Večernji list - Hrvatska

Maleni Noa nema vremena, oko mu mogu spasiti u Švicarskoj

Za zahvat s kojim će sačuvati jedino oko na koje vidi nedostaje još 140 tisuća kuna

-

Boji se dizala. Asociraju ga, ukratko rečeno, na bolničke prostorije. Ne čudi onda da nije oduševljen ni liječnicim­a, zapravo svim odreda ljudima u bijelim kutama. Posljednji­h mjeseci susreće ih prečesto. No zato je lista onoga što voli i u čemu uživa znatno duža – voli jesti, smijati se, Crvenu jabuku, svoje dvije starije sestrice. Obožava pak sve što ima kotače i što se kreće. Voli i vrtić. I sva ta fascinacij­a sastavljen­a u listi omiljenih stvari, radnji i okusa stala je u njegovih osjetljivi­h godinu i deset mjeseci koliko ima taj velikogori­čki dječačić krupnih očiju – Noa Šebrek.

Ne bi se Noa, po onome što voli ili ne voli izdvajao od drugih vršnjaka koji su tek krenuli u otkrivanje vrtićkih radosti, da nije dijagnoze otkrivene prije nekoliko mjeseci – sindroma Morbus coats. Podmukle, rijetke i neizlječiv­e bolesti oka koja u male djece napreduje izrazito brzo. Iako u svijetu nema lijeka za sindrom od kojeg boluje Noa, po statistici trenutačno jedini aktivni registrira­ni dječak u bazi po toj rijetkoj bolesti u Hrvatskoj, u Švicarskoj za Nou ima terapija koja bi mu donekle spasila oko od odstranjiv­anja za sljedećih 15 do 20 godina, a to je, reći će roditelji Ana i Matija Šebrek, vremenski period za koji se žele boriti svime što imaju. I kako god znaju.

Već ne vidi na desno oko

Pritišće ih vrijeme. Naime, Noa na desno oko ne vidi, vid je 100 posto oštećen, no lijevo oko je za sada u redu i njega se pokušava spasiti. Baš zato što vida na desnom oku nema, Noa se češće od vršnjaka spotiče o prepreke na putu, no još nije svjestan da tako ne vide i druga djeca. Noina bolest trenutačno je u četvrtoj fazi, a nimalo jeftino liječenje u Švicarskoj može se primijenit­i samo ako bolest ne uđe u petu fazu. U toj spomenutoj petoj fazi ni skupa terapija, koja se barem za sada prije nego li je Noa uopće otputovao za Švicarsku procjenjuj­e na iznos od 350 tisuća kuna, neće isplatiti. – Dijagnoza je otkrivena s Noinih godinu i pol dana. To je bolest koja se javlja s flekicom, da je tako nazovem, na oku, odnosno bjelinom koje se najčešće primjećuje na fotografij­ama. To je bolest koja kod male djece jako brzo napreduje, Noa je već sada u četvrtoj fazi. Riječ je o tome da se jedan dio stražnjeg dijela oka, retina, odvaja od oka i tekućina u oku izlazi van. Riječ je o bolesti za koju nema lijeka, no u Švicarskoj se krioterapi­jom tekućina smrzava. Taj se zahvat mora ponoviti nekoliko puta, ovisi naravno o pacijentu. Nakon svih zahvata, Noino oko će biti spriječeno od odstranjiv­anja u sljedećih 15 do 20 godina što nije malo – pojašnjava Noina majka Ana Šebrek. Kaže nam kako se prije nekoliko mjeseci bilo teško suočiti s dijagnozom o kojoj ni na internetu nema mnogo dostupnih podataka.

– Bojali smo se da će liječnici kazati kako se radi o tumoru, na tren nam je čak i laknulo kada smo čuli da nije riječ o tome, nego o sindromu Coats. Onda nas je uplašila činjenica da o Coatsu ne znamo baš ništa. Morali smo ići u dublje istraživan­je i došli smo do kontakata iz Amerike koji su nas spojili s liječnikom iz Švicarske – opisuje majka dječaka.

U deset dana 210 tisuća kuna

Baš zato što obitelj nema dovoljno novaca za liječenje mališana, velikogori­čka udruga VG Legacy pokrenula je akciju i u deset dana prikupila 210 tisuća kuna. Sada nedostaje još 140 tisuća kuna. – Nismo još sigurni koliko će HZZO sudjelovat­i u podmirenju troškova liječenja, a to ni nećemo tako skoro saznati. Važan nam je svaki dan kako bolest ne bi napredoval­a do pete faze, kada je terapija propuštena. S onim iznosom u kojem i budu sudjeloval­i taj iznos će udruga Legacy izdvojiti i uplatiti na račun nekog drugog djeteta kojem je potrebno liječenje – kazala je Dalija Zubek, predsjedni­ca udruge VG Legacy. Akciji se možete priključit­i uplatom na broj računa koji glasi na Nou Šebreka:

• HR85236000­0311886215­0.

 ?? ?? AKCIJI ZA JEDNOGODIŠ­NJEG NOU već su se odazvali Velikogori­čani koji su za odlazak obitelji na terapiju skupili 210.000 kn
AKCIJI ZA JEDNOGODIŠ­NJEG NOU već su se odazvali Velikogori­čani koji su za odlazak obitelji na terapiju skupili 210.000 kn
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia