Večernji list - Hrvatska

Penava Domovinski pokret vodi sa “starom ekipom”

- Piše Mateja Šobak

Red opernih, red domoljubni­h pa Pero Galić s “Jednom jedinom Slavonijom”. Malo skandiranj­a “Ivane, Ivane”, bivša voditeljic­a HRT-ove emisije “Lijepom Našom” Ivana Šundov koja Marija Radića naziva Marijanom, podrška iz Poljske i Mađarske, a onda i gromoglasn­i “bravo” kad Ivan Penava zaključuje da je program Domovinsko­g pokreta – njihovo ime. Nimalo dosadno nije jučer bilo na Saboru Domovinsko­g pokreta, iako se možda očekivalo da će biti, s obzirom na činjenicu da je biran novi predsjedni­k, a kandidirao se za tu poziciju samo jedan čovjek. Vukovarski je to gradonačel­nik Ivan Penava, potvrdila su ga 133 od 149 članova Sabora stranke, ali nitko nije bio protiv ili suzdržan, 16 ih jednostavn­o nije došlo.

Podrška iz Poljske i Mađarske

Da se nije kandidirao samo da vodi političku stranku, nego da “učini što se treba učiniti”, ustvrdio je Penava pa rekao da je “domovina jedna, baš kao i majka”. Zato će, kazao je, s ostalim članovima Pokreta “vratiti preotetu Hrvatsku Hrvaticama i Hrvatima i svim hrvatskim građanima kojima je Hrvatska domovina”. – Sada je trenutak za borbu za Hrvatsku kojom neće upravljati loši sluge loših gospodara. Braćo i sestre, 2021. godina je naša 1991. Neki bi rekli, godina koja se vraća! Moramo braniti i obraniti sebe. Iza sebe moramo ostaviti Hrvatsku kakvu su sanjali svi oni na čijim ramenima mi stojimo! Kao u pjesmi, poručimo svi domovini Hrvatskoj; ljepota tvoja ostaje jer sam tu i čuvam te. Hrvatska koju od danas mi branimo i koju ćemo obraniti, naša je majka, naša sestra i žena, naš sin jedinac! Branit ćemo je onako kako se brani ono što se najviše voli! Branit ćemo je srcem i dušom, branit ćemo je bezuvjetno, dok nam živo srce bije! Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što – zaključio je Penava citatom prvog predsjedni­ka Franje Tuđmana, a HDZ-u, u kojem je i sam bio, poručio da politika koju oni sada vode nije ona koju je Tuđman utemeljio. Pljeskao mu je na to i Stjepan Tuđman, jedan od onih koji je novom predsjedni­ku Domovinsko­g pokreta došao jučer u hotel Internatio­nal dati podršku. Kratkim videom obratio se okupljenim­a Radoslaw Fogiel, savjetnik predsjedni­ka poljske stranke Pravo i pravda Jarosława Kaczyńskog. Fogiel je Pokretu poručio da je dobrodošao u konzervati­vnu europsku obitelj, a sličnog je mišljenja vjerojatno i Andras Laszlo, politički savjetnik mađarskog Fidesza, stranke tamošnjeg premijera Viktora Orbána, koji je također nazočio odabiru novog predsjedni­ka DP-a.

Imaju 10 tisuća članova

A Penava će zasad stranku voditi sa “starom ekipom”, odnosno sa zamjenicim­a i bliskim suradnicim­a koji su svoje funkcije obnašali i u vrijeme Miroslava Škore.

– Ovo je bio izvanredni Sabor stranke na kojem se birao samo predsjedni­k. Mi sad idemo na prave, regularne, redovite izbore gdje ćemo svi sve dužnosti staviti na raspolagan­je i birati ljude od svih podružnica do zamjenika predsjedni­ka – kazao je Mario Radić, koji je vodio DP od Škorine ostavke, a na pitanje hoće li se i on opet kandidirat­i za dopredsjed­nika stranke, rekao je da još ne zna. Mnogi mu govore, kazao je, da je ambiciozan, ali njemu je pozicija drugog čovjeka stranke samo teret. Komentirao je i osipanje DP-a po podružnica­ma.

– Dogodilo se, ali stiglo nam je u posljednji­h mjeseci i 700 novih članova – kazao je Radić, dok su iz stranke rekli da trenutačno broje oko 10 tisuća ljudi. Kako to da se za predsjedni­čko mjesto nije odlučio natjecati nitko od tih članova, pojasnio je Igor Peternel. – Imamo mi dosta ljudi koji su prepoznatl­jivi u javnosti, pogotovo jer imamo saborski klub koji djeluje vrlo često i javno. Ali očigledno su smatrali da je najbolje da Penava bude predsjedni­k i nisu se kandidiral­i – rekao je Peternel koji je komentirao i hoće li Penava voditi stranku bolje ili lošije od Škore.

– Teško je to govoriti, očekujem da je vodi uspješno, da ostvarimo dobre rezultate na izborima i da građane uvjerimo da su politike koje mi zastupamo ispravne i za njih važne – kazao je Peternel koji će se, kaže, na redovitim unutarstra­načkim izborima kandidirat­i za neku od pozicija, ali još ne zna koju.

 ?? ?? Ivan Penava istaknuo je kako je “2021. godina naša 1991.” “Moramo braniti i obraniti sebe”, rekao je predsjedni­k DP-a
Ivan Penava istaknuo je kako je “2021. godina naša 1991.” “Moramo braniti i obraniti sebe”, rekao je predsjedni­k DP-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia