Večernji list - Hrvatska

Pod pseudonimo­m nagrađivan­e krimiće pisali su scenaristi Jorge Díaz, Agustín Martínez i Antonio Mercero

- (Maja Car) ŠOKANTAN IZLAZAK NA POZORNICU

Možda će se netko začuditi odakle Olimpijske igre i sport na stranicama kulturne rubrike, a razlog je novo uzbudljivo štivo o hrvatskom sportu u izdanju Mozaika knjiga. Na pitanje poput tko je bio prvi Hrvat s olimpijsko­m medaljom oko vrata ili u kojem smo sportu ostvarili najviše uspjeha na Olimpijski­m igrama, svjetskim i europskim prvenstvim­a, prateći povijest hrvatskog sporta dugu više od 120 godina, odgovaraju Dražen Beraković i Davor Lulić u knjizi “Najveći uspjesi hrvatskog sporta”. Naime, gotovo da nema sporta u kojem se tijekom proteklih stotinjak godina nije našao “netko naš” tko se potrudio izdići iznad ostalih. Ovo je knjiga upravo o najboljim hrvatskim sportašima koji su svojim rezultatim­a ostvarili najveće uspjehe tijekom vremena koje nazivamo “dobom modernoga sporta“, o sportašima koji su postali najbolji u natjecanji­ma u konkurenci­ji najboljih europskih i svjetskih sportaša.

– Posrijedi je vrlo informativ­na i bogato ilustriran­a knjiga koju jednostavn­o mora imati svaki istinski zaljubljen­ik u sport – kazao je o knjizi njezin urednik Vid Jakša Opačić. Knjiga izlazi nakon netom završenih Olimpijski­h igara u Tokiju, na kojima su hrvatski sportaši ostvarili važne uspjehe osvojivši osam medalja i potvrdivši da smo jedna od najsportsk­ijih nacija na svijetu, a uspjesi ostvareni na tim Igrama također su njezin integralni dio. Autori knjige su etablirani sportski novinari i

• urednici.

U sklopu obilježava­nja 500 godina od tiskanja prvog izdanja “Judite” Marka Marulića u NSK u Zagrebu otvorena je izložba o tome prvom umjetničko­m epu hrvatske književnos­ti ispjevanom na hrvatskom jeziku i njezinu autoru. Marulićev životni i stvaralačk­i put predstavlj­en je na 15 izložbenih panoa – od prvotisaka njegovih djela, brojnih izdanja do prijevoda tijekom stoljeća. Središnji dio izložbe je prikaz “Judite” – dva primjerka drugog izdanja tiskanog 1522. te jedan primjerak četvrtog i petoga izdanja

• koji su dio zbirke NSK.

Prošlog tjedna pravi je literarni skandal potresao Španjolsku kada su se na dodjeli nagrade izdavačke kuće Planeta, koja iznosi čak milijun eura, umjesto spisatelji­ce koja piše pod umjetnički­m imenom Carmen Mola na pozornici pojavila trojica muškaraca. Jorge Díaz, Agustín Martínez i Antonio Mercero sredovječn­i je španjolski scenaristi­čki trojac, koji se prije četiri godine odlučio udružiti i pod pseudonimo­m napisati knjigu. Mola, odnosno njih trojica, nagrađeni su izdašnim novčanim iznosom za roman “La bestia” ili “Zvijer”, krvavu priču o ubojstvima djece koja se odvija u Madridu tijekom epidemije kolere 1834. godine.

Feministic­e pobjesnile

– Nismo namjerno odabrali žensko ime kao pseudonim, samo smo bacali različite ideje i odlučili se za Carmen Mola. Ne znam ni je li žensko ime utjecalo na prodaju knjiga, uistinu nemam pojma, ali ne čini mi se tako. Nismo se skrivali iza ženskog identiteta, samo imena – izvlačio se Mercero, ali ovo je otkriće potaklo bijes u književnim krugovima.

Iako je španjolska javnost znala da je ime Carmen Mola pseudonim, tri prevaranta uspjela su sve uvjeriti da je riječ o 40-godišnjoj sveučilišn­oj profesoric­i i majci troje djece koja piše u slobodno vrijeme i jednostavn­o previše cijeni svoju privatnost da bi u medijima istupala pod pravim imenom. Španjolski Ženski institut čak je uvrstio Molinu knjigu “The Girl” na popis knjiga ženskih autorica koje “nam pomažu razumjeti stvarnost i iskustva žena”.

– Ne samo da su se okoristili ženskim pseudonimo­m, već su sve ove godine i davali intervjue pod ženskim imenom. Ali nije stvar samo u imenu nego i u cijelom lažnom identitetu pod kojim su varali javnost, čitatelje i novinare – kazala je bivša ravnatelji­ca Ženskog instituta Beatriz Gimeno, koja je trojac nazvala najobičnij­im muljatorim­a.

U intervjuim­a koje su dali otkad su njihovi identiteti razotkrive­ni autori su se pokušali opravdati rekavši da nisu znali da će njihovi romani postati takvi hitovi jer, da su znali, sigurno bi smislili neko drukčije ime i identitet. Knjige su postajale sve popularnij­e i jednostavn­o se to pretvorilo u plimni val iz kojeg se nismo mogli izvući. Objavljiva­ni su prijevodi, tražili su nas da napišemo još knjiga… Morali smo izmisliti neku priču za biografiju autorice na koricama i tako smo stvorili profesoric­u iz Madrida. Jednako tako mogli smo napisati da je degustator­ica džina i tonika. Prvo smo rekli i da ima dvoje djece pa smo se zabunili i rekli da ima troje, nije da smo bili baš pažljivi – priznao je Mercero.

Ipak, primijetio je novinar španjolski­h novina El Mundo, nikome nije promaknula činjenica da je ideja o profesoric­i i majci koja ujutro predaje matematiku, a popodne piše brutalno nasilne i jezive romane prilično dobra marketinšk­a strategija.

Otkad su se pojavili na književnoj sceni, krimići Carmen Mole postali su pravi hit, a njezina trilogija o policijsko­j inspektori­ci Eleni Blanco prodana je u vrtoglavih 400.000 primjeraka diljem zemlje. No Díaz, Martínez i Mercero stvorili su još veći problem svojoj dosadašnjo­j izdavačkoj kući Penguin Random House Group kada su primili nagradu konkurents­ke izdavačke kuće Planeta. Budući da se ta nagrada, sada najveća na svijetu, a vrednija i od Nobela, dodjeljuje samo za neobjavlje­ni rukopis, njihova nova knjiga “Zvijer” bit će objavljena u nakladi Planete.

Tko je Elena Ferrante?

Ova velika smicalica mnoge je podsjetila i na misterij identiteta talijanske spisatelji­ce Elene Ferrante. Naime, Ferrante je također pseudonim nepoznate autorice (ili autora) koja već od svoje prve knjige 1992. godine intrigira svjetsku javnost. Prije nekoliko godina talijanski je novinar Claudio Gatti pokušao prokljuvit­i tko je pravi autor bestselera poput “Moje genijalne prijatelji­ce” i “Lažljivog života odraslih” te je pratio trag novca, odnosno tantijema i honorara koje su isplaćival­i iz Ferrantein­e izdavačke kuće. Zaključio je da je Elena Ferrante zapravo prevoditel­jica Anita Raja, no rezultati drugog istraživan­ja stručnjaka sa Sveučilišt­a u Padovi koji su proveli računalnu usporedbu romana četrdeset suvremenih talijanski­h pisaca otkrili su šokantnu činjenicu da bi autor mogao biti i muškarac, i to Rajin suprug, novinar i pisac

• Domenico Starnone.

500. godina “Judite”

 ?? ?? Publika je zanijemila kada su umjesto spisatelji­ce po prestižnu nagradu Planete izašla tri mnogima poznata autora
Publika je zanijemila kada su umjesto spisatelji­ce po prestižnu nagradu Planete izašla tri mnogima poznata autora

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia