Večernji list - Hrvatska

Šišijeva ozljeda već je počela boljeti Sunse, a boli i Hrvatsku

Što za finalista doigravanj­a, ali i našu reprezenta­ciju znači teška ozljeda Darija Šarića

- Dražen Brajdić

Dario Šarić, pričuvni centar Phoenix Sunsa, nedavno je doživio tešku ozljedu. Dogodilo mu se puknuće prednjeg križnog ligamenta što je, uz pucanje Ahilove tetive, jedna od najtežih ozljeda u sportu. Da se kojim slučajem dogodilo da je Hrvatska uspjela proći olimpijske kvalifikac­ije u Splitu, značilo bi to da bi Šibenčanin izborniku Veljku Mršiću bio nedostupan i za Olimpijske igre u Tokiju. A s obzirom na težinu ozljede, sve to dovodi u pitanje i Darijev nastup na Eurobasket­u 2022. na koji su se naši košarkaši plasirali bez pomoći svojih primarnih zvijezda, odnosno NBA kolega. I to pod ravnanjem izbornika Veljka Mršića koji se poveselio da bi sljedeće ljeto, konačno, mogao imati cijelu reprezenta­ciju na okupu.

Izbiva cijelu sezonu?

Doduše, s obzirom na to da je Eurobasket u rujnu, možda bi se i moglo dogoditi da mu se Šarić javi na pripreme jer će od ozljede pa do tog velikog natjecanja proći više od 13 mjeseci, što bi trebalo biti dovoljno da se Dario vrati na parket.

Kada je u pitanju puknuće prednje križne sveze, u pravilu se računa da igrača neće biti godinu dana, što pak znači da Sunsi na svog hrvatskog krilnog centra, ne dogodi li se medicinsko čudo, neće moći računati cijelu sljedeću sezonu.

No, na stranu sezona 2021./2022., jer do njezina početka moguće je angažirati novog igrača na toj poziciji. A što je s tekućom sezonom, odnosno finalom koji je upravo u tijeku? Kako će neigranje Šarića utjecati na njegov završetak?

A utjecalo je već u trećoj utakmici koju su Milwaukee Bucksi uvjerljivo dobili i smanjili na 1-2 dijelom i zbog toga što trener Sunca Monty Williams nije imao s kim odmarati svog prvog centra Deandrea Aytona.

Premda u svih 11 prethodnih utakmica doigravanj­a nije igrao puno, Šarić je igrao važnu ulogu pouzdane pričuve za startne petice. Bez Hrvata, Williams će morati rekonfigur­irati svoju momčad s igračima koji ne mogu obaviti taj posao tako dobro kao Šarić. A on je kao čovjek s klupe uspijevao rastegnuti obranu suparnika jer je kao petica bio u stanju pogoditi vanjski šut i probiti svog čuvara. Dakle, bio je taj koji je “rastezao” teren i ostavljao vanjskim igračima puno više prostora za prodore pod koš. Osim toga, Šarić je, zahvaljuju­ći svojoj igračkoj inteligenc­iji, bolji defenzivac od obojice spomenutih.

Pored Aytona i bez Šarića, Williams ima samo još dvojicu igrača preko dva metra, a to su Frank Kaminsky i novak Jalen Smith, no oni su obojica igrači koji igraju licem košu i koji nemaju svestranos­t hrvatskog reprezenta­tivca. I zato je gubitak Šarića za Sunse teži no što se na prvi pogled činilo. A osjetit će se to i sljedeće sezone jer Šarićeva ozljeda je takve prirode da se vrlo malo igrača vratilo na parket u roku od godine dana. Najbrži povratak iz iste situacije, brže od 11 mjeseci, ostvario je J.J. Hickson i to još u studenom 2014., no to je vrlo rijedak primjer tako brzog oporavka.

Možda i ode u drugi klub

A to će, tko zna, Šarić možda dočekati i kao član neke druge momčadi jer će zbog visokih ugovora Aytona i Mikala Bridgesa, odnosno Chrisa Paula, ako ovaj odluči ostati u momčadi iz Arizone, Sunsi u tom slučaju morati plaćati porez za luksuz. A to pak znači da bi njegov ugovor od razumnih 9,2 milijuna USD za tu sezonu postao prevelik teret s obzirom na to da bi igrač bio posve neiskorist­iv. A ovog ljeta, u ovom finalu, zapravo ga trebaju više nego ikad.

Dakako, izgubiti Šarića nije isto što i ostati bez Irvinga, Hardena ili Leonarda, ali je gubitak puno veći

• nego što se misli.

Kada je u pitanju takva ozljeda, vrijeme povratka na parket je rijetko kraće od 12 mjeseci

Trener Sunsa nije imao s kime odmarati prvog centra, što su Bucksi iskoristil­i

 ??  ?? DARIO ŠARIĆ Dogodilo mu se puknuće prednjeg križnog ligamenta što je, uz pucanje Ahilove tetive, jedna od najtežih ozljeda u sportu
DARIO ŠARIĆ Dogodilo mu se puknuće prednjeg križnog ligamenta što je, uz pucanje Ahilove tetive, jedna od najtežih ozljeda u sportu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia