Večernji list - Hrvatska

Što se sve viče, suci su nam još i dobri

- Piše Mladen Miletić

Nisu repovi za sucima i nogometnim suđenjima neka hrvatska posebnost. I vani je toga koliko hoćete. Pioli je pljeskao u lice Çakiru i vikao: “Compliment­i, signore!” Simeone je rekao: “Na Piolijevu mjestu, i ja bih poludio.” Kralj zabave ipak je ostao Mourinho. “Ako nakon ovakve utakmice vi mene pitate o nogometu, a ne o suđenju, onda se talijanski nogomet prilično promijenio otkako me nije bilo”, rekao je novinarima nakon poraza u rimskom derbiju. E sad, treba li kazniti Mourinha? Ili nagraditi ga za dobru sprdnju? Ionako mu to već godinama ide bolje od rezultata.

Ali, zašto i sucima ne dati u zadatak javnu riječ? A ne i njih i sve nas maltretira­ti nekakvim kodeksom pa se opet dogodi Bebek? Nijemci su to na vrijeme shvatili. Tko je pratio, mogao se i dobro nasmijati. Jedan je podijelivš­i devet žutih i tri crvena kartona dobro rekao: “Pa morao sam i ja dati neki svoj pečat utakmici.” Na pitanje zašto je Lehmannu dao žuti, Bernd Heymann odgovorio je: “Pa nisam odmah mogao dati crveni.” Sjećate se Ursa Meiera? Čudi li vas da je baš taj švicarski diletant autor sljedeće izjave: “Mi smo programira­ni da sudimo samo ono što vidimo. To je obična glupost, nekad moraš dosuditi i ono što ne vidiš.” O, pa sad je jasnije što nas je snašlo s Newcastleo­m. Pazite, govorimo o dobro plaćenoj gospodi. Svakom bundesliga­škom sucu zajamčeno je 60 tisuća eura po sezoni, a ako već ima pet godina staža, i dodatnih deset tisuća. Joj da, i pet tisuća za svaku odsuđenu dodatno. Kako je rekao onaj u Kenguru? “Pa za te pare, ja bih da me cijeli stadion...”

Kako u taj kontekst dovesti našu “bokčiju” koja sudi za manje od 400 eura po tekmi, i to ako je glavni? A imaju što i čuti na svoj račun. I doživjeti. Bruno Marić danas im je šef, a 2016. jedva je preživio atentat metalnom šipkom u jednom stobrečkom restoranu. Aktualni Ivan Bebek obavio je solidan posao 2018. na utakmici Hajduk – Lokomotiva (3:0) kada je prvo verbalno, a onda i fizički napadnut ispred diskoteke u Sinju. A napadač nije bio Šika, pouzdano. Mario Zebec već je loše odsudio finale Kupa u Vinkovcima 2019. pa ga je i prije komisije “ocijenio” jedan navijač Hajduka polivši ga u kafiću vinom i mineralnom, bez računa, dakako.

Tko želi biti milijunaš, svakako ne treba u nogometne suce. Nema dvojbe da se suđenje s VAR-om popravilo, ali i centrala pogriješi, a gdje neće čovjek? Pogotovo ako puno radi, a kako onih najboljih i nemamo previše, imaš osjećaj da se iz vikenda u vikend vrti pet-šest istih lica. Tko to ne može razumjeti, možda bi radije da se svi upru u ime jednog kluba? Pa brige nema. Nekako je dojam da i dalje vrijedi ona – što si manji klub, teže će ti pomoći. A sucima pomoći mogu i drugi akteri “teatra”. Mišković je, recimo, nakon pobjede u Velikoj Gorici javno priznao da je domaćin oštećen u nadoknadi za jedanaeste­rac, što je vjerojatno prvi takav slučaj u našem nogometu i šire. Črnko nije digao galamu, iako mu se, realno, ne bi moglo zamjeriti. I to su neki dobrodošli civilizaci­jski pomaci.

Ima i druga strana, naravno. Gdje je odgovornos­t samih “predstavni­ka javnosti”, kako nas se nekad tituliralo, za napisano ili izrečeno? Ako ti je svaka odluka kontra tvojih krađa, onda si za komentare ispod, a ne za glavni tekst.

Bilo je i toga da se napiše kako je Zebec dao žuti za ono što je “trebao biti” lom noge. Kad bi se na licu mjesta uzimalo u obzir i takve otegotne okolnosti u vidu neostvaren­ih scenarija, pa još i medicinsku dokumentac­iju, utakmice bi trajale kao suđenje Horvatinči­ću! I ovako je HNL možda rekorder u Europi po pitanju trajanja dvoboja. Kvragu, tko se nije napadački izrazio u devedeset, teško će i u 101. minuti. Situacija je na rubu pucanja, ne samo kod nas. Što pandemija, što cijene, i čovjek pljune Guardiolu na Anfieldu. Kraj svih tih epidemiolo­ških mjera, molim vas! Navijači su u Francuskoj već pet puta prekidali utakmice, a sezona je tek počela. Dodajte na to kulise Balkana i dobit ćete ovo što nikad nismo imali. Da cijeli Poljud viče “ubij Bebeka”, da se Gradskim vrtom ori “Pajaču, cig..e”, a o onome na Bjeličin račun bolje i ne trošiti riječi. Ako je tako, bolje onda zatvoriti tribine. Zaraza je, znate, opasna. Istina, ne treba zaboraviti da je narod oduvijek, naročito prije Facebooka, i dolazio na nogomet ispucati se, izgalamiti ono što ne može reći kod kuće, šefu u uredu ili protiv partije na vlasti. Ali valjda i u tome treba imati mjeru.

Nego, što bi bilo da nama dođe Çakir i presudi kao Milanu? Ništa, orilo bi se “Çakire, čakija!” Ni prijevod mu ne bi trebao, a dalo bi se i uglazbiti. U duhu vremena...

VAR je svakako popravio suđenje, ali i centrala pogriješi, a gdje neće čovjek! Tko to ne želi prihvatiti, možda bi radije da se svi upru u ime jednoga kluba...

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia