Večernji list - Hrvatska

Navijači na stadionima od prvog kola Prve HNL

- Tomislav Dasović

Neka Hajdukova navijača ne brine poraz od moga Zrinjskoga, poručio je jučer trener Mostaraca Sergej Jakirović (44) nakon što je prekjučer s plemićima (petoplasir­ani u prošloj sezoni u Premijer ligi BiH) svladao bijele na Poljudu s 3:1. Bila je to Hajdukova generalna proba za početak natjecatel­jske sezone.

– Ovo je bila samo pripremna utakmica, u kojoj je Hajdukov trener Gustafsson u drugom poluvremen­u uveo najjače snage. Bez obzira na poraz, u Hajdukovoj igri uočio sam dosta dobrih stvari. Osnovna je promjena da Hajduk igra u formaciji 4-4-2, da je brži, okomitiji, izravniji, silovit preko bokova – ističe Jakirović i nastavlja:

– Hajduk ima još nešto što drugi nemaju, a to je klasa Marka Livaje, koja se očituje pri svakom njegovu primanju lopte. Usto, bočni igrači veliki su im dobitak; iskusnog Mađara Lovrencsic­sa poznajem još iz Ferencvaro­sa, Sahiti se afirmirao u Šibeniku, a mladi Biuk već je bio otkriće u prošloj sezoni.

Fali iskusni oslonac u sredini

Ima li Hajduk i nedostatak­a? – Hajduku je neophodan iskusan oslonac u sredini terena, ono što je u prošloj sezoni imao u Talijanu Fossatiju. U tom dijelu igre imaju prostora za napredak – tvrdi Jakirović.

Hajduk je ponovno posegnuo za stranim trenerom. U prošloj sezoni ta je politika iznjedrila veliki pomak prema naprijed. Je li stranac na klupi doista dobitna formula za bijele?

– Talijan je ispunio cilj zbog kojega je bio doveden, ali tko kaže da pomak s bijelima ne bi ostvario i domaći stručnjak? Pa naša Akademija kontinuira­no izbacuje izvrsne trenere, naši se stručnjaci dokazuju i priznati su širom Europe. No nisam protiv stranaca, treba poštovati odluke Hajdukove struke predvođene Nikoličius­om, koja sigurno zna što radi i zašto se opet odlučila za stranoga trenera. Iako je Šveđanin sigurno dobro upoznat sa situacijom u Hajduku, trebat će mu dulje vrijeme za prilagodbu jer ipak dolazi iz posve drukčijeg podneblja – kaže Jakirović.

Poruka Hajdukovim navijačima uoči početka sezone?

– Mogu biti optimisti. Hajduk ima kvalitetnu momčad i bit će sigurno opet među prva četiri u Hrvatskoj ligi. Važna stvar za bijele je povratak navijača na tribine, jer Hajduk je igranjem bez publike bio najviše zakinut od svih klubova Hrvatske lige – zaključio je Sergej Jakirović.

Hajdukova idealna momčad u novoj sezoni u sustavu 4-4-2 mogla bi izgledati ovako: Kalinić; Lovrencsic­s, Vušković, Elez, Čolina; Sahiti, Vuković, Atanasov, Biuk; Livaja, Mlakar. U najužem krugu kandidata za prvu momčad su i vratar Posavec, zatim stoperi Dimitrov, Dellova i Simić, ofenzivci Kacaniklic (oporavljen­ik), Eduok, Jairo, Dolček, Brnić, Čuić, Ljubičić te Diamantako­s.

Trojica Šveđana u stožeru

Bijeli prvi put u svojoj povijesti u stručnom stožeru imaju čak trojicu Šveđana. Osim glavnog šefa Gustafsson­a, tu su pomoćni trener Andreas Brännström te voditelj kondicijsk­e pripreme Torbjörn Arvidsson. Najviše plasirani hrvatski stručnjak u Hajdukovoj hijerarhij­i je Imoćanin Mislav Karoglan (39), također Gustafsson­ov pomoćni trener. Inače, Gustafsson­ov životopis posve je u skladu s Hajdukovim rezultatim­a posljednji­h godina: 42-godišnji Šveđanin, naime, nema nijedan osvojeni trofej u trenerskoj karijeri.

Hajduk u prvom kolu novoga prvenstva u subotu u 18.55 sati igra protiv Lokomotive u Zagrebu, potom 22. srpnja (četvrtak) dočekuje kazahstans­ki Tobol u

2. pretkolu Konferenci­jske lige, a

25. srpnja u Splitu ga čeka derbi s Osijekom.

Hajduk i Lokomotiva sastali su se i u 1. kolu prvenstva 2017./2018. i bijeli su tada slavili u Zagrebu s 3:1. Vodio ih je Španjolac Joan Carrillo. Godinu poslije Hajduk je prvenstvo otvorio katastrofo­m u osječkom Gradskom vrtu izgubivši 1:4. Trener je bio Željko

• Kopić.

Hajduk igra u formaciji 4-4-2, sad je brži, okomitiji, izravniji, silovit preko bokova

Hrvatski nogometni savez, pred sam početak nove sezone, donio je odluku prema kojoj se svi stadioni u Prvoj HNL otvaraju za gledatelje od 1. kola, koje počinje u petak. Navijači koji prate domaću ligu ovu su vijest dugo čekali. Zbog pandemije koronaviru­sa mjesecima nisu mogli na tribinama pratiti utakmice, a sada će se sve polako vratiti u normalu.

Na stadionima neće biti ograničenj­a za broj gledatelja, ali će ulaznice moći kupiti samo navijači s COVID potvrdama, a njih mogu dobiti oni koji su zadovoljil­i jedan od sljedećih kriterija: da su preboljeli COVID u posljednji­h šest mjeseci, da su se cijepili protiv COVID-19 ili da imaju negativan antigenski test ne stariji od 48 sati ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Prema istim kriterijim­a navijači su mogli ući na Maksimir na prvu utakmicu 1. pretkola Lige prvaka između Dinama i Valura (3:2). Na tribinama Maksimira bilo ih je 1048. Hajduk je na isti način organizira­o pripremu utakmicu protiv Zrinjskog (1:3) na Poljudu na kojem je sjedilo oko 3000 gledatelja.

Svi igrači, članovi stručnog stožera i ostalo klupsko osoblje na svim utakmicama HNL-a moraju također imati COVID potvrdu ili negativan brzi antigenski ili PCR-test. Recimo još da nova sezona Prve HNL počinje susretom Dinama i Slaven Belupa u petak u 18.55. Od 21 sat igraju Osijek i Šibenik.

U subotu se sastaju Lokomotiva i Hajduk (18.55 sati) te sjajan par iz prošle sezone Rijeka i Gorica (21 sat), dok ćemo u nedjelju gledati utakmicu između Istre 1961 i novog prvoligaša Hrvatskog

• dragovoljc­a (18.55 sati).

Novi Hajdukov trener Šveđanin Gustafsson­ov u karijeri nikad nije osvojio trofej

 ??  ?? POČINJE HNL Hajduk u prvom kolu novoga prvenstva u subotu u 18.55 sati igra protiv Lokomotive
POČINJE HNL Hajduk u prvom kolu novoga prvenstva u subotu u 18.55 sati igra protiv Lokomotive
 ??  ??
 ??  ?? TRIBINE će moći biti pune, ali pod određenim uvjetima
TRIBINE će moći biti pune, ali pod određenim uvjetima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia