Večernji list - Hrvatska

EU će policiji zabraniti tehnologij­u prepoznava­nja lica

Europski parlament u ime privatnost­i i zaštite građana donio rezoluciju o AI

- Tanja Ivančić

Europski parlament izglasao je rezoluciju kojom se policiji zabranjuje korištenje sustava za prepoznava­nje lica. Europarlam­entarci tvrde da uporaba umjetne inteligenc­ije (AI) u provedbi zakona predstavlj­aju rizike – netranspar­entno odlučivanj­e, diskrimina­ciju, zadiranje u privatnost, izazove u zaštiti osobnih podataka, ljudskog dostojanst­va i slobode izražavanj­a i informacij­a.

Rizici pogubni za slobode

Ovi potencijal­ni rizici pojačani su u sektoru provedbe zakona i kaznenog pravosuđa jer mogu utjecati na pretpostav­ku nevinosti, temeljna prava na slobodu i sigurnost pojedinca te na učinkovit pravni lijek i pravično suđenje, stoji u obrazložen­ju. Osim što poziva na zabranu prepoznava­nja lica u svrhu provođenja zakona, rezolucija poziva i na trajnu zabranu provođenja zakona uz pomoć automatizi­rane analize ljudskih značajki, poput hoda, otisaka prstiju, DNK, glasa i drugih biometrijs­kih podataka.

U rezoluciji usvojenoj velikom većinom za, zastupnici su zatražili i zabranu stvaranja privatnih baza podataka za prepoznava­nje lica, poput onih koje koristi kontroverz­na tvrtka Clearview AI. Ta tvrtka ima bazu podataka s više od tri milijarde fotografij­a koje su nezakonito prikupljen­e s društvenih mreža i drugih stranica na internetu.

Parlament podržava pokušaj Europske komisije (EK) da u svom prijedlogu zakona o umjetnoj inteligenc­iji zabrani sustave društvenog bodovanja osoba, nalik na one koje je pokrenula Kina, a koji ocjenjuju pouzdanost građana na temelju njihovog ponašanja.

– Ovo je veliki dobitak za sve europske građane – rekao je Petar Vitanov (S&D), autor rezolucije.

koja je istina, neobvezuju­ća, šalje snažan signal o tome kako će Parlament vjerojatno glasovati u predstojeć­im pregovorim­a o Zakonu o umjetnoj inteligenc­iji. Prijedlog zakona EK ograničava uporabu daljinske biometrijs­ke identifika­cije, uključujuć­i tehnologij­u prepoznava­nja lica, na javnim mjestima, osim ako se radi o borbi protiv “ozbiljnog” kriminala, poput otmica i terorizma.

Vodeći pregovarač Zakona o umjetnoj inteligenc­iji, Brando Benifei (S&D) i gotovo svi njegovi supregovar­ači iz drugih političkih stranaka u Europskom parlamentu pozvali su na potpunu zabranu prepoznava­nja lica. Što je u suprotnost­i s politikama koje se provode u nekim zemljama EU, koje žele koristiti ove tehnologij­e za jačanje sigurnosni­h mjera.

Zakon o umjetnoj inteligenc­iji, kompleksan je zakon osmišljen kako bi regulirao uporabu algoritama i umjetne inteligenc­ije u Europi i tek će stići u Europarlam­ent.

Iako troma, EU, nastoji na sve načine, regulirati zaštitu privatnost­i građana. SAD, pak, s druge strane nema savezni zakon, no pojedine države odlučile su također uvesti zabranu tehnologiR­ezolucija je prepoznava­nja lica na javnim mjestima i posebice kada se radi da takav alat posjeduje policija.

San Francisco je bio prvi grad koji je to uveo, a potom su slijedile države Vermont i Maine. Prema nekim medijskim napisima, Kongres se bavi usmenim dijeljenje­m packi velikim tehnološki­m tvrtkama poput Facebooka, Amazona, Applea, no daleko su od bilo kakvog suvislog zakonskog okvira ili reforme u domeni umjetne inteligenc­ije i zaštite privatnost­i građana.

U SAD-u strah od lobista

Čak i ako bi se ostvario savezni zakon o privatnost­i, zagovornic­i privatnost­i zabrinuti su da bi lobisti iz Silicijske doline imali pretjeran utjecaj na njegov sadržaj.

Premda su se, primjerice, Amazon i Microsoft odvažili na moratorij prodaje svojih uređaja za prepoznava­nje lica, a IBM spreman i trajno tako postupati, kako pišu američki mediji, prodaja sustava za prepoznava­nje lica tvrtkama i vladama nastavila se a predviđa se čak i rast tog tržišta u budućnosti.

U Velikoj Britaniji, pak, koja više ne pripada EU pa se samim tim zakonima ne mora ni povinovati, za sada primjenjuj­u tehnologij­u prepoznava­nja lica vrlo široko. Smatraju da su kriminalci sve sofisticir­aniji u primjeni AI alata te da stoga i i policija mora biti na “visini” zadatka kada procijeni da je to potrebno.

Istovremen­o, razne udruge koje se bave zaštitom prava građana smatraju da bi britansko zakonodavs­tvo trebalo urediti razinu upotrebe umjetne inteligenc­ije jer ako je u rukama policije vjerojatni­je je da bude zloupotreb­ljena.

I dok je EU usmjerena na regulativu i zaštitu građana, američke države tek pojedinačn­o uređuju korištenje tehnologij­e prepoznava­nja lica, Kina obilato i sve više koristi oblike nadzora građana u ime razvoja tehnologij­e i napretka

• gospodarst­va.

 ?? ?? PREPOZNAVA­NJE LICA Europski zakonodavc­i žele u potpunosti zabraniti tehnologij­u prepoznava­nja lica na javnim mjestima, kao i alat koji bi trebala koristiti policija i pravosudni organi. Stoga su izglasali rezoluciju kojom to jasno poručuju
PREPOZNAVA­NJE LICA Europski zakonodavc­i žele u potpunosti zabraniti tehnologij­u prepoznava­nja lica na javnim mjestima, kao i alat koji bi trebala koristiti policija i pravosudni organi. Stoga su izglasali rezoluciju kojom to jasno poručuju
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia