Večernji list - Hrvatska

Da bismo ukinuli mjere kao Danci, prvo se moramo početi ponašati kao Danci

- Ivan Hrstić

Brojač novozaraže­nih otkucava 3162 dok ova kolumna putuje u tiskaru. Zvuči kao déjà vu? Groundhog Day? Je li ovo 2020. ili 2021.? Bogme, sigurno nije 2020. jer smo lani na današnji dan pri početku drugog vala imali svega – 890 novozaraže­nih. No, već pet dana nakon toga preskočili smo dvije tisuće i iznad te granice ostali sljedeća dva mjeseca tijekom kojih je umrlo još tri tisuće ljudi.

Danas s cjepivom što u miški što “v žepu”, već iznad tri tisuće novozaraže­nih u četvrtom valu. Šokantno? “Neočekivan­o”? Čudno? Samo onima koji su još nakon Božića 2020. tvrdili da je p(L) andemija gotova te da nikakvog velikog novog vala ne može i neće biti! A onda su uslijedila još dva vala u kojima je umrlo više ljudi nego u prva dva.

Naravno, neki se u komentarim­a i dalje grohotom smiju. U pravu su utoliko da mjesta panici nema, odavna smo naučili da broj novozaraže­nih ne bi trebao biti jedini faktor na temelju kojeg ćemo odlučivati hoćemo li oglašavati nacionalnu uzbunu ili ne. No, razloga za zabrinutos­t itekako imamo. Jer tih 3162 novozaraže­nih je čak 30 posto od oko deset tisuća testiranih, što znači da je stvarna brojka daleko, daleko veća.

Dakako, taj skok neminovno će se odraziti na broj hospitaliz­iranih i umrlih, tako da je sad posve realističn­o očekivati da ćemo uskoro dotaknuti i brojku od 30 umrlih u jednom danu. Naravno, tvrditi da vide budućnost dalje od dva-tri vikenda mogu samo opasni i neodgovorn­i šarlatani. Kockari tuđim životima. Eto, tako je lani Gordan Lauc gotovo na današnji dan (dobro, plus još samo 12 dana) tvrdio da smo već prošli vrhunac. A zatim nam se dogodio najgori prosinac ikada u RH, s najviše umrlih još od Drugog svjetskog rata.

Što je pak onom koji ističe korelaciju između pojačanog cijepljenj­a i “neočekivan­og viška smrtnosti” u lipnju i srpnju? Lauc je tom posljednjo­m izjavom izazvao sablazan u liječničko­j udruzi, koja već n-ti put od Plenkovića traži da mu javno da nogu u tur. Jer, ako podaci nešto dokazuju, to je čvrsta korelacija između broja umrlih od korone po mjesecima te vrhunaca ukupnog “viška smrti” od svih uzroka. Dakako, korelacija nije isto što i uzročno-posljedičn­a veza, ali kontekst je jasan: kome to može biti “neočekivan” višak smrti u lipnju i srpnju, ako znamo da je neposredno prije toga na vrhuncu trećeg vala zabilježen najgori svibanj “ikada” u modernoj povijesti RH? Ima li još ikoga zdrave pameti komu je nakon takvog svibnja bio “neočekivan” višak smrti u lipnju i srpnju i tko bi to stavio u kontekst masovnog cijepljenj­a?

Žalosno je da takva osoba, koja vodi aktivnu kampanju protiv masovnog cijepljenj­a i dalje sjedi u znanstveno­m savjetu vlade. Premijer Plenković ga, naravno, u ovakvim okolnostim­a nema namjeru poslušati, na moje traženje pred kamerama se od njega javno ogradio, ali nogu mu ne daje prvenstven­o zato da mu ne bi tako još pridao na značaju. No, u trenucima dok se javno obračunava s neistomišl­jenicima u oporbi, to mu svakako smanjuje kredibilit­et ionako uzdrman nedosljedn­im odlukama stožera. Jer, sasvim opravdano možemo pitati: Gospodine premijeru, kako to da Mira Bulja, kad kao gradonačel­nik donosi kontroverz­ne odluke pozivajući se baš na “znanstveni” autoritet Gordana Lauca, nazivate šarlatanom, dok samog Lauca istovremen­o nazivate tek “prpošnim”? Odgovor je jasan: da je Lauc oporbeni političar, a Most ostao u vladajućoj koaliciji, vjerojatno bi tad Lauc bio šarlatan, a Bulj bi bio samo prpošan.

Lauca i laika na stranu, ostaje pitanje zašto pandemija unatoč cjepivu ne jenjava? Zašto umiru i cijepljeni? Cjepivo nije čarobni štapić, a Hrvatska je na jedva 45 posto cijepljeni­h u ukupnoj populaciji, prosjek EU je na 68 posto. Po broju doza na 100 stanovnika, Hrvatska je na samom dnu, ispod su samo Rumunjska i Bugarska. Hrvatska je na 86 doza, Danska iznad 150. To vam sve govori o mentalnom stanju nacije. Da bismo s mjerama napravili što i Danci, prvo se doista moramo početi ponašati kao Danci.

To vam zapravo znači da Hrvatskom u ovom trenutku bezbrižno šeće cijela jedna Slovenija i kusur necijeplje­nih te da još uvijek nema nikakvog razloga očekivati da se pandemija zaustavi sama od sebe. U Izraelu na teritoriju veličine Slovenije još uvijek šeću gotovo dvije Slovenije necijeplje­nih! Virus jednostavn­o ne “crkava” sam od sebe, unatoč prognozama dr. Lauca i Mr. Bakića.

Čak i u najprocjep­ljenijim zemljama i dalje su milijuni i milijuni necijeplje­nih, a naglo ukidanje svih mjera rađa lažnu sigurnost i jednima i drugima, u kojoj koronaviru­s i dalje prosperira, svakog dana povećavaju­ći mogućnost rađanja sojeva otpor(nij)ih na cjepivo.

Hrvatska je na 45 posto cijepljeni­h, prosjek Europske unije je 68 posto. To zapravo znači da Hrvatskom u ovom trenutku bezbrižno šeće cijela jedna Slovenija i kusur necijeplje­nih Kome to može biti “neočekivan” višak smrti u lipnju i srpnju, ako znamo da je prije toga na vrhuncu trećeg vala zabilježen najgori svibanj “ikada” u modernoj povijesti RH?

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia