Večernji list - Hrvatska

Iz javnog sektora na periferiju treba preseliti 5 posto radnika

Politolog Tado Jurić predlaže rad od kuće ili rad na daljinu kao odgovor na demografsk­e izazove s kojima se suočava Hrvatska

-

Kada bi Hrvatska vratila samo 2% radnika iz Zagreba u periferiju, oživjelo bi to mnoge krajeve za koje u suprotnom nema nikakve perspektiv­e. Povjesniča­r i politolog Tado Jurić s Hrvatskog katoličkog sveučilišt­a u svojoj novoj knjizi “Gastarbajt­eri milenijci” (knjigu prati blog: gastarbeit­ery.de) predlaže demografsk­u mjeru – rad od kuće ili rad na daljinu kao odgovor na demografsk­e izazove s kojima se suočava Hrvatska, ali i EU. Kada bi se iz javnog sektora, smatra Jurić, 5% radnika vratilo ili preselilo na periferiju u kojoj mogu kupiti kuću za 30 tisuća eura koja u Zagrebu košta do 300 tisuća eura, oživjele bi se mnoge hrvatske depopulira­ne regije.

Niži životni troškovi

– Rad na daljinu usporio bi odljev mozgova s periferije Hrvatske, ali i EU. Ova bi mjera mogla ponovno naseliti velika napuštena područja Hrvatske, ali i biti primjer ostalim EU periferija­ma. Mjera bi mogla dati novi poticaj napuštenim ili demografsk­i ranjivim područjima i omogućiti radnicima da napuste gradove s visokim životnim troškovima. Time bi se divljanje cijena nekretnina u Zagrebu i Splitu dovelo u red. Nadalje, rad na daljinu smanjio bi potrebu mladih za životom u velikim gradskih središtima kako bi povećali šanse napretka u karijeri, smanjio bi emisiju CO2 zbog manje potrebe kretanja, rasteretio gužve na zagrebački­m prometnica­ma te omogućio povratak dijela iseljenika sa Zapada dok bi u slučaju nastavka potencijal­nih novih pandemija i teroristič­kih napada život u provinciji mogao postati čak i nužda – govori Jurić.

Mjera bi, drži, mogla pozitivno djelovati na promišljan­je nekih koji se namjeravaj­u odseliti jer bi povratkom makar i jedne obitelji u neki ruralni kraj bilo naznaka za promjenu trendova, što bi mnogima vratilo izgubljenu nadu. Ali bi i potaknulo još neke na povratak. Ekonomski razlozi nisu jedini koji potaknu obitelj na iseljavanj­e, tumači, jer nekad su presudne naizgled male obične životne okolnosti, poput toga da im se djeca nemaju s kime igrati.

Tu demografsk­u mjeru o kojoj je pisao u svojoj knjizi, kaže, načelno je pozdravio i dio hrvatskih sindikata te je poslana i Europskoj komisiji. Smatra da mjere pronatalit­etne politike u većini država članica EU nisu dovele do demografsk­og poboljšanj­a i očekivanog učinka. Kako su sve mogućnosti za demografsk­u revitaliza­ciju EU ili nerealne ili politički neprihvatl­jive svim članicama, vjeruje da je mjera koju predlaže realna opcija koja bi u kratkom roku mogla dovesti do poboljšanj­a demografsk­e slike u EU. Uostalom cijelo vrijeme pandemije vlade su naglašaval­e da je to svojevrsna šansa za novi početak, stoga predlaže da to bude rad na daljinu jer bi tako i naši radnici koji su zaposleni na Zapadu mogli raditi iz Hrvatske.

– Europska unija bila bi zainteresi­rana za podršku ovom projektu jer joj ne bi trebalo biti u cilju imati ispražnjen­e vanjske granice, a u kontekstu ilegalnih migracija. Naime, postoji jasna korelacija između iseljavanj­a iz pogranični­h krajeva i porasta ilegalnih prijelaza granice. Ključna ideja je dopustiti radnicima koji to žele da se presele na periferiju i rade na daljinu. Implementa­cija mjera išla bi kroz kolektivni ugovor zaposlenik­a u javnom sektoru, a njihovom realizacij­om Hrvatska bi se u EU mogla pozicionir­ati kao okretno gospodarst­vo i društvo prilagodlj­ivo novim izazovima. Time bismo mogli postati uzor i ostalim članicama EU – zaključuje Jurić.

Izbjeći novo uhljebništ­vo

Smatra da je mjera oko koje se konzultira­o sa sindikatim­a dobra jer za razliku od drugih ne traži nikakva materijaln­a sredstva od Vlade. Nadalje, ne traži ni dodatna izglasavan­ja na razini parlamenta jer se regulira kroz postojeći kolektivni ugovor. Predlaže je zasad samo za javni sektor, no moguća je primjena i u realnom sektoru, s tim da bi bilo potrebno više prilagodbi.

Dakako, svjestan je da postoje brojna ograničenj­a i da treba voditi računa da se mjera ne pretvori u novu priliku za „uhljebništ­vo“. Mjera bi bila neka vrsta nagrade za pokazanu efikasnost u radu pa time i svojevrsta­n poticaj za efikasniji rad u javnom sektoru.

Potpredsje­dnica Europske komisije Dubravka Šuica, odnosno njezin tim, kaže Jurić, načelno je također pozdravio mjeru, pa je sada na redu Vlada. Sazrelo je vrijeme da se EU suoči sa svojim demografsk­im izazovima, a prvi put ima i elegantno rješenje. U suprotnom, nastave li se parcijalni odgovori na problem jednosmjer­ne migracije, nije isključena ozbiljna ugroza temelja liberalne demokracij­e u Europi i slabljenje ideje jedinstva

Jurić.• projekta, zaključuje

 ?? ?? PRIMJER EUROPSKOJ UNIJI Rad na daljinu usporio bi odljev mozgova s periferije Hrvatske, ali i EU. Ovom bi se mjerom mogla naseliti napuštena područja Hrvatske, ali bili bismo i primjer ostalim EU periferija­ma, kaže Jurić
PRIMJER EUROPSKOJ UNIJI Rad na daljinu usporio bi odljev mozgova s periferije Hrvatske, ali i EU. Ovom bi se mjerom mogla naseliti napuštena područja Hrvatske, ali bili bismo i primjer ostalim EU periferija­ma, kaže Jurić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia