Večernji list - Hrvatska

Buča je kraljica jeseni, njezin zaštitni znak, puno više od ukrasa za Halloween

-

Kako u ljeto imamo rajčice kao nositelje sunčanih i lijepih dana i ljeta, tako u jesen imamo buču. Buča je namirnica koju stvarno možemo iskoristit­i na brojne načine, jednako je važna i dobrodošla kao predjelo, glavno jelo ili desert. Buču možemo naći u rižotima, tjestenini ili kao prilog u različitim varijacija­ma. Ovo jesensko povrće ima svoj karakteris­tičan, malo slatkast, delikatan, po svemu jako prepoznatl­jiv okus. Postoji više sorti buče, a na našim su prostorima najzastupl­jenija hokaido, butternut, turkinja i prinčeva kruna. Svaka od njih ima različit okus i teksturu i traži prilagodbu tretiranja u kuhinji. Mi u Theatriumu u jelima s jesenskog menija koristimo sve navedene vrste. Hokaido za juhu, butternut za njoke od bundeve, turkinju za kremu kao prilog, a prinčevu krunu za desert – creme brulée od buče. Naravno, svaku od ovih buča drukčije tretiramo i termički obrađujemo zato što jedna ima veći udio vode u sebi, a jedna je slađa. Kada pripremamo juhu od bundeve, radimo temeljac od buče, pire od pečene buče i još je narežemo na kockice, zatim zapečemo na maslacu i onda sve zajedno blendamo. To je zato što nam je cilj da dobijemo što jači i podatniji okus. U tu juhu još dodajemo i kokosovo mlijeko, a na samom kraju serviramo i pečene bučine koštice te bučino ulje. Preporučuj­em da probate. Ova nas prava jesenska juha odmiče od ljeta, ali nas nepce, opet, baš zbog kokosa, na neki način ipak vraća u lijepe sunčane ljetne dane. Ova je juha idealna da na tren zaboravimo kako vani liju prave, hladne, uporne jesenske kiše.

Njoki od bundeve su njoki kao da ih radimo od krumpira, ali umjesto krumpira dodajemo pire od buče. Ovdje je dosta bitno koju buču koristimo jer kod pečenja buča zna obilno ispustiti tekućinu, zato je preporuka u ovom slučaju koristiti hokaido buču. Ova se buča može iskoristit­i u cijelosti pa će krema biti gusta, kakva je i najbolja. Naravno, kakva bi to jesen bila kada uz njoke od buče ne bismo servirali i veličanstv­ene vrganje? Oduševljen sam ovom gljivom, mirisnim i najdelikat­nijim proizvodom šume. U ovom slučaju radimo umak od vrganja i na kraju, prije serviranja, narežemo na tanko carpaccio od vrganja. Nije nužno stati na vrganjima, ovdje s garantiran­im uspjehom možemo koristiti i druge gljive poput prosenjaka, lisičarke ili crne trube. One će svakako pojačati okus buče i zaokružiti paletu mirisa jeseni.

Buču možemo koristiti i kao prilog raznim glavnim jelima. Na primjer, buču zapečemo i začinimo s malo čilija, a onda dodamo sok od mandarine. Na kraju sve to izblendamo i poslužimo uz steak, goveđi rep, a možemo i uz divljač, zašto ne? Za desert volim koristiti butternut buču i raditi tart ili creme brulée od buče koji onda serviram uz sladoled od vanilije ili neku vrstu džema od šljive.

Buča je kraljica jeseni, njezin zaštitni znak. Može se pripremati tradiciona­lno i jednostavn­o, može i malo ambiciozni­je. Sve je korisnije i bolje nego bespotrebn­o joj izvaditi dušu da bi poslužila samo kao ukras za Halloween.

 ?? ?? Buča je namirnica koju možemo iskoristit­i na brojne načine, za predjelo, juhu, glavno jelo ili desert. Možemo je naći u rižotima, tjestenini ili kao prilog različitim jelima
Buča je namirnica koju možemo iskoristit­i na brojne načine, za predjelo, juhu, glavno jelo ili desert. Možemo je naći u rižotima, tjestenini ili kao prilog različitim jelima
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia