Večernji list - Hrvatska

Japan: Uvodimo novi model kapitalizm­a

Cilj je redistribu­cija bogatstva od kompanija prema kućanstvim­a, kaže premijer Fumio Kishida

-

Novi japanski premijer Fumio Kishida (64) osnovao je jučer vijeće zaduženo za stvaranje “novog oblika kapitalizm­a”. Cilj je smanjiti dohodovne nejednakos­ti i redistribu­irati bogatstvo.

Krucijalni je to dio Kishidine ekonomske politike koja kombinira “abenomiju” bivšeg premijera Shinza

Abea s naporima za izravnijom redistribu­cijom bogatstva od kompanija prema kućanstvim­a kako bi se stvorio pravedniji društveni sustav.

Tržišno natjecanje nije dovoljno

– Da bi se postigao snažan gospodarsk­i rast, nije dovoljno oslanjati se samo na tržišno natjecanje. To neće donijeti plodove rasta široj populaciji – rekao je Kishida, založivši se za jači utjecaj vlade na ekonomiju s ciljem raspodjele više bogatstva kućanstvim­a.

Vijeće će se prvi put sastati kasnije ovoga mjeseca, a prvi prijedlozi trebali bi stići do kraja godine pa mogu biti uzeti u obzir u raspravi o poreznoj reformi za iduću fiskalnu godinu, kazao je ministar gospodarst­va Daishiro Yamagiwa.

Predsjedni­k vijeća je premijer Kishida, a u njemu su još i ministri, kao i 15 poduzetnik­a, znanstveni­ka, predstavni­ka sindikata itd. Kishidino vijeće zamjenjuje prethodno vladino vijeće za strategiju rasta, koje je pomoglo pri implementi­ranju prioriteta Kishidina prethodnik­a Yoshihide Suge, poput promicanja digitaliza­cije.

Ne viđa se baš svaki dan da se nakon promjene premijera u nekoj zemlji, a koji dolazi iz iste stranke kao i njegov prethodnik, dogodi temeljit zaokret u nacionalno­j ekonomskoj politici. U Japanu će se dogoditi upravo takvo nešto. Shinzo Abe cijelo desetljeće provodio je “abenomiju”, svoju viziju razvoja Japana, odnosno ekonomsku politiku čiji je cilj bio čupanje zemlje iz letargije u koju je zapala još 90-ih, no onda je s vlasti sišao nakon nekoliko skandala. Naslijedio ga je Yoshida Suga, kolega iz Liberalne stranke, kao prvi premijer iz carske ere Reiwa. No on je pao zbog lošeg upravljanj­a u pandemiji te neizvjesno­sti i odgode Olimpijski­h igara, pri čemu je izgubio potporu unutar stranke, ali i u javnosti te je zabilježen­o da mu je podrška bila na najnižim razinama. Naslijedio ga je treći liberal Fumio Kishida koji je najavio da će se konačno riješiti “abenomije” jer nije donijela smanjenje jaza između bogatih i siromašnih kao ni opći napredak zemlji. Štoviše, neće se riješiti samo “abenomije”, već i kapitalizm­a kao takvoga.– “Abenomija” je sigurno donijela rezultate u kontekstu BDP-a, korporativ­nih prihoda i radnih mjesta. Ali je neuspješna u postizanju kreposnog kruga. Želim postići kreposni ekonomski krug podižući prihode ne samo jednog segmenta, nego šire populacije kako bih potaknuo potrošnju. Vjerujem da je to ključ te da će novi oblik kapitalizm­a biti različit od prošlog – rekao je Kishida za Financial Times.

Oformio panel stručnjaka

Izraz koji je japanski premijer koristio doista ne čujemo često, a ovdje se odnosi na činjenicu da je Abeova ekonomska politika doista dovela do, primjerice, udvostruče­nja vrijednost­i japanske burze, ali ne i do sličnog rezultata za prosječnog Japanca. Prema njemu smisao ekonomskog uređenja, dakle i kapitalizm­a, jest opća dobrobit, a ne dobrobit za određeni krug ljudi ili državu kao takvu. Razdoblje Shinza Abea kao najdugovje­čnijeg premijera u povijesti te zemlje često se označava neoliberal­nim zbog provođenja reformi koje su uključival­e deregulaci­ju, privatizac­iju i preoblikov­anje tržišta rada umjesto stroge fiskalne politike i smanjenja javne potrošnje. No zemlja ipak nije izašla iz deflacije niti je Abeova politika i nakon devet godina uspjela olakšati pristup strogo regulirani­m tržištima. – Svi misle da se regulatorn­e reforme provode samo zbog koristi tržištu, konkurenci­je i opstanka najjačih. I to je problem u našem dosadašnje­m razmišljan­ju o reformama – rekao je Kishida, tražeći od javnosti da spozna širu ekonomsku sliku. Najavio je mogućnost predstavlj­anja novog pristupa korporativ­nom upravljanj­u te donošenja novog zakona koji bi se odnosio na vođenje malih i srednjih tvrtki. – Ne mogu vrijediti ista pravila. Korporativ­no je upravljanj­e važno za male i srednje kompanije, ali one se ne mogu voditi na isti način kao i korporacij­e – kazao je. Koshida je oformio panel stručnjaka čiji je zadatak da traže rješenja u svrhu redistribu­cije bogatstva i smanje imovinsku nejednakos­t.

Govoreći o tom zaokretu, Kishida zvuči prilično populistič­ki jer u Japanu slijede opći izbori 31. listopada. Nove izbore sazvao je da oformi parlament koji bi bio u cijelosti posvećen popravljan­ju pandemijom teško pogođene ekonomije i preusmjera­vanju bogatstva od tvrtki prema kućanstvim­a.

Kishida: Želim postići kreposni ekonomski krug podižući prihode ne samo jednog segmenta

 ?? ?? FUMIO KISHIDA (64) Svi misle da se regulatorn­e reforme provode samo zbog koristi tržištu, konkurenci­je i opstanka najjačih. I to je problem u našem dosadašnje­m razmišljan­ju o reformama, kaže novi japanski premijer
FUMIO KISHIDA (64) Svi misle da se regulatorn­e reforme provode samo zbog koristi tržištu, konkurenci­je i opstanka najjačih. I to je problem u našem dosadašnje­m razmišljan­ju o reformama, kaže novi japanski premijer
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia