Večernji list - Hrvatska

“Spašavanje vojnika Marinića” koji je morao u karantenu

-

Premda je njih već 15 doputovalo u Japan, nijedan hrvatski sportaš još se nije uselio u Olimpijsko selo u koje će smjeti tek sedam dana prije početka njihovih natjecanja. Stoga su se iz tokijske zračne luke tekvondaši i džudaši zaputili u Tokamachi, u pripremni kamp, a jedriličar­i, koji ionako neće živjeti u Olimpijsko­m selu, u Enoshimu, mjesto u kojem je olimpijska regatna staza. Od svih hrvatskih olimpijaca prvi je na japansko tlo kročio Matija Marinić koji je imao peh da bude žrtva odveć krutih pandemijsk­ih pravila. Matija i njegov trener Stjepan Perestegi bili su na letu na kojem je evidentira­n jedan pozitivan putnik pa su završili u osmodnevno­j karanteni. O čemu je riječ, ispričala nam je pomoćnica šefa Hrvatske misije Petra Nosso, koja je s kolegicom Majom Gencel Falkoni postala prvom hrvatskom stanovnico­m Olimpijsko­g sela:

– Stjepan i Matija proglašeni su bliskim kontaktima, a uopće nisu sjedili blizu spornog putnika. Naime, kako je na njihovu letu bilo dosta slobodnih sjedala, stjuardesa ih je poslala u stražnji dio zrakoplova gdje su na raspolagan­ju imali i više sjedala. Nažalost, Japanci su tragali za bliskim kontaktima po “boarding passu” pa su i njih dvojica označeni takvima i sada Matija ne može trenirati. A riječ je o ljudima koji su preboljeli COVID-19, cijepljeni su i na svim testovima bili su negativni.

S obzirom na to iskustvo, japanski domaćini pod hitno moraju drukčije rješavati ovakve situacije da ne bi većem broju sportaša upropastil­i olimpijske snove. U to ime diplomatsk­u je akciju pokrenuo hrvatski veleposlan­ik u Tokiju Dražen Hrastić, a taj slučaj zapeo je za oko i Međunarodn­om olimpijsko­m odboru.

– MOO pregovara s domaćinima da takve odluke ne budu prepuštene vodstvu prefekture, nego da to bude dignuto na razinu vlade. U zahtjevu koji smo poslali u ime Hrvatske misije pitala sam domaćine kako će Olimpijske igre izgledati budu li negativni sportaši čamili u karanteni – kazuje

• Nosso.

 ??  ?? MATIJA MARINIĆ Kajakaš je izdvojen jer je na njegovu letu netko bio pozitivan
MATIJA MARINIĆ Kajakaš je izdvojen jer je na njegovu letu netko bio pozitivan

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia