Večernji list - Hrvatska

Napad američkih “domoljuba” na Capitol Hill u trileru objavljeno­m 2019. godine

- Piše Bojana Radović

Stigao nam je i novi nastavak uzbudljive sage o disleksičn­om detektivu Willu Trentu i njegovoj djevojci Sari Linton, briljantno­j liječnici, koja pomaže policiji Atlante riješiti najteže zločine. Nastavak je to koji čitatelja doslovno “izuje iz cipela”. No na početku ove priče važno je reći da je Karin Slaughter roman “Posljednja udovica” (Znanje, urednica Danijela Živković Rumbak, prijevod Miloš Đurđević) objavila 2019. godine. Zašto je vremenske odrednica toliko važna? Zato što je u njemu opisala napad američkih “domoljuba” na Capitol Hill, ali Capitol Hill Geogrie, a ne onaj u Washington­u, gdje se taj napad u siječnju 2021., pred TV kamerama i (zgroženim) očima cijelog svijeta doista i dogodio.

Autorica ovdje kroz uzbudljivi triler zapravo tematizira tzv. domaće teroriste, Amerikance koji se “prodaju” ne samo za jedine već i najveće domoljube, ljude koji žele SAD vratiti na “tvorničke postavke”, ravno u novi građanski rat. Njihov je ideal života u 21. stoljeću početak SAD-a, ono što su u Ustav upisali osnivači, ali pritom je riječ o posve neobrazova­nim ljudima koji ne samo da ne znaju što u Ustavu piše nego ih to zanima tek kao parola s kojom će manipulira­ti drugima. U ovom romanu jasno je napisano kakve su posljedice takvih misli i djela. A one su razarajuće, počevši od bombi koje će eksplodira­ti u kompleksu sveučilišt­a i sveučilišn­e bolnice, sve do najuže obitelji tih istih ljudi.

Stoga je “Posljednja udovica” mnogo više od krimića, mnogo dublje od uzbudljive priče o novom slučaju neprilagođ­enog detektiva. Treba je pročitati, jer sličan smo razvoj događaja, čak i glavne junake tih događaja, već vidjeli. Tako ovaj roman postaje jedan u nizu dokaza na temu koliko je naš svijet postao krhko i izloženo mjesto, i to doslovno za sve: od malenih djevojčica koje vole svoje očeve zvijeri do vrhunskih znanstveni­ca koje neće biti u stanju sačuvati zdrav razum u takvom okruženju u kojem uvijek prvo stradavaju najranjivi­ji – žene i djeca.

 ?? ?? Triler; Autorica: Karin Slaughter; Znanje, 119 kn
Triler; Autorica: Karin Slaughter; Znanje, 119 kn
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia