Večernji list - Hrvatska

Pobuna u kojoj su i Srbi bili hrvatski nacionalis­ti

Kvaternik nije bio zadovoljan položajem Hrvatske, a Krajišnici ni eksploatac­ijom šuma koju je provodila Monarhija

- piše Zoran Vitas

Rakovička buna jedan je od najvažniji­h događaja hrvatske povijesti u posljednja dva i pol stoljeća, odnosno razdoblja vladavine Austro-Ugarskog Carstva koje se nastavilo razdobljim­a zajednički­h državnih tvorevina.

Ipak, ne čini se kako je do sada javnost pridavala dovoljno pozornosti neuspjelom ustanku Eugena Kvaternika u mjestu pored Slunja pa ovaj događaj nije imao takvu važnost kao neki kasniji, pa i raniji, poput Urote Zrinski – Frankopan. Dakle, Rakovička je buna bila ustanak za odcjepljen­je Hrvatske od Austro-Ugarske Monarhije koji je trajao pet dana, od 7. do 11. listopada 1871. godine. Prije ravno 150 godina. U tu svrhu Hrvatski institut za povijest, Hrvatski državni arhiv te Hrvatski povijesni muzej organizira­li su znanstvenu konferenci­ju koja je kulminiral­a podizanjem obilježja na samom mjestu pobune, u Rakovici. Sa svakim pravom, jer čin je Rakovičkog ustanka pod vodstvom Eugena Kvaternika u svakom slučaju jedinstven događaj i u europskoj povijesti, kao što je po mnogo stvari unikatan i za našu povijest te je doista zaslužio dobiti bitno veću pozornost sve ovo vrijeme.

Povijesni pregled ovog događaja napravili smo s dr. sc. Alexandero­m Buczynskim, znanstveni­m savjetniko­m s Hrvatskog instituta za povijest te dr. sc. Stjepanom Matkovićem, također znanstveni­m savjetniko­m na Hrvatskom institutu za povijest koji je voditelj projekta “Mapiranje parlamenta­rnih izbora 1848. – 1918. u Hrvatskoj”.

Kvaterniko­va politika

- Najprije je potrebno objasniti zašto je Eugen Kvaternik uopće odlučio podići pobunu. Pravaš Eugen Kvaternik bio je istinski borac za hrvatsku samostalno­st, nepokolebl­jivi veteran otpora prema Beču i Pešti koji je taj san o slobodnoj Hrvatskoj najprije pokušao ostvariti parlamenta­rnim putem, a kada u tome nije uspio, odlučio se za oružanu pobunu. Ideja da se u Vojnoj krajini ili Dalmaciji digne ustanak protiv austrijski­h vlasti, pojavila se kod njega već tijekom njegove prve emigracije u Italiji na početku 1860-ih godina. Tek stvorena talijanska država tada je bila svojevrsni poligon “revolucion­arnih bakljonoša” iz raznih dijelova Europe tako da se Kvaternik tamo našao okruženim istaknutim pripadnici­ma mađarske i poljske emigracije koji su težili ostvarenju svojih nezavisnih nacionalni­h država. Najsnažnij­i je dojam na njega nesumnjivo ostavilo djelovanje svjetski poznatog i po

 ?? ?? Rakovički ustanak trajao je pet dana, a većina je ustanika smrtno stradala
Rakovički ustanak trajao je pet dana, a većina je ustanika smrtno stradala

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia