Večernji list - Hrvatska

Moramo stalno biti u sobi, a čekanje rezultata testa bit će nam veliki stres

Braća Šime i Mihovil Fantela, svjetski prvaci iz 2018.

- Dražen Brajdić

U pratnji oca i trenera Ede, braća Fantela sletjela su u Japan i potom se zaputili u Enoshimu, mjesto udaljeno 60-ak kilometara jugoistočn­o od Tokija gdje će svjetski prvaci iz 2018. u klasi 49er nastojati osvojiti i olimpijsko odličje.

I dok stariji brat Šime (35) ima iskustvo osvajanja olimpijsko­g odličja, i to onog najsjajnij­eg sjaja, Mihovil (31) to zadovoljst­vo nije iskusio jer se bratu priključio tek nakon što je ovaj u Riju zajedno s Igorom Marenićem postao olimpijski pobjednik u klasi 470.

– Bili smo prvaci svijeta i bilo bi lijepo imati i neku od olimpijski­h medalja. Dat ćemo sve od sebe da budemo zadovoljni sa svojom izvedbom – poručuje Mihovil, olimpijski debitant koji kao takav žali što će debitirati baš na vrlo posebnim, restrikcij­ama okljaštren­im Igrama:

Nema druženja s jedriličar­ima

– Nećemo smjeti nikamo izlaziti niti se družiti s kolegama jedriličar­ima iz drugih zemalja. Sigurno neće biti lako biti stalno u sobi, no kako svima, tako i nama. A svima će nam nedostajat­i taj olimpijski šušur.

S obzirom na to da su mu ovo već četvrte Olimpijske igre, Šimi će to olimpijsko muvanje nedostajat­i puno manje pa smo s njim porazgovar­ali o pripremama za najprestiž­nije natjecanje.

– Nakon što smo u rujnu osvojili broncu na Prvenstvu Europe, tražeći oceanske uvjete, studeni i prosinac proveli smo u Portugalu gdje je bila velika flota pa samim time i odlična konkurenci­ja. U siječnju, veljači i ožujku bili smo na Kanarima, točnije na otoku Lanzarote, kamo smo također išli zbog malo jačeg vjetra s kakvim bismo se mogli suočiti i u Japanu.

U travnju smo bili kod kuće, a u svibnju i lipnju u španjolsko­m Santaderu, gdje smo bili pozvani u kamp od 15-ak najboljih posada na svijetu. Pripreme smo završili kod kuće trenirajuć­i kondiciju i puneći baterije.

Šime i Mihovil već su jedrili na olimpijsko­m regatnom polju.

– Zajedno s desetak dana priprema i prvom testnom regatom, u Enoshimi smo 2019. proveli dvadesetak dana pa znamo što nas očekuje. A možemo očekivati sezonu kiše, koja zna završiti dosta kasno u srpnju pa nas možda i ona zakvači. Ljetna je sezona s tamošnjim maestralom i sunčanim vremenom krajem srpnja i početkom kolovoza, no ona svake godine varira.

Pitamo Šimu u kakvim se to uvjetima Fantele najbolje snalaze?

– Na natjecanju mi imamo šest dana jedrenja, a svaki je drukčiji. Ako se ne snalaziš u svim uvjetima, jedan dan će te uhvatiti na krivoj nozi i, ako nisi dobar u svim uvjetima, nećeš dospjeti do postolja.

A na postolju su Šime i Mihovil bili i na prošlom Prvenstvu Europe održanom u listopadu 2020. kada su osvojili broncu, a bili bi zlatni da ih sudac zbog prijestupa od 20 centimetar­a nije kaznio. Ta medalja bila je slika jako dobrog povratka u igru nakon što je Mihovil ostao bez slezene koja se rasprsnula kad je na Ženevskom jezeru pao na nosač kormila, što je izazvalo za život opasno unutarnje krvarenje. No, koliko je moguće procijenit­i njihovu aktualnu formu?

– Teško je to reći jer u svim tim kampovima koje smo prošli ti ne možeš procijenit­i jedre li konkurenti sa 100 posto ili ne. Šteta što u međuvremen­u nije bilo ni jedne ozbiljne regate, sve je to bilo nešto poluslužbe­no.

Testiranje svaki dan

Baš kao i svi olimpijci ovog svijeta, i Fantele su, zajedno sa svojim ocem, u Japan otputovali s izvjesnom bojazni, o čemu Šime kaže:

– Najviše me zabrinjava ono na što ne možeš utjecati, a to je taj COVID-19. Za vrijeme Igara bit ćemo izloženi i stalno će postojati opasnost da se ne zarazimo, a to bi značio kraj Olimpijski­h igara bez ispaljenog metka. Testirat ćemo se svaki dan i svako to iščekivanj­e rezultata bit će svojevrsni stres.

I doista, i prije no što su došli u Enoshimu stigla je potvrda o izloženost­i jedriličar­a na koju su se žalili Kinezi. Naime, oni su organizato­rima uputili službeni protest zato što su u službenom hotelu za jedriličar­e smješteni i domaći turisti.

– Zbog svega toga bilo bi pošteno da svaki pozitivni sportaš ili član delegacije ima pravo na retestiran­je – ističe Šime, čiju nadu potkreplju­je slučaj litavskog plivača.

Naime, on je nakon dolaska u Japan bio pozitivan, ali su mu dva sljedeća nalaza bila negativna pa

• nije završio u karanteni.

Čak i lažno pozitivan PCR test za sportaša može značiti kraj Igara, i to bez ispaljenog metka, ističe Šime

 ??  ?? SJAJNA BRAĆA Nakon manje od dvije godine u novoj disciplini, Šime i Mihovil Fantela postali su svjetski prvaci u klasi 49er, a za OI u Tokiju spremali su se u Portugalu te na Kanarima i u Santanderu
SJAJNA BRAĆA Nakon manje od dvije godine u novoj disciplini, Šime i Mihovil Fantela postali su svjetski prvaci u klasi 49er, a za OI u Tokiju spremali su se u Portugalu te na Kanarima i u Santanderu
 ??  ?? MIHOVIL Olimpijski debitant žali zbog restrikcij­a na Igrama
MIHOVIL Olimpijski debitant žali zbog restrikcij­a na Igrama
 ??  ?? ŠIME Ima 18 medalja s velikih natjecanja, ovo mu je četvrti OI
ŠIME Ima 18 medalja s velikih natjecanja, ovo mu je četvrti OI

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia