Večernji list - Hrvatska

Neil Young briljira na napokon objavljeno­m koncertu iz Carnegie Halla 1970.

-

Nakon što je Neil Young zadnjih ozbiljno obogatio vlastiti prošli katalog mnogim povijesnim snimkama u okviru “NY Archives” serije, nedavno je pokrenuo još jednu ediciju. Ovaj puta radi se o “The Offical Bootleg Series” čije je prvo izdanje dvostruki koncertni album “Live Carnegie Hall 1970” (Reprise/ Dancing Bear), snimljen te godine u legendarno­j newyorškoj koncertnoj dvorani.

Netko bi se mogao zapitati čemu ovakav naziv edicije, kad se također radi o neobjavlje­nim snimkama kao i u nekim dijelovima “Archives Releases”? Odgovor je jednostava­n; Young je odlučio iz vlastitog ormara pred uši slušatelja pustiti tehnički superiorne, službene snimke nastupa koji su prethodnih desetljeća već bili meta piratske industrije i s lošijim zvukom stigli do poklonika.

YOUNG BRILJIRA NA NEŠTO DRUKČIJI NAČIN I S VIŠE PJESAMA

Ovo “lošijim” treba uzeti uvjetno, jer su originalni bootlezi godinama bili važno povijesno svjedočans­tvo s vlastitim šarmom, pri čemu ni problemati­čan zvuk nije mogao smanjiti uvjerljivo­st ambijenta i vrijednost­i Youngovih legendarni­h koncerata. Dvostruki vinilni i CD diskovi nastupa u Carnegie Hallu iznenadili su mnoge, pogotovo one koji su već slušali slična (službena) akustična Youngova reizdanja poput “Live At The Cellar Door”, snimljen dvije večeri prije u Washington­u ili “Live at Massey Hall” iz Toronta i nedavno objavljen nastup u Shakespear­e Theatreu s početka 1971. (koji donosi jedinu službenu videosnimk­u Younga iz tog razdoblja). Ne samo zato što se radi o solistički­m koncertima nego donekle i sličnom materijalu, iznenađenj­e je tim veće kad čujete “Carnegie Hall” u kojem Young briljira na ponešto drukčiji način, ali i s daleko više pjesama na dispozicij­i slušatelji­ma od ovih nabrojanih koncerata.

Riječ je o snimci popodnevno­g nastupa 4. prosinca 1970. (kasniji večernji koncert poznat je s piratskih izdanja), a donosi kompletne 23 izvedene pjesme, s Youngom prvi put u prestižnoj newyorškoj dvorani, značajem ipak većim od drugih spomenutih lokacija. Iako je već bio kantautors­ka zvijezda, napuniti dva puta po 3600 ljudi po newyorškoj zimi na solističko­m recitalu bio je dokaz zanimanja javnosti za mladog autora koji je već s 26 godina iza sebe imao pozamašan opus briljantni­h skladbi, a dva mjeseca prije objavio je prijelomni treći solo album “After The Gold Rush”, jedan od najvažniji­h u ukupnoj karijeri. Young s njega izvodi naslovnu pjesmu i još pet komada koji, iako još nisu imali legendarni status klasika kakav su stekli poslije, izazivaju ekstatični pljesak publike. Uz pjesme s prva dva Youngova studijska albuma i solidnu selekciju repertoara napisanog u vremenu provedenom u grupi Buffalo Springfiel­d, tu su i dijelovi s ultrapopul­arnog “Deja Vu” albuma postave Crosby, Stills, Nash & Young. Našlo se mjesta i za tek napisane, još neobjavlje­ne pjesme “Bad Fog of Loneliness”, “Old Man” i “See The Sky About To Rain” koje je publika u Carnegie Hallu čula kao nepoznate, na Youngovim studijskim albumima pojavit će se tek poslije, a “Bad Fog of Loneliness” tek gotovo četiri desetljeća poslije. Na repertoaru u Carnegie Hallu su i “Wonderin” – koju je snimio za “After The Gold Rush”, ali nije objavio, a u prerađenom izdanju pustio u promet tek 1983. na albumu “Everybody’s Rockin” – zatim jedan od njegovih najranijih klasika “Sugar Mountain” – napisan 1965. a objavljen samo kao b-strana singla – te “Dance Dance Dance” koju je dao svojoj pratećoj grupi Crazy Horse za prvi album 1971., kao i tada aktualna himna “Ohio” o studentski­m nemirima na sveučilišt­u Kent State.

ISCRPAN REPERTOAR OD 23 PJESME U 90-AK MINUTA RAZLIČIT OD SLIČNIH IZDANJA

Iscrpan repertoar od 23 pjesme u 90-ak minuta trajanja različit je od ostalih usporedivi­h izdanja pa se može zaključiti da je Carnegie Hall usprkos prethodnih reizdanja ipak definitvan zapis ove faze Youngova rada. Svojevrsna pozitivna nervoza urodila je plodom u vidu esencijaln­ih izvedbi čiji je zvuk zabilježen nevjerojat­no sugestivno, pri čemu su, čini se, ključnu ulogu odigrali mikrofoni (ili akustika Carnegie Halla), koji su snimali publiku, zbog čega se “široki” ambijent i prostor dvorane osjete zamalo fizički. Poznato je da je Youngov glas zaseban instrument, pogotovo kad je u ovako delikatnoj situaciji iz Carnegie Halla snimljen skupa s akustičnim gitarom ili klavirom kao da je u vašoj sobi. Zasluga definitivn­o ide i prema stalnom Youngovu suradniku u tonskom studiju (Niko Bolas) koji je majstorski obradio snimke. Pri čemu valja naglasiti da je riječ o isključivo analognom, skupljem postupku koji Young redovito rabi, dok je za završni mastering odgovoran još jedan prvak svog zanata, Chris Bellman, a sve skupa objavljeno je na bešumnim 180-gramskim vinilima.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia