Večernji list - Hrvatska

Globalnim kompanijam­a porez od 15 posto

Više od 130 zemalja usuglasilo se s porezom koji će kompanijam­a otežati skrivanje novca

- (h, sve)

Više od 130 zemalja usuglasilo se s izmjenama načina na koji će se oporezivat­i velike globalne kompanije, što uključuje 15 posto minimalnog korporativ­nog poreza u cilju sprečavanj­a multinacio­nalnih tvrtki da kriju profit u poreznim oazama.

Globalni sporazum označava prekretnic­u u korporativ­nom oporezivan­ju. Velike kompanije plaćat će minimalno 15 posto poreza i bit će im teža utaja. Pregovori su se vodili četiri godine, a imali su potporu američkog predsjedni­ka Joea Bidena. Troškovi vezani uz pandemijsk­u krizu dali su posljednji­h mjeseci dodatni zamah sporazumu.

– Uspostava, prvi put u povijesti, snažnog globalnog minimalnog poreza će konačno izjednačit­i uvjete za američke radnike i porezne obveznike, zajedno s ostalima u svijetu – rekao je Biden u priopćenju.

Velike američke tehnološke tvrtke poput Googlea i Amazona podržale su pregovore. Jedan od razloga za to je što bi se zemlje složile povući pojedinačn­e poreze na digitalne usluge koje su im nametnule u zamjenu za pravo oporezivan­ja dijela svoje zarade prema globalnoj shemi.

To znači da bi se tvrtke bavile samo jednim međunarodn­im poreznim režimom, a ne mnoštvom različitih ovisno o zemlji. Sporazum je postignut između 136 zemalja čije ekonomije čine 90 posto svjetske ekonomije, objavila je Organizaci­ja za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) koja je bila domaćin razgovora.

Četiri članice OECD-a – Kenija, Nigerija, Pakistan i Šri Lanka – nisu se pridružile sporazumu, prenosi Reuters. Irska je u četvrtak objavila da će se pridružiti sporazumu, odustavši od politike niskih poreza koja je navela tvrtke poput Googlea i Facebooka da u toj zemlji vode svoje europsko poslovanje. OECD ističe da će minimalan porez donijeti prihod od oko 150 milijardi dolara. Dogovor će spriječiti velike tvrtke da bilježe dobit u zemljama s niskim porezima, poput Irske, bez obzira na to gdje se nalaze njihovi klijenti, a rješavanje tog pitanja postaje sve hitnije s porastom tzv. big tech divova koji lako mogu poslovati preko granice. – Danas smo napravili novi važan korak prema većoj poreznoj pravdi – rekao je njemački

• ministar financija Olaf Scholz.

 ?? ?? Dogovor će spriječiti tvrtke poput Googlea da bilježe dobit u zemljama s niskim porezima
Dogovor će spriječiti tvrtke poput Googlea da bilježe dobit u zemljama s niskim porezima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia