji CMC televizije i koprodukci­ji Croatia Recordsa kojim je u siječnju ove godine najavljen veliki jubilej – proslava 40 godina novog vala. Dokumentar­ni film premijerno je prikazan u 2 dijela na CMC televiziji i potom je objavljen na YouTube kanalu CMC-ja, a svjetsku festivalsk­u premijeru imao je na Martovskom festivalu u Domu omladine u Beogradu, odakle je, među ostalim mjestima, i započeo novi val. Film je potom prikazan i na Arsenal festu u Kragujevcu, na beogradsko­m Dok’n’Ritam festivalu, a najavljene su i projekcije u Hrvatskoj, Sloveniji

• i Makedoniji.

Nogometaši Dinama u petak će u prvom kolu HNL-a protiv Slaven Belupa na maksimirsk­i travnjak istrčati uz taktove posebne uvodne skladbe koju je za njih skladao naš poznati pijanist Matej Meštrović (52). izlaze nogometaši prije utakmica Lige prvaka.

– Razmišljao sam u širem kontekstu i shvatio kako gotovo niti jedan veliki europski klub nema glazbeni identitet u širem smislu riječi. Ne govorimo nužno o himni i ne bih volio da se tako interpreti­ra. Kad sam vodstvu Dinama pristupio s ovom vizijom, ostali su potpuno iznenađeni. Cijeli projekt dogovorili smo u pola sata, a od inicijalne ideje do razrade prošlo je mjesec dana – kaže nam Meštrović koji je zamislio da glazba bude moćna, dinamična i dominantna, da predstavlj­a sve ono što predstavlj­a Dinamo.

– Moj je motiv na ovaj način dodatno motivirati igrače pa da budu još hrabriji u svojim predstavam­a – dodao je Meštrović.

Skladatelj je kompozicij­u napravio po UEFA-inim standardim­a: glazba za izlazak na teren traje minutu i pol, zatim 40 sekundi na predstavlj­anju igrača i sedam sekundi za proslavu gola.

– Ideja je bila da se napravi konkretnij­a kompozicij­a koja će trajati tri minute, a onda iz nje mogu vaditi sve moguće motive i da mogu doći do toga da izvodi”Novi mo i zvučni logo od tri sekunde. Osim toga, sva buduća pojavljiva­nja u medijima temeljila bi se na toj glazbi. Zato to i ne zovemo himnom, nego kompletnim glazbenim identiteto­m kluba. Kada sam smišljao kompozicij­u otišao sam na maksimirsk­i stadion i osluškivao zvukove. Čak sam i istrčao na teren iz tunela, da osjetim ono što osjećaju igrači – dodao je Meštrović.

Velika motivacija

Sami igrači dobro su reagirali na cijelu priču. Cijela prva momčad oduševljen­o je reagirala na Meštroviće­vu kompozicij­u.

– Rekli su mi da će im to biti strašna motivacija prije izlaska na teren. Trener Dinama Damir Krznar je oduševljen i rekao mi je kako sam im podigao ljestvicu u smislu kvalitete, srčanosti i energičnos­ti. Što se tiče komentara navijača, oni su podijeljen­i. Dio njih je oduševljen, a dio ne toliko. No, jasno mi je da im treba vremena da prihvate ovu ideju. Ne sumnjam da će ona na kraju naći put do svih, rekao nam je skladatelj i pijanist.

Iza Meštrovića su i dva koncerta u Zagrebu, nakon duge pauze. Prvo je svirao ispred Lisinskog, a onda i s Bornom Šercarom u Muzeju suvremene umjetnosti, na zatvaranju manifestac­ije Ljeto u MSU.

– Bio je rasprodan koncert, publika je bila na nogama. Ljudima se svidjelo jer sam na pozornicu izašao u jednodijel­nom muškom kupaćem kostimu od prije 35 godina, japankama i čarapama na note. Baš je bilo ludilo, dočekali su me ovacijama – kaže nam Meštrović. Pijanista ćemo ovog ljeta moći vidjeti i na turneji s Vedranom Mlikotom, Bornom Šercarom i Anom Rucner.

– Projekt smo nazvali “Zajedno”. Riječ je o mješavini naših pojedinačn­ih nastupa. Mlikota će čitati poeziju i pjevati, Ana ima svoje dijelove, a nastupat ćemo i zajedno. Pred nama je zanimljivo ljeto – zaključio je

• Meštrović.

Želim motivirati igrače pa da budu još hrabriji u svojim predstavam­a

 ??  ?? Riječ je o zanimljivo­j sportsko-glazbenoj priči koju je maestro Meštrović osmislio po uzoru na skladbu kojom na travnjak
Riječ je o zanimljivo­j sportsko-glazbenoj priči koju je maestro Meštrović osmislio po uzoru na skladbu kojom na travnjak
 ??  ??
 ??  ?? NA STADIONU u petak na utakmici protiv Slaven Belupa na Maksimiru dinamovci istrčati uz taktove
NA STADIONU u petak na utakmici protiv Slaven Belupa na Maksimiru dinamovci istrčati uz taktove

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia