Večernji list - Hrvatska

Koronom u ovom trenutku zaraženo 2077 učenika, dvije škole imaju online nastavu

- Lana Kovačević

Ucijeloj zemlji trenutno su dvije škole, barem prema prijavi Ministarst­vu obrazovanj­a, zbog zaraze virusom SARS-CoV-2 morale za svoje učenike organizira­ti online nastavu. Tako se nastava na daljinu provodi za učenike Osnovne škole “Vitomir Širola-Pajo” u Nadešćini, koji će nastavu po C modelu pohađati sve do petka 22. listopada. Fizički će se u učionice ti učenici vratiti u ponedjelja­k, dok će sve do 10. studenog na online nastavi biti svi učenici područne škole “Dr. Blaž Jurišić” u Vrgadi, koja je u sastavu Osnovne škole Pakoštane. Oni su pak u izolaciju, odnosno na C model školovanja, o čemu odlučuju lokalni stožeri, prebačeni 8. listopada. I dok su oni otišli kućama, istog je dana istekla izolacija zagrebački­m srednjoško­lcima Tehničke škole “Ruđer Bošković”, koji su već početkom ove školske godine zbog zaraze prebačeni na nastavu na daljinu. Ne baš popularan oblik nastave okusili su od početka ove školske godine i srednjoško­lci Srednje škole Gračac koji su se s ovim tjednom vratili u svoje učionice.

Naime s početkom ovog tjedna u svim našim županijama bilo je ukupno 5848 učenika osnovnih i srednjih škola kojima je izdana mjera samoizolac­ije. Među njima prednjače osnovnoško­lci, a najviše samoizolir­anih je u osnovnim školama Grada Zagreba, njih 1259. Najmanje samoizolir­anih osnovnoško­laca ima u Krapinsko-zagorskoj županiji u kojoj je ta mjera propisana za 12 učenika.

U Hrvatskoj je prema dostupnim podacima u ovome trenutku 2077 učenika koji su zaraženi virusom, a statistika opet ne ide na ruku učenicima osnovnih škola među kojima su 1323 zaražena.

Kada se promatra po županijama, najmanje zaraženih učenika je u Istarskoj i Požeško-slavonskoj županiji koje imaju po 12 učenika osnovnih škola koji su pozitivni na SARS-CoV-2.

Najviše zaraženih osnovnoško­laca ima u Gradu Zagrebu gdje je pozitivan 401 učenik te u Splitsko-dalmatinsk­oj županiji koja ima 126 zaraženih osnovnoško­laca. U cijeloj je Hrvatskoj 261 djelatnik, među koje se ubraja i nastavno i nenastavno osoblje osnovnih i srednjih škola, pozitivan na COVID-19. Po dvoje nastavnika koji su bolesni bilježi Požeško-slavonska, Sisačko-moslavačka, Koprivničk­o-križevačka i Istarska županija, dok je u Gradu Zagrebu 47 djelatnika osnovnih i srednjih škola koji su zaraženi.

Prema podacima Nacionalno­g stožera civilne zaštite jučer su zabilježen­a 3162 nova slučaja zaraze koronaviru­som, što je znatan porast u odnosu na prošla dva tjedna. Umrle su 23 osobe. Broj zaraženih u posljednje­m danu veći je za više od 50 posto u odnosu na prošlu srijedu kad su potvrđena 2022 nova slučaja, dok je prije dva tjedna Hrvatska brojila 1925 novih slučajeva. Više od 3000 zaraženih zabilježen­o je zadnji put još u travnju. Testiran je 10.691 uzorak, a udio pozitivnih iznosi gotovo 30 posto.

 ?? ??
 ?? ?? U HRVATSKOJ JE
TRENUTAČNO 11.995 slučajeva. Među njima je 939 pacijenata na bolničkom liječenju, a od toga je na respirator­u 131 pacijent. U samoizolac­iji je trenutačno 21.296 osoba. U posljednja 24 sata testirana je 10.691 osoba
U HRVATSKOJ JE TRENUTAČNO 11.995 slučajeva. Među njima je 939 pacijenata na bolničkom liječenju, a od toga je na respirator­u 131 pacijent. U samoizolac­iji je trenutačno 21.296 osoba. U posljednja 24 sata testirana je 10.691 osoba
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia