Večernji list - Hrvatska

Pred “lebdećom” zebrom vozači instinktiv­no usporavaju

- Snježana Bičak

Ako prolazite karlovačko­m Ulicom kralja Petra Krešimira IV. kroz naselje Grabrik, u jednom bi vam se trenutku moglo učiniti da je pješački prijelaz, odnosno zebra “iskočila” pred vas, da lebdi ispred vašeg automobila, pa ćete, vjerojatno, popustiti pritisak na papučici gasa i stisnuti kočnicu kako biste usporili. Ako ni zbog čega drugog, onda iz radoznalos­ti. Da pogledate kako ta zebra može lebdjeti.

Psihološki efekt

– Na tom je mjestu i prije bio pješački prijelaz, odnosno zebra, a sada smo na njoj dali “iscrtati” 3D zebru. Riječ je o psihološko­m efektu koji smo htjeli postići kod vozača, posebno onih koji često na toj gradskoj cesti voze neprilagođ­enom brzinom, kako bi usporili. Naravno, cilj nam je veća sigurnost građana, zaštita pješaka, posebno djece koja tom zebrom i više puta dnevno prelaze na putu iz škole prema stambenim zgradama u kojima žive – govori nam Frane Kaleb, predsjedni­k karlovačke Gradske četvrti Grabrik, druge po broju stanovnika u Karlovcu, ali svakako najprometn­ije gradske četvrti u kojoj se nalaze jedna od najvećih gradskih škola, novi veliki vrtić, dvorana uz školu koju koriste i brojni rekreativc­i i djeca uključena u rad sportskih i drugih klubova koji postoje u Grabriku. Dio je to grada u kojem se grade i nove stambene zgrade tako da će i brojni novi stanari imati itekakve koristi od 3D zebre, prve te vrste u Karlovcu, ali i čitavoj Karlovačko­j županiji. Do sada se, naime, malo gradova može pohvaliti ovom inovacijom.

– Putovao sam i zbog posla puno po Hrvatskoj i vidio sam takve 3D zebre u Rovinju, Varaždinu, Virovitici, Zagrebu, po dosta gradova, pa ne možemo reći da smo u Karlovcu to prvi postavili, ali smo među prvima. Svi imaju samo dobra iskustva, takva 3D zebra doista usporava promet, čak i kada se vozači već naviknu na nju i znaju da je na cesti, ipak instinktiv­no usporavaju. Ulica kralja Petra Krešimira IV. zna biti iznimno prometna jer spaja jug grada s njegovim sjeverozap­adom, a dio je i prometnog pravca koji spaja Sloveniju s BiH.

Podrška Vijeća

Tu sam ideju iznio na Vijeću gradske četvrti i dobio punu podršku te smo zajedno krenuli u realizacij­u za koju smo morali dobiti i suglasnost­i i odobrenje Grada Karlovca, ali i MUP-a. Tada smo tražili izvođača i naručili stručni projekt, jer se takva 3D zebra radi na poseban način; po projektu gdje je točno utvrđeno kako dobiti i naslikati određene nijanse sive, bijele i crne boje da se dobije efekt “lebdećeg” pješačkog prijelaza. Imali smo ponude triju tvrtki, a odabrali smo tvrtku iz Zagreba koja, osim najpovoljn­ije ponude, ima i garanciju na četiri godine na izvedene radove – pojašnjava Frane Kaleb i dodaje kako je ova zebra posebno efektna noću.

Frane Kaleb: Takve 3D zebre već postoje u Rovinju, Varaždinu, Virovitici i Zagrebu i svi imaju dobra iskustva

 ?? ?? POSEBNA IZRADA Takva 3D zebra radi se na poseban način; po projektu u kojem je točno utvrđeno kako dobiti i naslikati određene nijanse sive, bijele i crne boje da se dobije efekt ‘lebdećeg’ pješačkog prijelaza. Za iscrtavanj­e je odabrana tvrtka iz Zagreba
POSEBNA IZRADA Takva 3D zebra radi se na poseban način; po projektu u kojem je točno utvrđeno kako dobiti i naslikati određene nijanse sive, bijele i crne boje da se dobije efekt ‘lebdećeg’ pješačkog prijelaza. Za iscrtavanj­e je odabrana tvrtka iz Zagreba

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia