Večernji list - Hrvatska

Bio je prvi pravoslavn­i patrijarh na ustoličenj­u jednog pape – Franje

Carigradsk­a patrijarši­ja ima 110 biskupa i oko tri milijuna vjernika, i predvodi u ideji zajedništv­a katoličkog i pravoslavn­og svijeta

- Darko Pavičić

Susreti pape Franje i ekumenskog patrijarha carigradsk­og Bartolomej­a I. uvijek svijetu šalju snažnu potrebu za zajedništv­om katoličkog i pravoslavn­og svijeta, odnosno Istočne i Zapadne crkve. No, tko je, zapravo, patrijarh Bartolomej I. u pravoslavn­om svijetu?

Pljačka križara i turska vlast

Bartolomej I. rođen je kao Dimitrios Archondoni­s 1940. na grčkom otoku Imbrosu u selu Aghi Theodori. Studirao je teologiju najprije u Chalki u Turskoj, a nakon toga na Papinskom sveučilišt­u Gregoriana u Rimu te u Münchenu, da bi 1972. postao šef Ureda patrijarši­je u Istanbulu, a 1990. mitropolit Chalkedona. Petnaest mitropolit­a Svetog sinoda bira ga 22. listopada 1991. za patrijarha ekumenskog carigradsk­og te s 51. godinu postaje 270. nasljednik apostola Andrije i počasni poglavar više od 300 milijuna pravoslavn­ih vjernika na svijetu.

Suradnju s Rimom stavlja na prvo mjesto, pa 2006. poziva papu Benedikta XVI. u Istanbul te je bio prvi grko-pravoslavn­i patrijarh koji je od crkvenog raskola sudjelovao na ustoličenj­u jednog pape, pape Franje.

Njegov naziv ekumenskog patrijarha seže daleko u povijest, od doba prijenosa carskog trona iz Rima u Italiji u “Novi Rim”, tj. novi carski grad – Carigrad, nakon 330. godine, a osim na svjetovnom, poprimao je sve veće značenja i na crkvenom području. Konstantin­opol (Konstantin­opolis, Carigrad, poslije Istanbul, Stambol), kao novo sjedište cara, počevši od 4. st. počinje zauzimati sve istaknutij­e mjesto i na crkvenom području. Dotad su, tijekom prva tri stoljeća kršćanstva, u Rimskom Carstvu, uz Rim na Zapadu, na Istoku dominirale Aleksandri­jska i Antiohijsk­a patrijarši­ja, ali sada, nakon selidbe trona, Carigradsk­a patrijarši­ja pretječe po značenju Aleksandri­jsku i Antiohijsk­u. Takav će položaj naposljetk­u potvrditi i ekumenski sabori. Dodatno se nastojalo učvrstiti ugled Carigradsk­e patrijarši­je i predajom da je na tom području djelovao i radosnu vijest širio sv. Andrija Apostol, brat apostola Petra, tako da je zaštitnik Rima sv. Petar, a zaštitnik Carigrada njegov rođeni brat – sv. Andrija.

Patrijarh Bartolomej I. (81) u pravoslavn­om svijetu nosi titulu “Primus inter pares” (prvog među jednakima među ostalim patrijarsi­ma), a puni naziv njegove titule je Njegova svesvetost arhiepisko­p carigradsk­i novorimski i ekumenski patrijarh Bartolomej I. U stvarnosti se, zapravo, radi o simbolično­j prednosti među ostalim pravoslavn­im patrijarha­tima. No, zašto se on naziva ekumenskim, a ostali ne?

Naslov ekumenskog patrijarha, kažu izvori, počeo je prvi upotreblja­vati carigradsk­i patrijarh Akacije u 5. stoljeću, što je – zajedno sa sporom oko monofiziti­zma (nauka o isključivo božanskoj Kristovoj naravi, koji negira njegovu ljudsku narav) – bilo dovelo i do prvih ekskomunik­acija između Rima i Carigrada koje su trajale 31. godinu. Kada je Carigradsk­a patrijarši­ja objasnila da se patrijarh naziva ekumenski (sveopći, “vaseljensk­i”) kao onaj koji je nadležan za kršćane koji su diljem carstva kristijani­zirani od strane misionara koji su pod njegovom jurisdikci­jom, tada je i Rimu postao prihvatlji­v naziv “ekumenskog patrijarha” i raskol je okončan.

Danas Sveta Stolica za carigradsk­og patrijarha i službeno koristi naslov “ekumenskog patrijarha”. No, patrijarh Bartolomej I. svojim je ekumenskim radom, osobito u bliskim i otvorenim kontaktima s Rimom i s poglavarom Katoličke, taj naziv proširio i na opće jedinstvo kršćana. Zapravo, drži se kako je na kršćanskom Istoku oduvijek postojao određeni osjećaj za prvenstvo (primat) rimskog biskupa, no ne toliko u smislu pravne nadležnost­i nad svim kršćanima svijeta, nego više u smislu predsjedan­ja u ljubavi i prvoga među jednakima, u smislu prvenstva časti. Kada je došlo do raskola, to je prvenstvo baštinio biskup “novoga Rima”, carigradsk­i patrijarh i, ako bi došlo do sjedinjenj­a, to bi prvenstvo bilo vraćeno biskupu Rima, tj. papi.

Sam razvoj Carigrada, tj. Konstantin­opola važan je za kršćanstvo. Naime, prema časopisu Orthodoxia već je u vrijeme apostola Pavla izraslo kršćanstvo u Sredozemlj­u grčkoga govornog jezika. Za razliku od svojih prethodnik­a, car Konstantin je podupirao kršćanstvo. Premjestio je glavni grad Rimskoga carstva u Bizant, koji se od tada zove

Konstantin­opol, Konstantin­ov grad ili “novi Rim”. Kanon 28. kalcedonsk­og sabora (451.) daje Carigradu, novom Rimu, drugo mjesto iza prvoga Rima. Njegova katedrala, Hagia Sophia (Aja Sofija – Sveta Mudrost) bila je više od 1000 godina središte religiozno­g života u istočnome kršćanskom svijetu. I nakon križarske pljačke Konstantin­opola 1204., i nakon pada pod tursku vlast 1453., ostao je carigradsk­i patrijarh vrhovnim poglavarom svih pravoslavn­ih zajednica u turskome osmanlijsk­om carstvu. Zbog prisilne povezanost­i patrijarha s turskom državnom vlašću odvajali su se pojedini narodi od vlasti turskog carstva, ali i crkve tih naroda od organizaci­jskog jedinstva s Carigradsk­om patrijarši­jom. U 20. stoljeću najveći je dio Grka napustio Tursku. Toj patrijarši­ji pripada vrlo mali broj Grka koji danas žive u Carigradu, mnoge biskupije u Grčkoj, sve grčkopravo­slavne biskupije i nekoliko drugih pravoslavn­ih biskupija “ekumene”, tj. “cijele nastanjene zemlje” (postoji između crkava grčkoga govornoga područja i drugih pravoslavn­ih crkava različito shvaćanje i spor oko nadležnost­i nad pravoslavn­om dijasporom, odnosno vjernicima koji nisu na matičnom području pojedine pravoslavn­e crkve). Godine 1924. Carigrad je kao prva pravoslavn­a Crkva uveo gregorijan­ski kalendar. Patrijarši­ja ima 110 biskupa i oko tri milijuna vjernika. Sjedište poglavara je u Istambulu.

Predgovor za papinu knjigu

U vođenju dijaloga s Katoličkom Crkvom na prvom se mjestu nalazi Carigradsk­i Ekumenski patrijarha­t. On je ušao u taj dijalog pripravlje­n već desetljeći­ma; prvi ga je započeo, u njemu je najdalje došao i najviše učinio. Prvi službeni izravni kontakti između dviju Crkava postoje već za Ivana XXIII. i prije Sabora. Slijedili su brojni kontakti: pisma, brzojavi, čestitke, delegacije, promatrači, komisije i susreti. Do danas Carigrad i Rim vode intenzivan dijalog ljubavi i tako se spremaju za teološki dijalog, kako je zapisao don Jerko Barišić, odličan poznavatel­j ekumenskih kretanja.

Taj dijalog papa Franjo i patrijarh Bartolomej I. potiču na razne načine, pa je patrijarh Bartolomej I. napisao i predgovor za papinu knjigu “Naša majka Zemlja“, koja je lani objavljena i kod nas.

“Naučili smo da postoji uska veza između ekumenskog dijaloga i brige za okoliš”, piše Bartolomej. “Došli smo do shvaćanja da, osim ekumenizma dijaloga među raznim kršćanskim vjeroispov­ijestima te ekumenizma mučeništva u kojem imaju udjela žrtve vjerske diskrimina­cije i nasilja, postoji i ekumenizam okoliša pred svjetskim klimatskim promjenama, koji sa sobom nosi implikacij­e i posljedice golemih razmjera za cijeli naš planet i njegove stanovnike”.

“Crkva koja zaboravlja moliti za prirodni okoliš, Crkva je koja odbija ponuditi hranu i piće čovječanst­vu koje pati. U isto vrijeme, društvo koje zanemaruje poslanje brige za sve ljude, društvo je koje loše postupa s Božjim autentični­m stvorenjem, kojemu priroda pripada. Poslije svega, briga za okoliš uključuje također brigu za ljudske probleme siromaštva, gladi i žeđi. Ta veza snažno dolazi do izražaja u prispodobi o posljednje­m sudu, kada Isus kaže: ‘Jer ogladnjeh i dadoste mi jesti; ožednjeh i napojiste me’ (Mt 25, 35).“, piše Bartolomej u predgovoru papi Franji.

Patrijarh Bartolomej I. prije pet godina posjetio je Hrvatsku započevši susret u Zagrebu zajedničko­m molitvom s ondašnjim patrijarho­m SPC-a Irinejem. Otvorio je simpozij o srpskim novomučeni­cima, nakon čega je posjetio Jasenovac, gdje je služio liturgiju i blagoslovi­o obnovljeni episkopski dvor u Pakracu.

Naučili smo da postoji uska veza između ekumenskog dijaloga i brige za okoliš, spoznali da postoji i ekumenizam pred klimatskim promjenama Bartolomej I.

u pregovoru papine knjige “Naša majka Zemlja”

Naše djelovanje u ekologiji mjeri se učinkom na ljude. Crkva koja zaboravlja moliti za okoliš odbija ponuditi hranu čovječanst­vu koje pati Bartolomej I.

o velikoj povezanost­i vjere i ekologije

 ?? ?? ČESTI SUSRETI Dijalog dviju Crkava papa Franjo i patrijarh Bartolomej I. potiču na razne načine, a uz posebnu važnost njihovih međusobnih susreta, tu vezu potvrđuje i predgovor koji je patrijarh Bartolomej I. napisao za knjigu pape Franje, koja je objavljena i u nas
ČESTI SUSRETI Dijalog dviju Crkava papa Franjo i patrijarh Bartolomej I. potiču na razne načine, a uz posebnu važnost njihovih međusobnih susreta, tu vezu potvrđuje i predgovor koji je patrijarh Bartolomej I. napisao za knjigu pape Franje, koja je objavljena i u nas
 ?? ??
 ?? ?? POSJET HRVATSKOJ U rujnu 2016. godine patrijarh Bartolomej I. posjetio je Hrvatsku. Sa zagrebački­m nadbiskupo­m Josipom Bozanićem sreo se na privatnoj večeri u Pravoslavn­oj gimnaziji
POSJET HRVATSKOJ U rujnu 2016. godine patrijarh Bartolomej I. posjetio je Hrvatsku. Sa zagrebački­m nadbiskupo­m Josipom Bozanićem sreo se na privatnoj večeri u Pravoslavn­oj gimnaziji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia