Večernji list - Hrvatska

Hrvatska je ovog ljeta odradila solidnu sezonu i podigla prosjek europskom turizmu

Zurab Pololikash­vili, glavni tajnik UNWTO-a, upozorio je da pravi oporavak svjetskog turizma i dalje ostaje na čekanju jer na povjerenje u putovanja jako utječu nedosljedn­a pravila i propisi te nejednake stope cijepljenj­a protiv Covida-19

- Marija Crnjak Poslovni dnevnik

Hrvatska ove godine odradila solidnu sezonu, čak i uz neke specifično­sti hrvatskog turizma treba imati na umu da smo i mi dio globalne priče, a ona ni izdaleka nije bajkovita - trenutačna predviđanj­a govore o povratku na staro tek 2024. godine, ako ne bude još nekakvih iznenađenj­a.

Analizu ljetne sezone objavila je Svjetska turistička organizaci­ja UNWTO u svom redovnom izvješću Svjetski turistički barometar. Analiza je pokazala da je međunarodn­i turizam pokazao znakove oporavka u lipnju i srpnju, jer su neke destinacij­e ublažile ograničenj­a putovanja, a globalno cijepljenj­e napredoval­o je u mnogim dijelovima svijeta.

Na globalnoj razini, procjenjuj­e se da je u srpnju 54 milijuna turista prešlo međunarodn­e granice, što je i dalje za visokih 67 posto manje u odnosu na isti mjesec 2019., ali je ujedno i najbolji rezultat od travnja 2020., te je gotovo dvostruko bolje od srpnja prošle godine, kad je granice prešlo 34 milijuna turista. Iako je većina destinacij­a koje izvještava­ju o podacima za lipanj i srpanj 2021. godine zabilježil­a umjereni oporavak prometa, 2021. je ostala izazovna godina za globalni turizam, s međunarodn­im dolascima smanjenim za 80 posto u razdoblju siječanj-srpanj u odnosu na predpandem­ijsku 2019. godinu.

Regija Azija i Pacifik nastavila je s najslabiji­m rezultatim­a u razdoblju od siječnja do srpnja, sa 95-postotnim padom međunarodn­ih dolazaka u odnosu na 2019. Slijedi ih Bliski istok s minusom od 82 posto, te potom Europa i Afrika s padom od 77 posto u odnosu na 2019. Amerika je s minusom od 68 posto zabilježil­a relativno manji pad, pri čemu su Karibi pokazali najbolje rezultate među svjetskim podregijam­a. U međuvremen­u, neki mali otoci na Karibima, u Africi i Aziji i na Pacifiku, zajedno s nekoliko malih europskih destinacij­a, u lipnju i srpnju zabilježil­i su rezultate blizu ili čak iznad pandemijsk­e razine.

Upravo Hrvatsku UNWTO izdvaja kao jednu od zemalja koje su u srpnju podigle prosjek Europi. Kako navode, nekoliko velikih destinacij­a u različitim regijama ostvarilo je i do 80 posto prometa iz 2019. godine. Osim Hrvatske, tu su Meksiko s padom od tek 19 posto, Turska sa 33 posto manje turista nego prije korone, Grčka koja je na 50 posto bila u srpnju, te Španjolska sa 55 posto minusa.

Ovo poboljšanj­e rezultat je ponovnog otvaranja granica, uglavnom u Europi i Americi. Ublažavanj­e ograničenj­a putovanja za cijepljene putnike, zajedno s napretkom u uvođenju cjepiva protiv Covida-19, pridonijel­o je i podizanju povjerenja potrošača i postupnom vraćanju sigurne mobilnosti. No, većina odredišta u Aziji i dalje ostaje zatvorena za putovanja koja nisu bitna.

Glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikash­vili stoga je upozorio da pravi oporavak turizma, zajedno s benefitima koje donosi, i dalje ostaju na čekanju jer na povjerenje u putovanja jako utječu nedosljedn­a pravila i propisi te nejednake stope cijepljenj­a. Za Hrvatsku to i dalje znači nedostatak putnika s dalekih tržišta, koja su zadnjih godina prije pandemije imala značajan utjecaj na promet i strukturu turizma, kao i poslovanje turistički­h agencija. Kad su u pitanju prihodi od međunarodn­og turizma, analiza UNWTO-a pokazala je da je većina destinacij­a do kraja srpnja imala slabe prihode od turizma. No, nekoliko ih je u lipnju i srpnju zabilježil­o skromno poboljšanj­e, a neke su čak i premašile zaradu iz 2019. godine. Među većim destinacij­ama Meksiko je ostvario otprilike iste prihode od turizma u lipnju kao i 2019., a u srpnju je čak zabilježen­o povećanje od dva posto u odnosu na 2019. godinu.

Poznato je da je i Hrvatska u trećem kvartalu imala porast iznosa fiskalnih računa, no to se tumači kroz rast cijena smještaja i ugostitelj­skih usluga bez neke posebne dodane vrijednost­i, i pitanje je radi li se o održivoj stavci koja predstavlj­a početak nekog trenda. Perspektiv­a za turistički promet u zadnjem kvartalu je i dalje različita po regijama. Posljednje ankete UNWTO-a među stručnjaci­ma u turizmu pokazale su da čak 53 posto ispitanika vjeruje da će to razdoblje biti gore od očekivanog. Samo 31 posto stručnjaka očekuje bolje rezultate do kraja godine. Kako se u zadnjem kvartalu velik dio destinacij­a, uključujuć­i Hrvatsku, oslanja na poslovna putovanja, o njima će ovisiti i oporavak. Pritom su u nepovoljni­jem položaju odredišta za globalne evente, poput Las Vegasa, no Hrvatska se i dalje u biznis putovanjim­a oslanja na domaće tržište, a to je znatno življe nego lani.

Eventi i konferenci­je mogle bi stoga napraviti barem dio prometa u listopadu, nakon odličnog rujna kojem je godila kombinacij­a naknadnih putovanja i ljetnog vremena. U nastavku godine na Jadranu se i u najboljim godinama sprema zimski san, a sljedeći veći izazov ostaje zagrebački Advent,

enigma.• čija nam je provedba i dalje

Na globalnoj razini, procjenjuj­e se da je u srpnju 54 milijuna turista prešlo međunarodn­e granice, što je za čak 67% manje u odnosu na srpanj 2019., ali i najbolji rezultat od travnja 2020.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia