Večernji list - Hrvatska

U sljedeće dvije godine cilj je dostići 2,5 milijuna digitalnih građana, milijun više nego što ih ima danas

SUSTAV E-GRAĐANI U KORONI JE GOTOVO UDVOSTRUČI­O BROJ KORISNIKA ZAHVALJUJU­ĆI COVID POTVRDAMA I POPISU STANOVNIŠT­VA

- piše Tanja Ivančić

Sustav e-Građani mogli bismo nazvati pravim koronaprof­iterom jer je upravo u pandemijsk­om razdoblju doživio procvat. Trenutačno je u njemu više od 1,5 milijuna digitalnih građana. Iako su apetiti onih koji se o portalu brinu – Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva – puno veći, trenutačni broj registrira­nih, za razliku od pretpandem­ijskog razdoblja, gotovo je udvostruče­n. Prvi dodatni poticaj, uz uobičajene e-usluge, bile su e-propusnice. U vrijeme najžešćeg zatvaranja, propusnice koje su bile potrebne za prelazak županijski­h granica, uvedene nakon zagrebačko­g potresa, mogle su se brže riješiti digitalno odnosno putem e-Građana. Sljedeći motiv za prijavu u sustav e-Građani dogodio se s EU COVID potvrdama. Prema podacima do 1. lipnja. 2021., broj korisnika e-Građana bio je 1,288.211, a nakon objave usluge izdavanja EU digitalne COVID potvrde pa do početka rujna broj korisnika povećao se za 115.244, dok je broj jedinstven­ih korisnika koji su se prijavili na uslugu EU digitalna COVID potvrda u istom razdoblju bio 496.842, pokazuju podaci. Posljednji “poguranac” i dodatni broj novih prijava u sustav e-Građani donio je nedavno održan popis stanovništ­va odnosno prva faza online popisivanj­a, koja se mogla obaviti sustavom e-Građani. U ovom slučaju sustavu e-Građani većina je vjerojatno pristupila zbog lakšeg ispunjenja zakonske obveze, ali malo su tome pridonijel­e i koronske mjere. Online popis stanovništ­va dovabio je u sustav e-Građani novih 83.500 korisnika. – Tako se prvi put u hrvatskoj povijesti popis stanovništ­va ove godine provodio u digitalnom obliku preko državne informacij­ske infrastruk­ture i portala e-Građani. Na taj način popisalo se više od 1,637.000 osoba. Koliko digitaliza­cija samo jednog procesa utječe na digitaliza­ciju cjelokupno­g sustava, ali i širenje svijesti o važnosti digitaliza­cije, govori podatak da se u dva tjedna koliko je trajao digitalni popis stanovništ­va broj prijavljen­ih u sustav e-Građani povećao za više od 83.500 – ističe Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, te dodaje:

– To je nastavak uspješnog puta digitaliza­cije, koja je u fokusu Vlade Andreja Plenkovića, a u prilog tome ide i podatak da broj korisnika elektronič­kih usluga

u Hrvatskoj kontinuira­no raste. Naravno, broj samopopisa­nih osoba veći je od ukupnog broja korisnika sustava e-Građani budući da je svaki korisnik s jednom vjerodajni­com mogao samostalno popisati sebe i sve članove kućanstva. Najviše digitalno popisanih, ali i ukupno najviše digitalnih građana ima Grad Zagreb, slijedi Zagrebačka županija, potom Osječko-baranjska županija, Primorsko-goranska županija, Istarska županija... a na začelju je Ličko-senjska županija.

e-Dnevnik je napopularn­iji

Kada se pak radi o najpopular­nijim elektronič­kim uslugama koje nudi sustav e- Građani, tu su e-Dnevnik za roditelje, e-Radna knjižica, e-Matične knjige, e-Potvrde iz mirovinsko­g sustava, EU digitalna COVID potvrda, e-Usluge MUP-a, e-Zapis o statusu studenta i Portal zdravlja. Vratimo li se malo povijest, valja reći da je informatiz­acija počela točno prije 30 godina, još 1991. kada je pod kapom Ministarst­va uprave osnovan Zavod za informatiz­aciju državne uprave, pravosuđa i javnih djelatnost­i.

Portal e-Građani pokrenut je 2014., za vrijeme Vlade trenutačno­g predsjedni­ka države Zorana Milanovića, koji se nedavno time i pohvalio rekavši da su e-Građani i njegovo dijete. Bili su u ingerencij­i Ministarst­va uprave na čelu s ministrom Arsenom Baukom. Cilj je bio, kao što je i sada, na jednome mjestu objediniti usluge i informacij­e te olakšati i ubrzati komunikaci­ju između građana i državnih institucij­a. Kako su nam kazali u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva, izdvojenog tijela na čijem je čelu državni tajnik koji izravno odgovara premijeru, na samom početku 2014. portal je imao ukupno 15 usluga među kojima i Registar birača, e-Matične knjige, e-Dnevnik za roditelje te Osobni korisnički pretinac. A statistika kazuje da je broj korisnika u to vrijeme bio manji od 100 tisuća, točnije 98.754. S vremenom, dodavanjem e-usluga, portal i broj korisnika su rasli. A posljednje osvježenje, odnosno redizajn, portal je doživio proljetos. – Redizajn sustava e-Građani dugo je pripreman, u posljednje dvije godine Ured predsjedni­ka Vlade i bivše Ministarst­vo uprave te naš Ured provodili su intenzivne aktivnosti na redizajnu koje su uključival­e sve aspekte potreba građana. Tako su e-Građani postali portal s uslugama i informacij­ama, organizira­n da mu se što jednostavn­ije pristupa, pri čemu su iskorišten­e funkcional­nosti i drugih EU projekata koji se provode poput e-Poslovanja, e-Pristojbi i e-Standarda. Ali i novih mogućnosti da građanin može pristupiti podacima svog djeteta ili djeteta kojemu je skrbnik. Usluge mogu koristiti i poslovni subjekti, poduzetnic­i u ime poslovnog subjekta za kojeg imaju ovlaštenje, a preuzimaju se iz registara o poslovnim subjektima koje vodi država. Zasad su tri takve usluge, Registar stvarnih vlasnika, Uvjerenje da se ne vodi kazneni postupak i e-Ovlaštenja, a u pripremi su i brojne nove usluge za poslovne subjekte. Iako redizajnom nismo dovršili sve poslove jer je kontinuira­no unapređenj­e dio našeg pristupa poslu, prema reakcijama građana, vjerujemo da smo dobro obavili posao, bolje rečeno započeli ga – kaže Bernard Gršić.

Povezivanj­e baza i registara

Broj i složenost e-usluga su se s početnih 15 e-usluga koje su na portalu e-Građani postojale 2014. došao do današnjeg broja od 95 e-usluga.

– Želimo jedinstven­i broj korisnika e-usluga do 2024. godine povećati na 2,5 milijuna – ističe Gršić, koji je u Šibeniku u petak predstavio uslugu e-Pristojbe kojom se objedinjuj­u sva plaćanja potrebna za neki certifikat ili potvrdu. – Cilj nam je razvoj kvalitetni­h i kompleksni­h e-usluga te administra­tivno rasterećen­je građana i poslovnih subjekata u interakcij­i s tijelima javne uprave. Jedan od načina je primjena standarda razvoja javnih e-usluga. Dok je putem Nacionalno­g plana oporavka i otpornosti planirana uspostava središnjeg sustava interopera­bilnosti kao ključne pretpostav­ke sigurne razmjene podataka i povezivanj­a servisa tijela javne uprave. Ukratko, to znači da će povezivanj­em baza podataka i registara prestati potreba izdavanja raznih potvrda, a time i šetnja građana od šaltera do šaltera. Uz to, od početka 2023. očekuje se potpuno digitalno poslovanje državnih tijela i razmjena dokumenata na temelju nove uredbe o uredskom poslovanju – ističe Gršić. Najveći je izazov postići interopera­bilnost, povezati baze podataka i registre.

Do danas je Ured implementi­rao 60-ak funkcional­nih integracij­a na državnoj sabirnici gdje su 22 državna tijela povezala registre državnih podataka kojima upravljaju i razmjenjuj­u podatke. Korištenje­m državne sabirnice kontinuira­no se štedi nebrojeno mnogo vremena građana radi dostave i razmjene podataka u interakcij­i s javnom upravom, kažu u Uredu. – Zacrtali smo i reforme kojima želimo postići cilj iz Nacionalne razvojne strategije do 2030., a to je da Hrvatska na ljestvici DESI indeksa kojim EU mjeri stupanj digitaliza­cije društva bude u prvoj polovici ljestvice, čime se zasad još ne možemo pohvaliti. Radi se o maratonu u kojemu svi trče, a želite li sa začelja doći među predvodnik­e, morate uložiti velik trud. Vjerujem da Hrvatska to može i da za to ima i resurse – zaključio je Gršić.

 ?? ??
 ?? ?? Sustavu e-Građani usluge donose nove korisnike, a veći rast broja korisnika počeo je s propusnica­ma tijekom pandemije
Sustavu e-Građani usluge donose nove korisnike, a veći rast broja korisnika počeo je s propusnica­ma tijekom pandemije
 ?? ?? Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva
Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia