Večernji list - Hrvatska

Onaj tko se odluči za turističko zanimanje, imat će posao budućnosti

-

Hrvatska će zahvaljuju­ći svojim prirodnim ljepotama i kulturnom nasljeđu uvijek biti turistička zemlja, a oni koji se odluče za turistička zanimanja ne mogu pogriješit­i. To je posao budućnosti – kazala je jučer ministrica turizma Nikolina Brnjac studentima zagrebačko­g fakulteta Edward Bernays, najavljuju­ći ujedno i jednu od središnjih tema skorih Dana turizma, a to je problem radne snage.

– Taj problem nemamo samo mi, s nedostatko­m radnika muči se cijela Europska unija. Ministarst­vo turizma nastoji povećati stipendije za turistička zanimanja, dodatno ćemo i promovirat­i ta zanimanja, plan je uključiti i studente u sezonske poslove, a o toj temi razgovarat ćemo i s predstavni­cima svih turistički­h udruženja – najavljuje ministrica koja se netom vratila sa sajma turizma u Parizu, i to s dobrim vijestima. Rezervacij­a Francuza za ljetovanja u Hrvatskoj iduće godine, kaže, osjetno je više nego lani u ovo vrijeme, a slične vijesti stižu i s drugih tržišta.

– Francuzi su gosti kojima se ne može prodati bilo što, veliki su putnici, cijene dobar turistički proizvod, a na Hvaru i Dubrovniku, recimo, već ih je ove godine bilo i više nego rekordne 2019. – otkriva ministrica, koja očekuje da se naš turizam, u prvom redu u noćenjima, 2022. vrati na pretpandem­ijske brojke. Hrvatskoj bi to moglo uspjeti među prvima. Svjetska turistička organizaci­ja takav scenarij na globalnoj razini predviđa tek za 2024.

Svjetska turistička organizaci­ja oporavak turizma predviđa za 2024., a u Hrvatskoj se to očekuje već dogodine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia