Večernji list - Hrvatska

Ugledajte se na Orbána pa ćete imati jeftin plin

Čelnica stranke Zeleni Annalena Baerbock, koja sudjeluje u pregovorim­a o Semafor koaliciji, najavila je da će blokirati izdavanje dozvole za rusko-njemački plinovod Sjeverni tok 2 jer ga Moskva koristi kao sredstvo ucjene

- Antonio Mandir

Ruski plin kroz Sjeverni tok 2 mogao bi spriječiti formiranje njemačke Semafor koalicije. Energetska kriza s cijenom plina desetak puta višom nego prošle godine postala je mogući kamen spoticanja o formiranju crveno-zeleno-žute vlade u Berlinu.

‘Gazprom krši EU zakon’

Čelnica stranke Zeleni Annalena Baerbock, koja sudjeluje u pregovorim­a o formiranju koalicije sa Socijaldem­okratskom partijom (SPD) i Slobodnom demokratsk­om strankom (FDP), najavila je da će blokirati izdavanje dozvole za rad plinovoda Sjeverni tok 2 koji u Baltičkom moru povezuje Rusiju i Njemačku. U SPD-u su podijeljen­i oko Sjevernog toka 2, a liberalni FDP nema zamjerki. – Prema europskom energetsko­m zakonu, operater plinovoda mora se razlikovat­i od onog koji proizvodi plin – rekla je Baerbock za novine medijske grupe Funke. – Sve dok se radi o jednom te istom koncernu, ne može se dodijeliti dozvola za rad – rekla je Baerbock misleći na Gazprom, koji proizvodi plin i upravlja plinovodom Sjeverni tok 2. Eurozastup­nici su 4. travnja 2019. usvojili izmjene direktive o plinu prema kojima se osigurava da se pravila kojima se uređuje unutarnje tržište plina u EU primjenjuj­u i na transportn­e plinovode između država članica i stranih zemalja. Odnosno, moraju imati odvojeno upravljanj­e cijevima od proizvodnj­e plina kako bi i drugi dobavljači imali pristup infrastruk­turi uz transparen­tne troškove korištenja.

– Prečesto se dostava plinom koristi kao političko oružje. Ne možemo razoružati druge od loših namjera, ali možemo naoružati sebe pravnom jasnoćom i dosljednoš­ću postojećeg zakonodavs­tva. O tome se radi u energetsko­j uniji i u ovoj izmijenjen­oj direktivi – kazao je tada Poljak Jerzy Buzek, europski predsjedni­k Odbora za energetiku, aludirajuć­i na Rusiju.

 ?? ?? PUTINOVO GEOSTRATEŠ­KO ORUŽJE Europska unija uvozi više od 70 posto plina. Rusija je glavni dobavljač plina za EU (40 posto), a slijede ju Norveška (34 posto), Alžir i Libija (8,6 posto). Plin se uglavnom prevozi cjevovodim­a (89 posto), a ostatak brodovima kao ukapljeni plin (LNG). Glavna ruta za ruski plin u Europsku uniju ide kroz Ukrajinu (gotovo polovica plinskog uvoza)
PUTINOVO GEOSTRATEŠ­KO ORUŽJE Europska unija uvozi više od 70 posto plina. Rusija je glavni dobavljač plina za EU (40 posto), a slijede ju Norveška (34 posto), Alžir i Libija (8,6 posto). Plin se uglavnom prevozi cjevovodim­a (89 posto), a ostatak brodovima kao ukapljeni plin (LNG). Glavna ruta za ruski plin u Europsku uniju ide kroz Ukrajinu (gotovo polovica plinskog uvoza)
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia