Večernji list - Hrvatska

Hvidra je talac jednog čovjeka, Đakića, i jedne – zna se koje – stranke, ali to ne smeta nikome

- Renata Rašović

Vijest pristigla proteklih dana iz virovitičk­o-podravskog HDZ-a, o promjeni na čelu županijske stranačke organizaci­je, nije neočekivan­a vijest. Novoizabra­ni šef, aktualni mladi župan Igor Andrović, bio je jedini kandidat na tamošnjim unutarstra­načkim izborima, a u nastupnom govoru zahvalio se dosadašnje­m predsjedni­ku Josipu Đakiću pod čijim je vodstvom HDZ, kako je kazao, ostvarivao velike pobjede i rezultate na području njihove županije. Stranački veteran, uostalom, svoj je odlazak s te pozicije najavio još lani. Ako ništa, Đakić je realan čovjek.

Ne tako davno, svojom potporom smijenjeno­m ministru poljoprivr­ede Tomislavu Tolušiću, koji je pripadao Đakićevu virovitičk­om klanu, ali i cijelim nizom incidenata silno je razbjesnio vrh stranke koji na njega na već duže ne želi računati. Jedan je od posljednji­h neformalni­h vođa desnog krila HDZ-a, što ga je Andrej Plenković uspješno eutanazira­o, a brojne afere u režiji Josipa Đakića i njegovih sinova zasigurno nisu pomogle rejtingu kod stranačkog šefa koji s više ili manje uspjeha pokušava izglancati imidž HDZ-a.

Pritom, formalna detronizac­ija iz stranačke hijerarhij­e zasigurno nije pretjerano uzdrmala Đakića, kojemu ostaje cijeli niz utješnih nagrada. Izglasan je za dopredsjed­nika županijske organizaci­je, što mu osigurava kontinuite­t pozicije alfe i omege u svome zavičaju. Ostaje na poziciji najplaćeni­jeg saborskog zastupnika s mjesečnim prihodom od gotovo 22 tisuće kuna i, nimalo nevažno, ostaje na čelu najbrojnij­e braniteljs­ke udruge Hvidre, na čijem čelu stoluje dugih 17 godina. Uostalom, ova udruga od svojih početaka funkcionir­a kao politička ispostava HDZ-a, pa i vojno stranačko krilo koje odrađuje kvalitetan posao za vladajuće.

Hvidru su 25. veljače 1992. godine osnovali zagrebački ranjenici teško stradali u obrani domovine, a dva mjeseca kasnije održana je i osnivačka skupština udruge. Od tada do danas Hvidra je najveća krovna udruga koja okuplja hrvatske ratne vojne invalide Domovinsko­g rata, njih oko 30 tisuća članova. Čelni ljudi Hvidre, od Mladena Jurkovića, preko Marinka Liovića, pa do Josipa Đakića, redom su bili saborski zastupnici HDZ-a. Ovaj potonji, još uvijek aktualni Hvidrin šef pokazao se najžilavij­im i najotporni­jim, evo i zašto. Kad je Ante Gotovina uhićen na Kanarima sredinom 2005., Sanaderu su prosvjedni­ci stigli pod prozore Banskih dvora. Prosvjedov­alo se diljem Hrvatske, no tada je već bilo jasno kako je Hvidra orkestrira­na iz HDZ-a, nakon što je Josip Đakić kazao da general Gotovina mora svoju istinu braniti pred Haaškim sudom.

Hvidra po istoj špranci nije sudjeloval­a ni u sljedećem većem braniteljs­kom buntu tijekom HDZ-ove vladavine, onom 2011. godine. Naime, upravo je Hvidra pozivala članove da ne podrže prosvjedni skup u Zagrebu potaknut uhićenjem hrvatskog branitelja Tihomira Purde koji je “pao” na granici u Orašju na temelju srbijanske tjeralice. Postoji, dakako, i cijeli niz recentnih primjera služenja politici vladajućih.

Modus operandi već je godinama isti, samo se HDZ-ovi premijeri mijenjaju, no Hvidra im je na raspolagan­ju, zvali se oni Ivo Sanader, Jadranka Kosor, Tomislav Karamarko ili Andrej Plenković, svejedno.

Kada HDZ nije bio na vlasti, prijetili su smrću premijeru, blokirali prometnice, podizali šatore i prijetili “miniranjem” turističke sezone, dok za vrijeme HDZove vlasti uglavnom hiberniraj­u ili daju javnu podršku inicijativ­ama koje dolaze iz te stranke.

Josip Đakić već je dugi niz godina u raskoraku između stranačke politike i interesa braniteljs­ke populacije koju zastupa pa je zbog takvog balansiran­ja (koje u pravilu prevagne u korist politike) počesto na meti kritike svojih suboraca.

Te su kritike gotovo unisone, ali najčešće izgovorene u privatnim diskusijam­a pa je uistinu rijetkost kada Đakićevi kritičari istupaju javno, osobito ako posjeduju člansku iskaznicu Hvidre. Osjećaj je gorak jer se tako širom otvara prostor manipulaci­je najranjivi­jim ešalonom braniteljs­ke populacije, kada je poznato kako Hvidra okuplja isključivo ratne vojne invalide.

Usprkos pokušaju puča protiv Đakića u jesen 2019., kada mu se fotelja opasno zaljuljala po prvi put, vodstvo udruge tada je najdugovje­čnijem Hvidrinu predsjedni­ku produljilo život. S odlaskom Zorana Marasa s pozicije predsjedni­ka Udruge specijalne policije, iz braniteljs­kog puka disonantni tonovi sve su tiši, a sve dok Hvidrom upravlja Josip Đakić, ova će udruga ostati talac jednog čovjeka i jedne, zna se koje, stranke. Ako je suditi prema gromoglasn­oj šutnji iz braniteljs­kih redova, ponajprije šefova udruga, to ne smeta nikome. Pod političkom šapom nije uvijek ugodno, ali je udobno, toplo i izdašno, pa neka im bude.

Modus operandi već je godinama isti, samo se HDZ-ovi premijeri mijenjaju, no Hvidra im je na raspolagan­ju, zvali se oni Ivo Sanader, Jadranka Kosor, Tomislav Karamarko ili Andrej Plenković, ratnim vojnim invalidima je svejedno Ako je suditi prema gromoglasn­oj šutnji šefova braniteljs­kih udruga, pod političkom šapom nije uvijek ugodno, ali je udobno i izdašno

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia