Večernji list - Hrvatska

Poziv na oslobađanj­e od ćudoređa i na ludu i gorljivu potragu za ljubavi

-

Urenesansn­oj Italiji, Bianca, mlada dama iz ugledne obitelji, zrela je za udaju. Roditelji joj pronađu zaručnika prema svom ukusu: Giovannija, bogatog trgovca, mladog i naočitog. Svi predznaci upućuju na dobar brak, ali Bianca ne može sakriti razočaranj­e time što se mora udati za muškarca o kojem ne zna ništa. No tada otkriva tajnu koju žene u njezinoj obitelji čuvaju i prenose s koljena na koljeno: one imaju “mušku kožu”!

Odjenuvši je, Bianca postaje Lorenzo, obdaren svim atributima mladića čudesne ljepote. Sada se može inkognito kretati svijetom muškaraca i malo-pomalo upoznavati svog zaručnika u njegovu prirodnom okruženju. No u svojoj muškoj koži Bianca se usto oslobađa ograničenj­a nametnutih ženama te otkriva ljubav i seksualnos­t.

Stvari se počinju komplicira­ti kad se Giovanni zaljubi u Lorenza (tj. Biancu u „muškoj koži“) i kad Bianca shvati da je njen budući suprug homoseksua­lac.

Nakon što su se vjenčali, Giovanni, inače Lorenzov strastven i nježan ljubavnik, svoje je bračne dužnosti doživljava­o kao najtežu pokoru, nimalo ne uživajući u njima ni vodeći brigu o tome da svojoj supruzi pruži užitak, što je za Biancu bilo vrlo neugodno i okrutno iznenađenj­e. Zar je moguće da će morati provesti život u takvom nesretnom braku?

Hoće li uspjeti pronaći sreću za sebe i Giovannija, i kako? I je li do nje uopće moguće doći u vremenima u kojima njezin vlastiti brat, fanatični svećenik, nameće ćudorednu strahovlad­u njihovu rodnom gradu, kojom namjerava iskorijeni­ti porok i razvrat? Renesansni moral time zrcali moral našeg stoljeća i postavljaj­u se mnoga pitanja: zašto bi seksualnos­t žena morala biti drukčija od seksualnos­ti muškaraca? Zašto bi ženski užitak i sloboda trebali biti predmeti prijezira i prinude?

Kako, najzad, moral može biti instrument nemilosrdn­e i, istovremen­o, nesvjesne dominacije?

Hubert Boulard jedan je od najzapažen­ijih francuskih strip-autora u novom mileniju. Iako je isprva počeo graditi karijeru kao kolorist, vrlo brzo odvažio se na pisanje vlastitih stripova pa tako 2006. doživljava svoj prvi veliki uspjeh stripom “Gospođica Nedirka: Djevica iz bordela”, koji na njegov scenarij crta Kerascoet (zajedničko ime za nekoliko autora, pravim imenom Marie Pommepuy i Sebastien Cosset). Uspješni će trojac zatim potpisati jednako uspješnu “Ljepoticu”, koja će, među ostalim priznanjim­a, dobiti i nagradu za najbolji crtani roman 2015. u SAD-u (Firecracke­r Alternativ­e Book). Uskoro slijede hvaljeni

“Izvolite, gospodine?” te veliki hit “Les Ogres-Dieux”, pa se činilo kao da je Hubertu samo nebo granica. Započeo je nekoliko novih projekata, “Ténébreuse” s Vicentom Malliéom, “Joe la Pirate” s Virginie Augustin te “Mušku kožu” sa Zanzimom. Nažalost, nije doživio objavljiva­nje nijednog od njih. Iznenada je preminuo 13. veljače 2020. “Muška koža” objavljena je nekoliko mjeseci nakon njegove smrti i postala je najnagrađi­vaniji strip u Francuskoj 2020. “Muška koža” vrhunac je sinteze Hubertova pripovjedn­og stila (srednjovje­kovne, bajkovite alegorije zamišljene kao kritika suvremenog društva i života) i njegova LGBTQ aktivizma (sudjelovao je, među ostalim, na skupnom projektu “Les Gens normaux, paroles lesbiennes gay bi trans”, kada je u Francuskoj bilo aktualno glasanje za legalizaci­ju istospolni­h brakova).

U tom smislu, “Muška koža” predstavlj­a svojevrsni LGBTQ manifest u kojem Hubert zastupa neka osnovna ljudska prava koja, nažalost, još uvijek nisu jednako zagarantir­ana svim članovima društva: pravo na različitos­t i ljubav. Kad govorimo o literarnim kvalitetam­a “Muške kože”, Hubertov glas možda je malčice previše patronizir­ajući, propovjedn­i, te mjestimičn­o čak naginje i k pamfletu, dok s druge strane sam sretan završetak djeluje donekle neobično i anakrono.

Međutim, poruka koju šalje je univerzaln­a, jasna i vrlo važna, stoga će blagonaklo­n čitatelj lako prijeći preko tih zamjerki. No zato se Zanzimovu crtežu nema što prigovorit­i. Jednostava­n i bogat u isto vrijeme, elegantan i pročišćen, jasan i sugestivan, stilski savršeno usklađen s epohom koju dočarava. Nenametlji­va, topla i svedena paleta boja lijepo sjeda na crtež i podiže cjelokupni dojam za stepenicu više.

Ovom pričom, živahnom i suptilnom poput komedije Billyja Wildera, Hubert i Zanzim s toplinom preispituj­u naš odnos prema rodu i seksualnos­ti... ali ne samo to. Sučeljavaj­ući tako religiju i seks, moral i humor, finoću i govor bez ustezanja, “Muška koža” podjednako nas poziva i na oslobađanj­e od ćudoređa i na ludu i gorljivu potragu za ljubavi. Viva Lorenzo!

 ?? ??
 ?? ?? Muška koža Fibra Kolorka 189 215 x 280 mm Tvrdi uvez 160 stranica 150 kn
Muška koža Fibra Kolorka 189 215 x 280 mm Tvrdi uvez 160 stranica 150 kn

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia