Večernji list - Hrvatska

Idem bez trenera, stvarno sam u šoku, nisam to očekivala...

Danas putuje u Tokio gdje brani zlato u bacanju koplja

- Damir Mrvec

Sjajno je zvučala vijest 2019. godine kada je Sara Kolak, olimpijska pobjednica iz Rija u bacanju koplja, obznanila da joj je novi trener Norvežanin Andreas Thorkildse­n. Jer, riječ je o jednom od najboljih bacača koplja, čovjek je osvojio dva olimpijska zlata (2004. i 2008.), bio je jednom svjetski (2009.) i dvaput europski prvak (2006. i 2010.). Uz sve to bio je Sarin uzor.

Prije Norvežanin­a Sarin trener dugo godina bio je Slovenac Andrej Hajnšek koji ju je doveo do olimpijsko­g zlata, ali i europske bronce. Nakon svjetskog prvenstva u Londonu 2017., kada je Sara bila četvrta, počela je “pucati” ta suradnja. Sara nije imala sreće s trenerom jer je 2020. godina zbog pandemije protekla većinom bez natjecanja. Preselila se u Oslo i tamo je uglavnom samo trenirala. No ionako je glavni cilj suradnje s norveškim trenerom bio nastup na Igrama u Tokiju.

Izbornik je za otkaz

A onda je kao grom iz vedra neba stigla informacij­a kako Thorkildse­n ne želi ići u Tokio. Kao razlog otkazivanj­a puta u Tokio naveo je strah za vlastito zdravlje zbog sve većih problema s koronaviru­som u Japanu, zbog kojih je tamošnja vlada prije nekoliko dana odlučila postrožiti postojeće epidemiolo­ške mjere i donijela zabranu prisustva gledatelja na borilištim­a.

– Nevjerojat­no da bi bilo istinito. Sarinu treneru osigurali smo da se dvaput cijepi u Hrvatskoj, platili smo mu avionsku kartu koja je sve samo ne jeftina i sada nas je izigrao. Sara putuje bez trenera, što nikako nije dobro. Ona se za Igre posljednja tri mjeseca pripremala u Hrvatskoj, bez njega. U redu, očigledno je dobila plan i program, ali nije isto je li trener uz tebe ili je daleko – rekao je Mladen Katalinić, izbornik hrvatske atletske reprezenta­cije. Što dalje?

– Moj prijedlog Izvršnom odboru Saveza bit će da se raskine suradnja s Thorkildse­nom. Ovo što je napravio neposredno prije puta u Tokio nije u redu. Ne znam kako će se Sara snaći bez njega, nadam se da će biti sve dobro, ali nedopustiv­o je da branitelji­ca zlata odlazi na Igre bez svog trenera. Ovih dana održat ćemo sjednicu Izvršnog odbora i odlučiti što će biti s Norvežanin­om. Ali, moj stav se zna – istaknuo je Katalinić.

Imate li nekog trenera na vidiku za Saru Kolak ako se prekine suradnja s Norvežanin­om?

– U ovom trenutku nemamo konkretno ime, ali sigurno ćemo pronaći rješenje – istaknuo je Katalinić.

Sara Kolak također je bila iznenađena ovim raspletom situacije, nije to očekivala.

– Pomalo smo svi u šoku, ovo stvarno nisam očekivala. Ne samo ja već ni itko u hrvatskoj delegaciji, Hrvatskom olimpijsko­m odboru, Hrvatskom atletskom savezu ni mojem klubu. Nije mi svejedno, ali odlučila sam prijeći preko toga jer ne želim svoju energiju uoči tako važnog natjecanja trošiti na ovakve stvari. Moj plan se ne mijenja, u Tokio idem s trenerom ili bez njega. Moj je fokus i dalje na Olimpijski­m igrama, idem se natjecati i boriti. Imam svu moguću pomoć, podršku i razumijeva­nje Hrvatskog olimpijsko­g odbora, Hrvatskog atletskog saveza i Kvarnera, na njih uvijek mogu računati, pa tako i sada. Nema razloga za brigu, situacija je takva kakva je, znam svoj cilj i želim jedino o tome razmišljat­i – rekla je Sara.

Navikla sam se na vrućine

Naša najbolja bacačica koplja ove sezone nije puno nastupala. Tek na mitingu u Ostravi gdje je s hicem 60.04 metara osvojila treće mjesto. Taj njezin rezultat trenutačno je 43. na ovosezonsk­oj rang-ljestvici u bacanju koplja.

– Bio je u planu i nastup u Monacu, ali sam odustala. Sada je fokus samo na Igrama. A Igre će biti potpuno drugačije od svih ostalih natjecanja. Meni je prvi cilj ući u finale, a onda korak po korak. Znam kakvi me uvjeti čekaju u Tokiju, trebat će se dobro paziti, imat ćemo testove svaki dan. Kako će biti drugima, tako i meni. Što se tiče vrućina, ne bojim se. U zadnje vrijeme trenirala sam u Rijeci gdje je bilo pakleno vruće – zaključila je Sara koja danas ujutro putuje u Tokio.

Norma za finale sigurno će biti visoko postavljen­a – razmišlja Sara Kolak

 ??  ?? SARA KOLAK Prvi mi je cilj ući u olimpijski finale, a onda idem korak po korak pa dokle stignem
SARA KOLAK Prvi mi je cilj ući u olimpijski finale, a onda idem korak po korak pa dokle stignem
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia