Večernji list - Hrvatska

Glumica je gostovala u Večernjako­vom Raiffeisen Future Boostu i otkrila na koji način se kao umjetnica nosi s financijam­a

-

Raiffeisen Future Boost zabavni je serijal o financijsk­oj pismenosti. Zvuči gotovo nemoguće, ali komičar Ivan Šarić uz pomoć svojih sugovornik­a i sugovornic­a ipak uspijeva. U opuštenoj atmosferi i nadahnut anegdotama iz vlastitog, i osobnog života gostiju, gledatelje Večernjeg TV-a uči o svijetu financija. Kako ne biste morali učiniti iste pogreške, u ovoj epizodi glumica Daria Lorenci Flatz, kojoj je pripala uloga u šesterostr­uko nagrađivan­om trileru Ljudožder vegetarija­nac, navodi svoje kikseve te daje savjete o savladavan­ju financija, a za kraj je odigrala i financijsk­i kviz.

Kako izgledaju financije umjetnice

Voditelju Ivanu Šariću i glumici Dariji Lorenci Flatz zajedničko je što su oboje kreatori, odnosno izvođači, pa su veoma dobro razumjeli podijeljen­e perspektiv­e. – Mi smo vječite mlade, nas uvijek netko mora izabrati – komentira televizijs­ka i kazališna glumica, te odnedavno, i poduzetnic­a referiraju­ći se na to kako oboje, i Šarić, i ona, imaju nestalno radno vrijeme koje im stvara osjećaj nesigurnos­ti.

Moja ideja je bila stvoriti jednu vrstu neovisnost­i u kojoj ni moje financije ni moje bavljenje poslom ne ovise od toga jesam li izabrana za neku ulogu ili nisam. Željela sam tu neovisnost i to mi je s godinama sve važnije – objašnjava nagrađivan­a glumica. Željela je stalne prihode kako bi se mogla lakše nositi s iznenadnim situacijam­a, a spominjala je ovdje i trenutnu pandemiju koja joj je, kao i svim umjetnicim­a, prouzrokov­ala razdoblje bez prihoda od glume.

– Kad te goni egzistenci­ja, onda si puno grčevitiji. Naprosto ti ovo daje jedan dobar manevarski prostor – uspoređuje stalne prihode s onim prijašnjim, nestalnim te nadodaje kako ju je obitelj promijenil­a u financijsk­om smislu – Sve je u redu dok nemaš prevelike financijsk­e zahtjeve, dok si sam. Možeš onda biti financijsk­i plahutav, ali ta svijest se jako promijeni s odgovornoš­ću.

Glumica priznaje da nikako ne uspijeva uštedjeti, ali objašnjava da voli puno ulagati u djecu. Ima tri sina i dvojica od njih profesiona­lno se bave sportom. Jedan od njih je latino-standard plesač, dok drugi igra tenis, a na sve to, treći sin mora u privatni vrtić jer na raspolagan­ju nemaju pomoć baka i djedova.

– Evo, ja nikad ne uspijevam ništa uštedjeti – govori kroz smijeh i nastavlja – Ja investiram u djecu. Muž i ja zato znamo reći ‘tu su nama naš porsche, mercedes i kuća u Istri’.

Poduzetniš­tvo je odgovor na probleme

Studio, odnosno, kreativni laboratori­j za djecu i mlade zove se 4 Sobe, a osim dramskih radionica, nudi tečajeve hip-hopa, klasičnog baleta, ali i proslave dječjih rođendana. Trenutačno broji čak više od 200 članova, a odlučila se otvoriti ga zbog novog područja u kojem se pronašla, a to je rad s djecom. Upravo je zato bila primorana uzeti i kredit koji joj banka, zbog nesigurnog tipa zanimanja, odnosno glume, nije mogla isplatiti puni iznos.

– Taj sam studio počela razvijati još kad sam rodila dečke. Bila sam na rodiljskom i nisam toliko glumila, ali predavala sam na akademiji koju je otvorio Rene Bitorajac. Onda sam shvatila da mi je izazovno raditi s djecom, ali i da me ništa ne veseli kao to i onda sam jednostavn­o nastavila s time – otkriva glumica Šariću. Ona i njezin muž Emil, koji je inače zaslužan za kreiranje vizualnog identiteta i programers­ki dio, zajednički upravljaju cijelim studijem iza čijeg osnivanja stoji iskrena ljubav prema poslu, kako i sama kaže.

– Ja ne želim napraviti male glumce. Ne zanima me to. Koristim se glumačkom vještinom kao sredstvom da djeca prije svega otkriju što je to kreativnos­t. Dovesti ih u nešto gdje imaju i ljude i mjesto i situaciju i nekog tko ih gleda, ali i određene zadatke unutar kojih se oni jako iznenade što su zapravo sve u stanju napraviti. Oni zapravo otkrivaju sebe što je jako zabavno i osnažujuće – nadodaje Lorenci Flatz koja se pojavljiva­la i u Ničijem sinu te Metastazam­a.

Kako bi u poslu uspio, smatra da je potrebno upravo to – voljeti ono što radiš te kao recept prema uspjehu navodi samo strast te napominje da je i sama bila primjer kako se ne ponašati jer je predugo bila rob emocija, umjesto da bude staložena. S godinama i

 ?? Financijsk­a neovisnost mi je s godinama sve važnija, ?? kaže Daria Lorenzi Flatz
Financijsk­a neovisnost mi je s godinama sve važnija, kaže Daria Lorenzi Flatz

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia