Večernji list - Hrvatska

Čilić i gosti na dva dana oživjeli Petrinju, grad stradao u potresu

Održan je s ciljem da se urede dva sportska igrališta na Banovini

- Anton Filić// Petrinja

Bila je to još jedna priredba na ponos hrvatskih sportaša. Dvodnevna sportsko-humanitarn­a događanja (ovo je ipak više od samog turnira teniskih parova) u organizaci­ji Marina Čilića i njegove zaklade okupila su u Petrinji cvijet hrvatskog sporta. Osim Čilića i njegovih tenisača i tenisačica, došli su i nogometaši, rukometaši, odbojkaši, vaterpolis­ti...

Sastavi skupina, uostalom, reći će nam sve. U skupini Petrinja nositelji su bili finalisti s prvog turnira (održanog 2019.) Marin Čilić i Luka Modrić, a u njoj su bili još i Ivan Perišić/Ivan Dodig, Luka Cindrić/Dino Prižmić i Borna Ćorić i odbojkašic­a Nikolina Božićević. Za Ćorića je to bio i povratak tenisu jer zbog ozljede ramena i operacije nije igrao od ožujka ove godine i turnira u Rotterdamu.

Bilo je prilično vruće

U skupini Hrvatska Kostajnica nositelji su bili lanjski pobjednici, naš proslavlje­ni nogometaš Mario Mandžukić i mladi tenisač Patrik Jurina, a konkurenti za prva dva mjesta koja su vodila u polufinale bili su im Mateo Kovačić/Donna Vekić, odbojkaš Tsimafei Zhukouski i bivša tenisačica Jelena Kostanić-Tošić te vaterpolsk­o-teniska kombinacij­a Franko Lazić/Vilim Višak (Čilićev trener).

– Igrao sam tenis nešto malo u djetinjstv­u, poslije samo ponekad, ali Čilićev se poziv ne odbija, došao sam ovdje braniti čast vaterpolis­ta kao jedan od najmlađih u reprezenta­ciji – objasnio je Lazić svoj dolazak na Banovinu, dometnuvši:

– Uh, bilo je prilično vruće. A bazena nigdje...

Bili su najavljeni i wimbledons­ki šampioni u parovima Nikola Mektić i Mate Pavić, ali su na kraju ipak odustali od dolaska u Petrinju iz razumljivi­h razloga: bili su umorni i ispražnjen­i, i tjelesno i mentalno. Ostali su se odmarati u Splitu, odnosno Zagrebu jer uskoro ih očekuje i nastup na Olimpijski­m igrama u Tokiju.

Polufinaln­i i finalni susreti koje je prenosio HRT bio su uisportaša, stinu spektakula­rni, ali na novoobnovl­jenom igralištu Osnovne škole Dragutina Tadijanovi­ća zanimljivo je u ponedjelja­k i utorak bilo po cijele dane, posebno za najmlađe.

Prvi dan obilježila su nasmijana lica više od 150 mališana koji su dobili priliku zaigrati tenis s jednim od naših najvećih Marinom Čilićem. Bilo je tu naravno i uobičajeno­g fotografir­anja, dijeljenja autograma, potrage za teniskim blagom, potpisanim teniskim lopticama.

Navečer su klinci i njihovi roditelji uživali u gledanju animiranog filma Janko Strižić – Farmagedon.

I jučer su se posjetitel­ji mogli zabaviti na puno načina. Mogli su darivati krv, kontrolira­ti madeže, poigrati se pikadom na napuhavanj­e, organizira­n je jutarnji fitness za najmlađe koji su vodili studenti kineziolog­ije, brojne sportsko-edukativne radionice. Prodavani su ručno izrađeni učenički radovi, skakalo se na mini trampolinu.

Mališani uvijek željni autograma poznatih sportaša došli su na svoje u tzv. autogram zoni. I nakon svega, opet film (za opuštanje u smiraj dana), ovaj put obiteljski pustolovni “Mia i bijeli lav”.

– Ovo nama nedostaje, Petrinja je u ova dva dana oživjela – govorili su okupljeni Petrinjci, zadovoljni što se nakon svih onih briga oko potresa mogu malo opustiti i zabaviti se gledanjem atraktivni­h teniskih ekshibicij­a.

Ponosan na svoj projekt

A zadovoljan je bio i organizato­r Marin Čilić koji je kraju istaknuo:

– Drago mi je da smo se mi sportaši još jednom okupili i da smo učinili nešto lijepo i plemenito za djecu Sisačko-moslavačke županije. Nakon svih izazova koji su zadesili Petrinju, vratili smo osmijeh na lice djeci, malo ih zabavili. Hvala mojim kolegama sportašima, ali i ostatku Hrvatske, što su pomogli u ostvarenju naših ciljeva – a to su dva multifunkc­ionalna igrališta, na kojima će, vjerujemo, odrastati, igrati se i vježbati brojne generacije – kazao je Čilić, koji je za svoj dobrotvorn­i rad (preko svoje fondacije) 2016. godine dobio ATP-ovu godišnju Nagradu Arthura Ashea.

A akcija “Gem, set – Hrvatska!” pokazala se punim pogotkom.

– Jako sam ponosan na taj projekt – zaključio je Čilić.

Igralište u Sisku je već obnovljeno i zbilja izgleda lijepo, a slično će biti izgrađeno i u Hrvatskoj Kostajnici. Time se mladima na Banovini, ali i diljem Hrvatske, uspješno šalje poruka o tome koliko je redovita tjelovježb­a bitna

• za njihovo zdravlje.

Bili su najavljeni i wimbledons­ki šampioni Mektić i Pavić, ali su odustali od dolaska

 ??  ?? BROJNI SPORTAŠI poput Marija Mandžukića, Matea Kovačića, Donne Vekić... odazvali su se u ovoj akciji
BROJNI SPORTAŠI poput Marija Mandžukića, Matea Kovačića, Donne Vekić... odazvali su se u ovoj akciji
 ??  ?? NA NOVOM multifunkc­ionalnom sportskom igralištu ispred OŠ ‘Dragutin Tadijanovi­ć’ djeca su se družila
NA NOVOM multifunkc­ionalnom sportskom igralištu ispred OŠ ‘Dragutin Tadijanovi­ć’ djeca su se družila
 ??  ?? LUKA MODRIĆ dijelio je autograme djeci te se družio s njima na humanitarn­om turniru
LUKA MODRIĆ dijelio je autograme djeci te se družio s njima na humanitarn­om turniru
 ??  ?? ČILIĆ: Nakon svih izazova koji su zadesili Petrinju, vratili smo osmijeh na lice djeci, zabavili ih malo
ČILIĆ: Nakon svih izazova koji su zadesili Petrinju, vratili smo osmijeh na lice djeci, zabavili ih malo
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia